Ιαπωνία: Υπάλληλος τιμωρήθηκε γιατί έφυγε 3 λεπτά νωρίτερα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ιάπωνες «βάφτισαν» τους θανάτους από την υπερεργασία ως karoshi, το οποίο αποτελεί πλέον αναγνωρισμένη αιτία θανάτου.

Η πειθαρχία και το αυστηρό πρόγραμμα είναι κύριο χαρακτηριστικό των Ιαπώνων, που μερικές φορές ξεφεύγουν από τα όρια.

Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση ενός 64χρονου δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος τιμωρήθηκε καθώς «επανειλημμένα» έφευγε από το γραφείο του τρία λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα για το μεσημεριανό διάλειμμα.

Εκπρόσωπος του γραφείου όπου εργάζεται, δήλωσε πως ο υπάλληλος παραβίασε τη νομοθεσία που επιβάλλει στους εργαζόμενους να είναι συγκεντρωμένοι στα καθήκοντά τους.

Η Διεύθυνση επέβαλε στον 64χρονο χρηματικό πρόστιμο και επίπληξη, ενώ κλήθηκε να απολογηθεί για την πράξη του.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, η βουλή της Ιαπωνίας πέρασε νόμο που θέτει ως ανώτατο όριο των υπερωριών τις 100 ώρες τον μήνα, καθώς ο αριθμός των ατόμων που πέθαιναν από υπερκόπωση είχε σημειώσει αύξηση. Το 2015, υπάλληλοι σε όλη τη χώρα διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο ενός 24χρονου εργαζόμενου, ο οποίος αυτοκτόνησε καθώς είχε αναγκαστεί να δουλέψει περισσότερες από 100 ώρες έξτρα, συμπεριλαμβανομένων και τον Σαββατοκύριακων.

Η περίπτωση του 64χρονου, άνοιξε ένα μεγάλο θέμα συζήτησης στην Ιαπωνία, αφού πολλοί διερωτούνται εάν το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και για όσους φεύγουν από το γραφείο για να καπνίσουν ή να πάνε τουαλέτα. Ακόμη, πολλοί ζητούν αντίστοιχες ποινές σε όσους βουλευτές κοιμούνται κατά τη διάρκεια συνελεύσεων στη Βουλή.

Τι είναι το karoshi

Οι Ιάπωνες «βάφτισαν» τους θανάτους από την υπερεργασία ως karoshi, το οποίο αποτελεί πλέον αναγνωρισμένη αιτία θανάτου.

Συχνότερες αιτίες θανάτου από karoshi, είναι το εγκεφαλικό, η καρδιακή προσβολή, ακόμη και η αυτοκτονία, λόγω των υπερβολικών ωρών εργασίας.

Το karoshi θεωρείται κυρίως πρόβλημα αντρικό, όμως αρκετοί τονίζουν ότι βλέπουν έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών να πεθαίνουν, οι περισσότερες εκ των οποίων αυτοκτονούν.

Όταν ένας θάνατος αναγνωριστεί ως karoshi η οικογένεια του θύματος αυτόματα έχει το δικαίωμα για να λάβει αποζημίωση μέσω του συστήματος επιδομάτων των εργαζομένων.


Επιστροφή
στην αρχή