«Είδα τη φώκια της Γιαλούσας να με κοιτάζει» - pics & vid

WEB TV /Η ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Κοντά στη σπηλιά άρχισαν την ανέγερση ξενοδοχείου και έχουν μεταφέρει χιλιάδες τόνους ογκόλιθους και χώμα. Η φυσική αψίδα(γέφυρα) δυστυχώς κατέρρευσε.

Το Ακρωτήριο Πλακωτή βρίσκεται στην περιοχή Καρπασίας και συγκεκριμένα βόρεια της ενορίας της Αγίας Τριάδας Γιαλούσας.

Ονομάζεται επίσης και Αχαιών Ακτή διότι σύμφωνα με την παράδοση στην ακτή αυτή αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Έλληνες (Αχαιοί) κάτοικοι της Κύπρου αμέσως μετά τη λήξη του Τρωικού Πολέμου.

Στο Ακρωτήριο Πλακωτή βρίσκονται οι παλαιές ερειπωμένες πετρόκτιστες αποθήκες χαρουπιών, οι αποθήκες του Λιμιώνα, του πρώτου ψαρολίμανου της Γιαλούσας. Ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής της εποχής εκείνης που ευτυχώς τώρα οι Τούρκοι τις ανακαινίζουν με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Περίπου εκατό μέτρα από τις αποθήκες υπάρχουν δύο βαθιές σπηλιές που οι ντόπιοι πριν την τουρκική εισβολή ονόμαζαν οι σπηλιές της φώκιας, προφανώς επειδή εκεί γεννούσαν οι φώκιες.

Ακριβώς στην είσοδο των σπηλιών υπήρχε για χιλιάδες χρόνια, και ήταν το σήμα κατατεθέν της περιοχής, ένα πανέμορφο μνημείο της φύσης, μια φυσική αψίδα (γέφυρα) που δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον καθώς πριν μερικούς μήνες έχει καταρρεύσει ολοσχερώς, προφανώς από φυσικά αίτια.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, καθώς είδα τη φώκια το 2010 έξω από την εν λόγω σπηλιά, αλλά δεν είχα καταφέρει να βγάλω φωτογραφίες. Από τότε πήγα άλλες 50 φορές και δυστυχώς δεν τη βρήκα.

Φυσικά δεν ήταν η ίδια φώκια που έβλεπαν προπολεμικά, αλλά όπως φαίνεται η συγκεκριμένη σπηλιά προσφέρει έναν τέλειο χώρο αναπαραγωγής των θηλαστικών αυτών.

Επιτέλους. Σε μια επίσκεψή μου στη σπηλιά στις 5/11/2016, σταμάτησα το αυτοκίνητό μου και με μεγάλη έκπληξη είδα τη φώκια στα 50 μέτρα μακριά να με κοιτάζει. Ήταν ένα πανέμορφο ενήλικο θηλυκό.

Οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά, η χαρά απερίγραπτη που κατάφερα επιτέλους να βγάλω τις πρώτες μου φωτογραφίες και βίντεο αυτού του υπέροχου και σπανιότατου θηλαστικού.

 

Παρακολουθήστε και σχετικό βίντεο: 

 

 

Μας έκανε παρέα για κανένα τρίωρο. Ήταν εκεί και δεν έφευγε αν και στην περιοχή είχε αρκετό κόσμο, αλλά δεν φαινόταν να ενοχλείται ιδιαίτερα. Φύγαμε και την αφήσαμε να είναι ακόμα εκεί.

Έχω πάει αρκετές φορές ακόμα μέχρι σήμερα, αλλά η φώκια είναι άφαντη και όπως φαίνεται δεν θα την ξαναδούμε, καθώς κοντά στη σπηλιά άρχισαν την ανέγερση ξενοδοχείου, και για άγνωστο λόγο έχουν μεταφέρει εκεί χιλιάδες τόνους ογκόλιθους και χώματα για άγνωστο λόγο, καταστρέφοντας το πανέμορφο τοπίο της περιοχής.

Η μη προστασία της περιοχής της φώκιας έχει απασχολήσει και τον τουρκοκυπριακό τύπο χρησιμοποιώντας δικές μου φωτογραφίες.

Επίσης έχω ακούσει ότι την εποχή της εμφάνισης της φώκιας, που είναι κατά την αναπαραγωγική της περίοδο, οι Τούρκοι έστηναν επιχειρήσεις παίρνοντας με βάρκες τους τουρίστες επί πληρωμή για να δουν τη φώκια προκαλώντας τεράστια ενόχληση στα θηλαστικά.

 

 Ένα πανέμορφο μνημείο της φύσης, μια φυσική αψίδα (γέφυρα) δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον, καθώς πριν μερικούς μήνες έχει καταρρεύσει ολοσχερώς, προφανώς από φυσικά αίτια.

 

Η φυσική αψίδα (γέφυρα) πριν κατάρρευσει.

 

Η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) είναι το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης και του πλανήτη, και πιστεύεται ότι αποτελεί το σπανιότερο είδος φώκιας στον κόσμο.

Είναι αρκετά σπάνιο να δεις μια φώκια στις κυπριακές θάλασσες, αν και τα τελευταία δύο χρόνια ευτυχώς οι αναφορές από ανθρώπους που είδαν φώκια γίνονται όλο και πιο συχνά, κυρίως στη Λεμεσό και στην Καρπασία.

Επίσης υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι αναπαράγονται στην Κύπρο σε απομονωμένες σπηλιές.

Η μεσογειακή φώκια μοναχός ανήκει στην οικογένεια των φωκιδών (Phocidae) και από μελέτες που έγιναν το 2016, εκτιμάται ότι λιγότερες από 700 επιβιώνουν σε τρεις ή τέσσερις μεμονωμένους υποπληθυσμούς στην περιοχή της Μεσογείου (ιδιαίτερα στο Αιγαίο), στο αρχιπέλαγος της Μαδέρας, αλλά και την περιοχή Cabo Blanco στον βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στις 300, ζει στην Ελλάδα.

Πολύ πιθανό να ονομάστηκε φώκια μοναχός επειδή ζει σε απομονωμένα μέρη ή λόγω της εμφάνισής της, το μαύρο χρώμα και οι δίπλες του δέρματός της που σχηματίζονται κοντά στον λαιμό, ίσως θυμίζουν τις πτυχές από την κουκούλα και το ράσο των μοναχών.

Κοντά στη σπηλιά της φώκιας άρχισαν την ανέγερση ξενοδοχείου.

 

Έφεραν χιλιάδες τόνους από ογκόλιθους και χώματα.

 

Το μήκος τους φτάνει μέχρι τρία μέτρα, ενώ τα θηλυκά είναι πάντα μικρότερα από τα αρσενικά. Ζουν μέχρι και 45 χρόνια, και η σεξουαλική ωριμότητα ξεκινά στον πέμπτο χρόνο.

Έχει παρατηρηθεί πως ένα ενήλικο αρσενικό ζευγαρώνει με περισσότερα από ένα θηλυκά.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο, γεννούν κάθε δύο χρόνια μετά από κύηση δέκα μηνών συνήθως ένα μικρό και σπανιότερα δύο.

Γεννούν πάντα σε απομονωμένες σπηλιές με έξοδο προς τη θάλασσα, αν και από παλιές αναφορές έως και τον 18ο αιώνα φαίνεται πως γεννούσαν στις ανοιχτές αμμουδιές.

 

Στους προηγούμενους αιώνες

Η κρίσιμη μείωση του αριθμού τους οφείλεται στο ανελέητο κυνήγι που γινόταν τους προηγούμενους αιώνες από τους ανθρώπους, την έλλειψη απομονωμένων περιοχών για να μπορέσουν να αναπαραχθούν και την παράνομη θανάτωσή τους από ψαράδες, επειδή τους προκαλούσαν τεράστιές ζημιές στα δίχτια και παραγάδια, καθώς οι φώκιες τρώνε τα ψάρια που πιάνονται πάνω.

Πρόσφατο θλιβερό παράδειγμα είναι η θανάτωση με κυνηγετικό όπλο της γνωστής φώκιας που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούσαν «Αργυρώ».

Η φώκια ήταν η μασκότ της Σάμου, δυστυχώς, ήταν εξοικειωμένη με τους ανθρώπους και καθόταν στις ξαπλώστρες στις παραλίες.

 

Οι παλαιές ερειπωμένες πετρόκτιστες αποθήκες χαρουπιών, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής της εποχής εκείνης, που ευτυχώς τώρα ανακαινίζονται με ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Οι αποθήκες πριν την κατάρρευση της φυσικήςν γέφυρας.

 

 


Επιστροφή
στην αρχή