Οι Τ/Κ σε οικονομικό αδιέξοδο...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Αγώνας δρόμου για να αντιμετωπιστούν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Τ/Κ από την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Τ/Κ από την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας κάνει η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, όμως τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει. Κι αυτό γιατί η τ/κ πολιτική ηγεσία δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την κρίση, αλλά αναγκάζεται να αντιδρά αμυντικά, προσπαθώντας παράλληλα να θωρακίσει την οικονομία από μελλοντικές αναταράξεις.

Παρά τις ακαδημαϊκές συζητήσεις για εισαγωγή του ευρώ ή δημιουργία άλλου νομίσματος που επέστρεψαν στα τ/κ ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, τ/κ πηγές που εμπλέκονται ενεργά στις προσπάθειες της κοινότητας διευκρινίζουν πως τέτοιες λύσεις δεν έχουν συζητηθεί σοβαρά. Επίσης, πηγές που πρόσκεινται στην «προεδρία» δηλώνουν πως δεν αναμένουν την όποια βοήθεια από την ε/κ πλευρά λόγω της πολιτικής κατάστασης.

Πάντως η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα για να προστατευθούν από τις επιπτώσεις οι Τ/Κ φοιτητές στο εξωτερικό, απευθύνοντας αίτημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μέτρα στήριξης και ζητώντας συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ στην Κύπρο, είναι ενδεικτική του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περιθώριο να βοηθήσει τους Τ/Κ μέσω των Βρυξελλών, όπως σημειώνουν ε/κ πηγές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο αποτελεί προτεραιότητα είτε του Προεδρικού είτε των κομμάτων, και μάλιστα εν μέσω διακοπών.

Η τουρκική λίρα σημείωσε μεγαλύτερη πτώση την τελευταία εβδομάδα ως αποτέλεσμα και των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο μετά τις νέες απειλές Τραμπ έπειτα από την ανανέωση της κατ' οίκον κράτησης του πάστορα Άντριου Μπράνσον αλλά και τη συνέχιση της ευρύτερης κόντρας γύρω από τη δίωξη κατά της Halkbank στις ΗΠΑ και την απαίτηση της Τουρκίας για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι Τ/Κ αντιμετωπίζουν όλες τις επιπτώσεις αυτού του σύνθετου σκηνικού, σε συνδυασμό με τα υπαρκτά οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και φυσικά χωρίς να έχουν τα εργαλεία να τις αντιμετωπίσουν. Για αυτό και τώρα προσπαθούν να κάνουν αυτό που δεν έκαναν την άνοιξη, όταν υπήρχε η ελπίδα πως η οικονομία της Τουρκίας θα σταθεροποιείτο μετά τις τουρκικές εκλογές.

 Βραχυπρόθεσμα

Παρά τα μέτρα πάντως, τα οποία θα χρειαστούν χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα, οι Τ/Κ αναμένουν νέες αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και φάρμακα από Δευτέρας. Όπως σημειώνει τ/κ πηγή με καλή γνώση των προσπαθειών που γίνονται, «αρκετά από τα μέτρα στο πακέτο δεν θα έχουν βραχυπρόθεσμο ή ακόμα και μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο, αλλά θα ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά και την ευρωστία ιδιωτικών εταιρειών μακροπρόθεσμα».

Σε ερώτηση για την πιθανότητα πιο ριζοσπαστικών λύσεων, όπως τη δημιουργία τ/κ νομίσματος, η ίδια πηγή απάντησε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, ενώ για την πιθανή εισαγωγή του ευρώ στα κατεχόμενα ανέφερε πως «δεν συζητείται καν σοβαρά από όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις».

 Λίγες οι επιλογές

 Οι επιλογές των Τ/Κ παραμένουν περιορισμένες, δεδομένου ότι το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο, είτε στο να ζητηθεί περαιτέρω ενίσχυση από την Τουρκία είτε στο να γίνει προσπάθεια να εξορθολογιστεί η τ/κ οικονομία ώστε να μπορεί όλο και περισσότερο να λειτουργεί με ίδιους πόρους. Όσο η εισαγωγή του ευρώ δεν αποτελεί επιλογή, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος τρόπος θωράκισης των πολιτών από τα σκαμπανεβάσματα της τουρκικής οικονομίας.

Το ευρώ από την άλλη δεν θα βρεθεί στο τραπέζι αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση από την τ/κ πλευρά για ολική οικονομική στροφή και όσο δεν υπάρχει η όποια πρακτική ενθάρρυνση από την ε/κ πλευρά.

Όσον αφορά την επιλογή της ενίσχυσης της κοινότητας από τουρκικά κονδύλια, η Τουρκία και το τουρκικό κεφάλαιο (εννοώντας τα οικονομικά συμφέροντα στον κύκλο της οικογένειας Ερντογάν και των συμμάχων της) προκρίνουν τα αναπτυξιακά έργα, όπως τις υποδομές στη συγκοινωνία και τα νοσοκομεία. Από την άλλη, η απευθείας χρηματοδότηση από κράτος σε «κράτος» βασίζεται αποκλειστικά στις πολιτικές ισορροπίες, όπως φάνηκε από το ψαλίδι που επέβαλε η Τουρκία στην παιδεία μετά τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε επιλογής στις τελευταίες τάξεις.

Οι δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν την Πέμπτη σε όλα τα τ/κ ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια επεξήγησης του μέτρου, ήταν ενδεικτικές. Σημειώνοντας ως παράδειγμα πως μόνο το 63% των εξαγωγών της «ΤΔΒΚ» αφορά την Τουρκία, ο κ. Ερχιουρμάν πρόσθεσε πως «η απομόνωση δεν είναι το μόνο μας πρόβλημα» και πως αυτό που χρειάζεται είναι μια καμπάνια για πιο ορθολογιστική οικονομία και παραγωγή. «Το σημαντικό είναι το κράτος και η κυβέρνηση να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τις συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα το κοινό», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα για σταδιακή ανάκαμψη της λίρας.

 

Τρόφιμα, ενοίκια και λογαριασμοί

 

Η τ/κ «κυβέρνηση» τρέχει για να προλάβει τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών που φέρνουν, μεταξύ άλλων, η αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης (λόγω της αύξησης του κόστους της εισαγωγής ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων) και οι επιπτώσεις στις τιμές των ενοικίων και στην αξία των δανείων (καθώς αυτές οι συναλλαγές γίνονται σε στερλίνες) σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής αξίας.

Τα 24 συνολικά μέτρα που έθεσε σε ισχύ από την Παρασκευή με διάταγμα το «υπουργικό συμβούλιο» (προσπερνώντας τη χρονοβόρα κοινοβουλευτική διαδικασία) αποτελούν έναν συνδυασμό μειώσεων στον ΦΠΑ για είδη πρώτης ανάγκης, ελαφρύνσεων των φορολογιών που επηρεάζουν τα ενοίκια, τη μετάβαση περιουσίας και το κόστος του ηλεκτρισμού, ενώ περιλαμβάνονται επιπρόσθετες φορολογήσεις στο αλκοόλ και τον καπνό (και όχι στα τσιγάρα) και προσωρινή φορολόγηση των μεγάλων κατοικιών, ειδικά με πισίνα, καθώς και των καζίνων και των γραφείων στοιχημάτων.

Επίσης, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας μέσα από επιπρόσθετα κίνητρα για αγορά περιουσίας από ξένους υπηκόους (πλην Ε/Κ, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να αγοράσουν περιουσία), διευκολύνσεις για τα χρέη των καταστηματαρχών όσον αφορά τη συνεισφορά τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις και κίνητρα για χρήση τοπικών προϊόντων από τα ξενοδοχεία και για εργοδότηση ντόπιων εργαζομένων.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γνώριζε από το 2015 για τον συμβιβασμό

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απ’ τους πιο ακριβοπληρωμένους οι γιατροί στο ΓεΣΥ

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Βερολίνο ο πρώτος κοινός ναός Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Εβραίων

Πολίτης News, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή