Ιδανικός ο Μαζωτός για ιχθυοκαλλιέργεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Επικρατέστερη περιοχή για να φιλοξενήσει τα κλουβιά ψαριών της ιχθυοκαλλιέργειας είναι η θαλάσσια περιοχή πλησίον του Μαζωτού

Στη θαλάσσια περιοχή του Μαζωτού θα στηθούν όλα τα κλουβιά της ιχθυοκαλλιέργειας, αυτά που θα προκύψουν από τις νέες άδειες, αφού θεωρείται από τους μελετητές η ιδανικότερη περιοχή.
Περιοχές στο Παραλίμνι που κρίθηκαν αρχικά κατάλληλες απορρίφθηκαν στη συνέχεια, διότι βρίσκονται πλησίον της πράσινης γραμμής, είναι κατεξοχήν τουριστικές περιοχές και έχουν έντονη αλιευτική δραστηριότητα από παράκτια σκάφη και ηπιότερη δραστηριότητα από τράτες βυθού. Αυτό έχει φανεί από μελέτη που διεξήγαγε για λογαριασμό του τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η κοινοπραξία AP Marine Environmental Consultary Ltd και Ατλαντίς Συμβουλευτική Κύπρου Λτδ. Σύμφωνα με τη μελέτη, και οι τρεις ζώνες που επιλέχθηκαν και λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά κριτήρια βρίσκονται στον Μαζωτό. Οι ζώνες αυτές βρίσκονται σε περιοχή που δέχεται έντονη αλιευτική δραστηριότητα, οι χερσαίες χρήσεις είναι γεωργικού χαρακτήρα με κάποιες περιοχές με τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις. Η περιοχή είναι πλησίον του «ιδιωτικού» λιμένα Αλαμινού.

Ευκολότερα οι άδειες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών, «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών» σημαίνει τη δυναμική διαδικασία για την αειφόρο διαχείριση και χρήση των παράκτιων ζωνών. Εκτιμάται πως η δημιουργία και ο καθορισμός ζωνών υδατοκαλλιέργειας θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στη μείωση του χρόνου έκδοσης νέων αδειών. Δεδομένου ότι αυτές οι ζώνες θα έχουν προκαθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα άλλους χρήστες του θαλάσσιου χώρου, αναμένεται ότι θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος της διαδικασίας εξασφάλισης περιβαλλοντικής έγκρισης. Για ίδρυση νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, που θα λειτουργούν σε θαλάσσιους χώρους (κλωβούς ανοικτής θάλασσας), η διαδικασία αδειοδότησης ενεργοποιείται από τον διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και δίνεται μέσω της διαδικασίας υποβολής προσφορών και συγκεκριμένα μέσω ενός πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η διαδικασία ξεκινά αφού το Τμήμα Αλιείας μετά από ανάλυση της υφισταμένης κατάστασης και αξιολογώντας τις σχετικές παραμέτρους εκτιμά ότι υπάρχουν προοπτικές και προκύπτουν ανάγκες δημιουργίας νέων μονάδων. Μέχρι σήμερα η χρήση του θαλάσσιου χώρου στην Κύπρο γινόταν αποσπασματικά και όχι βάσει ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού που να έχει ως επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κανναβέλαιο και καφέ κάνναβης κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου

Πολίτης News, 21:31 (τελευταία ενημέρωση 21:31)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: 7χρονος πήρε το όπλο του πατέρα του στο σχολείο και πυροβόλησε

Πολίτης News, 20:59 (τελευταία ενημέρωση 20:59)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Ανησυχητικές τάσεις προς τους πρόσφυγες στην Κύπρο

Πολίτης News, 20:14 (τελευταία ενημέρωση 20:14)

Επιστροφή
στην αρχή