Οι Βρετανοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν το Novichok παρήχθη στη Ρωσία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Το ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού δεν έχει καταλήξει ακόμη αν παρήχθη στη Ρωσία ο νευροτοξικός παράγοντας με τον οποίο δηλητηριάστηκαν

Το ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού δεν έχει καταλήξει ακόμη αν παρήχθη στη Ρωσία ο νευροτοξικός παράγοντας με τον οποίο δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ.

«Κατορθώσαμε να ταυτοποιήσουμε τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok και ότι ήταν ένας στρατιωτικής προέλευσης νευροτοξικός παράγοντας. Δεν έχουμε εντοπίσει την ακριβή πηγή, αλλά χορηγήσαμε τις επιστημονικές πληροφορίες στην κυβέρνηση η οποία χρησιμοποίησε στη συνέχεια άλλες πηγές για να συνθέσει τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Porton Down, Γκάρι Άιτκενχεντ στο Sky News.

Όμως, επιβεβαίωσε ότι η δημιουργία της συγκεκριμένης ουσίας απαιτούσε ιδιαίτερα εξελιγµένες µεθόδους, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με τις δυνατότητες ενός κρατικού παράγοντα.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την παροχή επιπλέον πληροφοριών που μπορεί να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε (την πηγή), αλλά δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε ο Άιτκενχεντ, δηλώνοντας ακόμη ότι η βρετανική κυβέρνηση διαθέτει «άλλα στοιχεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καθορίσει την προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα, κάποια εκ των οποίων βασίζονται σε υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών.

«Είναι η δουλειά μας να χορηγούμε τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία για το ποιος ακριβώς είναι αυτός ο συγκεκριμένος νευροτοξικός παράγοντας - ταυτοποιήσαμε ότι είναι από αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία και ότι είναι στρατιωτικής προέλευσης, αλλά δεν είναι η δουλειά μας να καθορίσουμε που παρασκευάστηκε», σημείωσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

 

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή