«Ίδιες αξίες, νέα προοπτική» (διεισδύσεων)

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ

Κανείς τους, λέει, δεν ξέρει τι έγινε με το Συνεργατισμό. Και όμως προ εξαμήνου ήταν όλοι σίγουροι. Έτοιμοι να τον ανακηρύξουν... ελβετική τράπεζα!

Ήταν 24 Ιανουαρίου. Ο γεν. διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης ήταν φιλοξενούμενος στο ΡΙΚ1 και δήλωνε τα ακόλουθα, κάτι βδομάδες μετά το μίνι bank run που είχε προηγηθεί.

Έχει σημασία. Διαβάστε προσεκτικά: «Έχουμε επιτύχει όλους τους επιχειρησιακούς και επιχειρηματικούς στόχους του 2017, δηλαδή μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα με βάση ένα σχέδιο πολύ φιλόδοξο, αλλά το πετύχαμε […], δώσαμε σημαντικές νέες χορηγήσεις, κλείσαμε και ολοκληρώσαμε και είναι σήμερα λειτουργική η συνεργασία μας με έναν κολοσσό στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, την Altamira, και ερχόμαστε τώρα να μιλήσουμε για κάτι… υπόγειο… για έναν ψίθυρο… για κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε, το ακούμε!».

Ο «ψίθυρος» (sic) αφορούσε την πραγματική κατάσταση του Συνεργατισμού, την οποία όλοι απέκρυπταν, και που η κυβέρνηση γνώριζε φυσικά, την ώρα που ακόμη και κάποιοι από εμάς στα ΜΜΕ μαθαίναμε -και το είχαμε καταθέσει και δημόσια- πως η ΕΚΤ είχε ήδη ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση οριστικά ότι ο Συνεργατισμός δεν μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία του στην κατάσταση αυτή.

Κι αυτό κάτι βδομάδες πριν την εμφάνιση Χατζηγιάννη.

Και συνέχιζε τότε, στο ΡΙΚ1, ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής: «Παίζει αυτός ο ψίθυρος που έχει συστηματικά και ύποπτα εξαπλωθεί σε όλη την Κύπρο, παίζει ουσιαστικά με την ψυχολογία του Κύπριου πολίτη, με βάση και τις εμπειρίες του 2013 […]. Δεν έχει προκύψει κάποιο γεγονός ή στοιχείο. Η τράπεζα εποπτεύεται, η τράπεζα έχει ανακοινωμένα και δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα, δεν έχει προκύψει κάτι».

Και παρακάτω: «Εποπτεύεται κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν έχει υπάρξει κάποιο γεγονός, ούτε εντός, ούτε εκτός της Κύπρου, και επομένως δεν έχει παρουσιαστεί κάτι σε οποιοδήποτε ΜΜΕ ή κάπου αλλού […]. Η τράπεζα έχει μια πολύ μεγάλη ρευστότητα […]. Η τράπεζα έχει σημαντική ρευστότητα. Έχει τρία δισεκατομμύρια ρευ-στό-τη-τα […]. Παίζει (σ.σ. ο ψίθυρος) με την ψυχολογία και όχι με τα δεδομένα».

Τόσο ντούρος ήταν ο Συνεργατισμός που είχε ξεσαλώσει και στις διεισδύσεις - και συγχωρέστε μου το απρεπές καλαμπούρι: «Έχουμε διεισδύσει σε καινούργιες αγορές, προσφέροντας ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών στους πελάτες μας. Παραδείγματος χάριν, ξεκινήσαμε τον Μάιο και μπήκαμε στην αγορά δανείων αυτοκινήτου και έχουμε πάρει 35% μερίδιο μέσα σε έξι μήνες. Έχουμε μπει σε μια νέα αγορά. Και διεκδικούμε μερίδια αγοράς».

Οι διεισδύσεις δε συνεχίζονταν: «Έχουμε δώσει περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις φέτος απ’ ό,τι σε ιδιώτες. Έχουμε διεισδύσει σημαντικά στην ξενοδοχειακή αγορά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε αυξήσει τις εργασίες μας στις ασφάλειες. Αυτά δείχνουν μία τράπεζα η οποία πηγαίνει σε μια πορεία. Δημιουργεί όμως σίγουρα αντιδράσεις».

Πέρα λοιπόν από τον… φθόνο για τις επιδόσεις του, ο Συνεργατισμός πετούσε, μας έλεγαν διά του γενικού διευθυντή του: «Το πώς τα αντιμετωπίζουμε αυτά, με υπευθυνότητα ως Συνεργατισμός και με υπευθυνότητα αναλόγως του μεγέθους μας. Γι’ αυτό βλέπετε να μην έχουμε ασκήσει ή να ασκούμε επιθετική πολιτική».

Συνέχιζε δε ο κ. Χατζηγιάννης με τα ακόλουθα όμορφα: «Σήμερα όμως (σ.σ. με ενοχλημένο ύφος) αυτά τα οποία ακούμε είναι εκτός του τραπεζικού γηπέδου! Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ο Συνεργατισμός για να επιλυθούν προβλήματα γενικά του συστήματος. Ο καθένας έχει τις δικές του προκλήσεις να κάνει τον δικό του προγραμματισμό, όπως τον κάνουμε εμείς σε άψογη συνεργασία, εντός του θεσμοθετημένου πλαισίου, με τον κύριο μέτοχο, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Και κατέληγε: «Μιλούμε με στοιχεία. Δεν έχει κάτι το οποίο αυτήν τη στιγμή να υπάρχει, το οποίο να δικαιολογεί αυτές τις φήμες. Καλούμε τους πελάτες μας αλλά και το κοινό να μιλήσουνε και να ενημερωθούνε κατευθείαν από τα καταστήματά μας. Εμείς θέλουμε να μιλάμε με στοιχεία. Αν υπάρχει κάποιο στοιχείο ή κάποιο νούμερο, παρακαλώ να μας ενημερώσουνε και εμάς για να το γνωρίζουμε».

Στις 19 Μαρτίου ο Συνεργατισμός βγήκε στην πώληση. Και ο κ. Χατζηγιάννης, στις 29/3 και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δήλωνε: «Έχουμε λάβει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον μέσα από ουσιώδη αριθμό αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γι’ αυτό. Προχωρούμε με τη διαδικασία σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας».

Ο δε διευθυντής Στρατηγικής του Συνεργατισμού Γιάννος Σταυρινίδης έλεγε την ίδια μέρα: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην όλη διαδικασία και θέλουμε να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας γιατί το ενδιαφέρον είναι σημαντικό και σε ποσότητα και σε ποιότητα».

Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Μιλούν αφ’ εαυτών.

Μερικούς μήνες μετά η κοινωνία έχοντας νιώσει πια τη... διείσδυση ψάχνει απαντήσεις. Όπως λ.χ.: Πώς μπορούσαν να μιλούν για «ψιθύρους» προβάλλοντας… νέες αγορές, ολοκλήρωση συνεργασιών για τα ΜΕΔ, ρευστότητα και δεδομένα και καλώντας τον κόσμο να πάει να ρωτήσει στο υποκατάστημά του για να μάθει την αλήθεια!

Ότι, δύο μήνες μετά, έλεγαν ψέματα για τις προσφορές που είχαν λάβει, χωρίς κανείς να αναφέρει την ανάγκη για γερό τσοντάρισμα του κράτους και εν τέλει πού στην ευχή ήταν αυτό το κράτος και η κυβέρνηση που τον διοικούσαν;

Διότι ως κύριος μέτοχος το κράτος γνώριζε. Η κυβέρνηση γνώριζε επίσης. Αλλά το θέμα του Συνεργατισμού είχε αφεθεί και τα ψέματα είχαν, όπως και το 2012 στην άλλη μας περιπέτεια, συνεχιστεί. Προκειμένου να περάσουν και εδώ να ξανακερδηθούν οι εκλογές.

Ο κόσμος το είχε τούμπανο. Και όμως ψεύδονταν. Δεν μπορεί να ήταν τόσο ανίκανοι να καταλάβουν τι γινόταν, ούτε τα δεδομένα μπορούσαν να αλλάξουν τόσο σύντομα. Μόνο να κρυφτούν. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν ήθελε κανείς το ΥΠΟΙΚ και γι’ αυτό έγινε και ο καβγάς για το ΥΠΕΞ.

Το θέμα είναι ποιος είπε περισσότερα ψέματα από τον άλλον και ποιος θα μας δώσει επιτέλους απαντήσεις για το τι συνέβη και πιο πριν. Οι του Συνεργατισμού δεν τελειώνουν με τις παραιτήσεις. Οφείλουν λεπτομερέστατες εξηγήσεις. Όπως και αυτοί που τους επόπτευαν.

Αν μη τι άλλο για σταματήσει κι αυτή η διείσδυση της νοημοσύνης μας νυχθημερόν. Εκτός κι αν φταίνε οι εξωγήινοι ή κάτι τέτοιο. Μόνο έτσι.

Σε αυτήν την περίπτωση να πουν στους εξωγήινους να βάλουν εκείνοι τα 5 δισεκατομμύρια που φορτώθηκε τώρα το κράτος για τον Συνεργατισμό και τα οποία κανείς δεν ξέρει πώς θα τα ξεχρεώσουμε, ούτε και τι ακολουθεί…

Αλλά οι εξηγήσεις είναι εξηγήσεις.


Επιστροφή
στην αρχή