Η βάση καθυστερεί το ναι των ηγεσιών - Κρίσιμη η σημερινή συνεδρία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Εξετάζουν σήμερα την τροποποιημένη πρόταση οι οργανώσεις - Πιέσεις εκπαιδευτικών μέσω διαδικτύου για εμμονή σε ανένδοτη στάση

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο, λίγα 24ωρα μόνο πριν λειτουργήσουν τα σχολεία, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας. Αργά χθες βράδυ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις παρέλαβαν τη νέα πρόταση της Κυβέρνησης. Αν και δεν έχει χαθεί η ελπίδα, εντούτοις τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυρίως μέσα από τις αναρτήσεις των εκπαιδευτικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων, όπως ο «Π» πληροφορείται, αισθάνονται πως έχουν πετύχει αρκετά θετικά στοιχεία στη νέα τροποποιημένη πρόταση. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι η πρόταση της 4ης Ιουλίου προνοούσε σε εξοικονομήσεις γύρω στα 7 εκατ. ευρώ (από τις μειώσεις των απαλλαγών των εκπαιδευτικών) ενώ σήμερα το χρηματικό ποσό που εξοικονομεί το Υπουργείο Παιδείας υπολογίζεται στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ωστόσο πολλές φωνές αντίδρασης επί της νέας πρότασης, οι οποίες προέρχονται και από τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ήδη, μετά και τη χθεσινή κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έγραψε πως «η νέα πρόταση απορρίπτεται». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», η πρόταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Υπεύθυνος Τμήματος: 1η γυμνασίου και 3η λυκείου απαλλαγή δύο διδακτικών περιόδων. Για όλες τις άλλες τάξεις ο εκπαιδευτικός θα δικαιούται απαλλαγή μιας διδακτικής περιόδου, ωστόσο η απώλεια του χρόνου της μιας περιόδου θα του πιστωθεί την επόμενη σχολική χρονιά.
  • Βιολογικός παράγοντας: Στα οκτώ χρόνια θα υπάρχει μείωση δύο διδακτικών περιόδων για όλους τους εκπαιδευτικούς και για τους νεοεισερχόμενους.
  • Αρχαιότητα: Εκπαιδευτικός στη δημοτική που κλείνει τα 15 χρόνια υπηρεσίας και στη μέση που κλείνει τα οκτώ χρόνια υπηρεσίας θα δικαιούται απαλλαγή μίας διδακτικής περιόδου.
  • Βοηθοί διευθυντές: Απαλλαγή από διδακτικό χρόνο ίσο με δύο διδακτικές περιόδους.
  • Συνδικαλιστικός χρόνος: Παραχώρηση και στις τρεις συντεχνίες συνδικαλιστικού χρόνου ίσου με 16 εκπαιδευτικούς.
  • Κατάργηση της αποκοπής (από 6 έως 12%) στα σχέδια πρόωρης αφυπηρέτησης.

Στο Προεδρικό από νωρίς το πρωί βρέθηκε η τριμερής υπουργική επιτροπή αποτελούμενη από τους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Γεωργίας, οι οποίοι προχώρησαν στις πρώτες τροποποιήσεις της πρότασης της 30ής Αυγούστου σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των προέδρων των εκπαιδευτικών οργανώσεων στη μυστική συνάντηση της Τετάρτης. Λίγο μετά το μεσημέρι στο Προεδρικό έφτασαν και οι πρόεδροι των ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, οι οποίοι παρακάθισαν σε σύσκεψη με την τριμερή επιτροπή. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη. Συμμετείχε στην κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε με δύο ώρες καθυστέρηση.

Κατά τη συνεδρία εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις. Χωρίς ωστόσο η πρόταση να βρίσκεται στο τραπέζι, αποφασίστηκε όπως συνέλθουν και πάλι σήμερα τα δ.σ. των οργανώσεων για να την εξετάσουν. Νωρίς το βράδυ χθες ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις τροποποιήσεις που προέκυψαν, ενώ η πρόταση εστάλη γραπτώς και στις ηγεσίες των οργανώσεων.


Επιστροφή
στην αρχή