Οι βλέψεις του Προέδρου και το... ύψος της Βουλής

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Ούτε το ρεζιλίκι Ρίκκου έκανε το αυτί του Προέδρου να ιδρώσει. Το... φωνάζει το νέο θέμα «Επίτροπος Διοικήσεως». Η Βουλή θα τολμήσει να σταθεί;

Ένα δεκαήμερο μετά το στραπάτσο με την καταδίκη του «άριστου των αρίστων» Ρίκκου από το Κακουργιοδικείο ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε και πάλι το θαύμα του.

Περιφρονώντας τον άνθρωπο ο οποίος κατά κοινή ομολογία «σήκωνε» όλα αυτά τα χρόνια το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον επικεφαλής της Αρχής Κατά των Διακρίσεων Άριστο Τσιάρτα, ο Πρόεδρος πρότεινε ως διάδοχο της Ελίζας Σαββίδου, μια δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση πέρασε από το Υπουργικό, εν τη απουσία του ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικου ο οποίος προς τιμήν του είχε προτείνει τον κ. Τσιάρτα.

Δεν μπορώ να ξέρω εάν είναι κατάλληλη για το αξίωμα η εν λόγω δικηγόρος. Δεν είναι προσωπικό και θέλω να είμαι σαφής. Αυτό που όμως προκύπτει είναι πως δεν έχει καμία προηγούμενη ενασχόληση με το αντικείμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο χειρίζεται -και με εξαιρετική επιτυχία- το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως, ένας από τους ελάχιστους θεσμούς που μας κάνουν να νιώθουμε πως δεν ζούμε σε μπανανία, αλλά σε κράτος ευρωπαϊκό.

Τουναντίον φαίνεται πως η μέχρι σήμερα επαγγελματική ενασχόλησή της ήταν το να χειρίζεται -εκ μέρους του κράτους- υποθέσεις με αντίδικο πολίτες. Δεν είναι κακό, είναι μέρος του συστήματος. Αλλά δεν είναι προϋπηρεσία… αυτού του επιτρόπου και του αντικειμένου που χειρίζεται. Κάθε άλλο.

Το θέμα είναι πως η συγκεκριμένη υποψήφια η οποία προτείνεται στην αρχή της προεκλογικής περιόδου είναι σύζυγος ενός εκ των εκδοτών, μιας προσκείμενης στο Προεδρικό εφημερίδας.

Και εάν μιλάμε για τον Νίκο Αναστασιάδη και τη… γυναίκα του Καίσαρα η προϊστορία του δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική ούτε για το τι είναι η τελευταία ούτε και για το πώς φαίνεται πλέον, στον τέταρτο χρόνο της προεδρίας του.

Αλλά ακόμα και αυτή η προεδρία, αυτού του Προέδρου με το εξαιρετικά βεβαρημένο παρελθόν στον τομέα αυτό και τις τραγικές -ως επί το πλείστον- επιλογές που έχει κάνει, δεν μπορεί να λειτουργεί τόσο εξόφθαλμα προκλητικά και να κάνει ό,τι γουστάρει. Ειδικά εάν μιλάμε για αυτόν τον θεσμό.

Το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ο φορέας μέσα από τον οποίο μεμονωμένοι πολίτες αλλά και σύνολα βρίσκουν -εάν και εφόσον ισχύει αυτό στην κάθε περίπτωση- έναν σύμμαχο στην πολιτεία ο οποίος αναγνωρίζει και στηρίζει τα δικαιώματά τους όπου και όταν καταπατούνται, αλλά και τις διεκδικήσεις τους για δικαιώματα που δεν τους έχουν αναγνωριστεί, ενώ θα έπρεπε.

Δεν είναι προεκλογικό παίγνιο κανενός και καμίας κυβέρνησης για να κάνει ό,τι θέλει. Και ευτυχώς που σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και η προϋπόθεση της έγκρισης της Βουλής για την οποία ομολογώ ότι και εγώ υπήρξα αρνητικός στο παρελθόν. Αλλά τώρα αντιλαμβάνομαι ότι έσφαλλα. Καλώς υπάρχει και αυτό.

Εάν όλοι φροντίζουμε να συμμετέχουμε στις εκλογικές διαδικασίες και να εκλέγουμε αντιπροσωπευτικά σώματα, ειδικά τη Βουλή, είναι ένα από τα «checks and balances», μια διάκριση εξουσιών η οποία φροντίζει να δουλεύει σωστά ένα πολίτευμα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν τα υπόλοιπα κόμματα θα σταθούν στο ύψος τους ή εάν, υπό τον φόβο του κεφαλαίου «ΜΜΕ και Εκλογές», θα κάνουν τη χάρη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα θυσιάσουν τον θεσμό στον βωμό των όποιων προεκλογικών τους κινήσεων εν όψει 2018.

Έχω την αίσθηση πως η κοινωνία των πολιτών η οποία σωστά επένδυσε και επενδύει πολλά σ’ αυτόν ειδικά τον θεσμό, σε ένα κράτος η αξιοπιστία του οποίου καταρρακώθηκε και καταρρακώνεται συνεχώς, περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την ολομέλεια της Παρασκευής.

Για να δει ποιο τελικά είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τα κόμματα, ειδικά όταν πλησιάζουν εκλογές. Ο στοιχειώδης σεβασμός στη νοημοσύνη των πολιτών ή η σύμπλευση με τις όποιες προεκλογικές κινήσεις του οποιουδήποτε Πρόεδρου, αλλά και η ελπίδα εξασφάλισης κάποιας εύνοιας για τα ίδια;

Η Παρασκευή δεν είναι μακριά.

Όσο για μας, στα ΜΜΕ, γιατί δεν είναι μόνο πολιτικό το ζήτημα και εμείς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις σχέσεις και στις ισορροπίες μας με τις άλλες μορφές εξουσίας και ειδικά με τους πολιτικούς, αλλά και στον ρόλο που πρέπει να έχουμε έναντι της υπόλοιπης κοινωνίας. Μέρος της οποίας πρέπει να είμαστε...


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Όσοι κι αν είμαστε! / No matter how many we are!

ΤΖΕΝΚ ΜΟΥΤΛΟΥΓΙΑΚΑΛΙ, 23.05.2018

ΑΠΟΨΗ

O λαϊκισμός του Φαίδωνος και η ουσία που χάνεται

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 23.05.2018

ΑΠΟΨΗ

Ας τον δέρνατε τον πεζεβέγκη!

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 23.05.2018

Επιστροφή
στην αρχή