Οι Τ/Κ ψωνίζουν από τις ε/κ υπεραγορές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων επιλέγει να ψωνίζει από τα σουπερμάρκετ στον νότο- Το 2016 ξόδεψαν με πιστωτικές 6,2 εκατ. ευρώ

Μπορεί η οικονομία βορρά και νότου να απέχει πολύ από την ενοποίηση μετά και το ναυάγιο της Γενεύης, ωστόσο οι δυνάμεις της αγοράς αποδεικνύονται πιο ισχυρές και πιο ευέλικτες από τις οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις και δη τις πολιτικές.

Ένα ισχυρό παράδειγμα είναι ο κλάδος των υπεραγορών, όπου ο βασικότερος ανταγωνιστής των σουπερμάρκετ στα κατεχόμενα είναι η αντίστοιχη αγορά στις ελεύθερες περιοχές και κυρίως στη Λευκωσία. Εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων επιλέγει να ψωνίζει από τα σουπερμάρκετ στον νότο, πρώτον γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και δεύτερον υπάρχουν περισσότερα προϊόντα σε προσφορά λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, αλλά και των παράλληλων εισαγωγών. Εξάλλου σαφώς και η εμπειρία του ψωνίσματος είναι πολύ καλύτερη στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα όπως διαπιστώσαμε από το ρεπορτάζ για την καταγραφή των τιμών σε μια μεγάλη κατά τα άλλα υπεραγορά στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας, δεν υπήρχε καν κλιματισμός παρ' ότι επικρατούσε καύσωνας.

Το κόστος

Οι τιμές, που αποτελούν σημαντικό λόγο για έναν καταναλωτή, δεν έχουν τεράστια απόκλιση -ανέρχεται στο 8,70% η διαφορά όπως καταγράφει η σημερινή έρευνα του «Π» και όπως θα δούμε παρακάτω- εάν αναλογιστεί κανείς τα αντισταθμιστικά οφέλη που προαναφέραμε. Άλλωστε στο δικό μας καλάθι των 50 προϊόντων βάλαμε τις κανονικές τιμές χωρίς να υπολογίσουμε τις προσφορές, οι οποίες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να εκμηδενίσουν τη διαφορά στο κόστος των δύο καλαθιών, καθώς στα κατεχόμενα οι προσφορές που βρήκαμε ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στα κατεχόμενα είναι 5% στα τρόφιμα και 16% στα υπόλοιπα προϊόντα υπεραγοράς και στις ελεύθερες περιοχές 5% και 19% αντίστοιχα.

Η ισοτιμία

Πάντως παρά το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί (η υποτίμηση ξεκίνησε από το 2010), και άρα τα προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές είναι ακριβότερα για τους Τ/Κ, αυτοί συνεχίζουν να περνούν την πράσινη γραμμή και να αγοράζουν. Αυτήν τη στιγμή η τουρκική λίρα αξίζει γύρω στα 4 ευρώ. Ενώ το 2006, έναν χρόνο μετά την εισαγωγή της νέας τουρκικής λίρας, μπορούσε κάποιος να αλλάξει ένα ευρώ για 1,5 τουρκική λίρα. Το 2008 δύο τουρκικές λίρες άξιζαν όσο ένα ευρώ.

Πόσοι ψωνίζουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC από τις συναλλαγές τουρκικών καρτών σε κυπριακές επιχειρήσεις κατά το 2016, οι Τ/Κ ξόδεψαν σε υπεραγορές 6,2 εκατ. ευρώ ποσό που αποτελεί το 4,4% των συνολικών συναλλαγών με κάρτες καθ' όλη τη διάρκεια του περσινού χρόνου. Μέσος όρος τιμής του καλαθιού τους ήταν τα 40 ευρώ όσο περίπου και ο μέσος όρος της τιμής του συνολικού καλαθιού που ήταν τα 46 ευρώ. Το σουπερμάρκετ είναι η κατηγορία στην οποία ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα μέσω πιστωτικών καρτών οι Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές, ενώ η αμέσως επόμενη κατηγορία είναι ο τομέας της ένδυσης όπου κατά το 2016 ξόδεψαν 5,3 εκατ. ευρώ.

 

8,70% η ψαλίδα στο καλάθι της νοικοκυράς

Το 2005 σε αντίστοιχο ρεπορτάζ η ψαλίδα που χώριζε τη συνολική τιμή για την αγορά ενός καλαθιού 20 επώνυμων προϊόντων τότε, ήταν στο 17,5% με ακριβότερη την ελληνοκυπριακή αγορά. Το 2006 η ψαλίδα που χώριζε τις δύο υπεραγορές έκλεισε ανάποδα στο -3,85% με τους Τουρκοκύπριους να επιδίδονται σε κούρσα αύξησης των τιμών με αποτέλεσμα να ξεπερνούν σε ακρίβεια τις ελληνοκυπριακές υπεραγορές. Το 2008 η ψαλίδα στις τιμές των δύο υπεραγορών μειώθηκε στο -1,4% με φθηνότερη υπεραγορά την ελληνοκυπριακή.

Μετά από εννέα χρόνια ο «Π» πραγματοποίησε εκ νέου την έρευνα αυξάνοντας το καλάθι των προϊόντων σε 50, ένα πολύ πιο αντιπροσωπευτικό καλάθι της νοικοκυράς το οποίο περιλαμβάνει και τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά σπιτιού και φρούτα και λαχανικά.

Στην Τουρκοκυπριακή υπεραγορά το καλάθι κόστισε 133,89 ευρώ ενώ στην ελληνοκυπριακή υπεραγορά 146,72 ευρώ. Μια διαφορά 12,83 ευρώ. Ή 8,70%. 

Πιο ακριβά στα κατεχόμενα

Σε ορισμένα προϊόντα η υπεραγορά στον βορρά ήταν ακριβότερη. Τέτοια προϊόντα είναι κυρίως τα είδη προσωπικής υγιεινής που μπορεί να θεωρούνται και πολυτελείας εάν κρίνουμε από την ακρίβεια που τα χαρακτηρίζει. Για παράδειγμα ένα μαλακτικό μαλλιών γνωστής μάρκας κοστίζει 4 ευρώ στα κατεχόμενα, ενώ στις ελεύθερες περιοχές το βρήκαμε 50 σεντ φθηνότερα. Αντίθετα την ίδια συσκευασία ενός παιδικού σαμπουάν γνωστής φίρμας, που μάλλον δεν θεωρείται πολυτελείας, το βρήκαμε 1 ευρώ φθηνότερο στα κατεχόμενα.

Μια οδοντόπαστα επίσης γνωστής μάρκας, απ' τις ακριβότερες που βρίσκουμε στις υπεραγορές, στις ελεύθερες περιοχές κοστίζει 4,60 ευρώ, ενώ στα κατεχόμενα 6,48. Ακριβότερα κατά 30 σεντ ήταν και η συσκευασία με τα ξυραφάκια που συγκρίναμε. Η τιμή του Dettol είναι η διπλάσια στα κατεχόμενα, ενώ μία εξάδα κόκα-κόλα έχει +1,5 ευρώ διαφορά στην υπεραγορά των κατεχομένων.

Στην τιμή των 6,96 ευρώ το λίτρο βρήκαμε το κυπριακό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα κατεχόμενα, ενώ στις ελεύθερες περιοχές η μέση τιμή Ιουνίου ήταν 5,25 ευρώ. Αυτή τη μεγάλη διαφορά τη βρίσκαμε και στις προηγούμενες έρευνες.

Συσκευασία τσαγιού γνωστής μάρκας με 20 φακελάκια είναι επίσης ελαφρώς ακριβότερη στα κατεχόμενα, όπως και οι έξι κύβοι ζωμού κότας, το ηλιέλαιο και η κλασική συσκευασία δημητριακών Kellogg’s.

Σύγκλιση τιμών

Σε ορισμένα προϊόντα παρατηρείται σύγκλιση τιμών όπως για παράδειγμα στο κοτόπουλο το οποίο κοστίζει και στις δύο πλευρές περίπου 3 ευρώ το κιλό. Η εξάδα των αβγών κυμαίνεται επίσης στα ίδια επίπεδα όπως και το αλεύρι, ενώ 100 γραμμάρια αλλαντικό γαλοπούλας το συναντάς περίπου στην ίδια τιμή στις δύο υπεραγορές.

Τα αλκοολούχα

Ένα Jonnie Walker των 75 cl κοστίζει στον βορρά 10,79 ευρώ. Στις ελεύθερες περιοχές η τιμή του αγγίζει τα 11,80 ευρώ. Το μπουκάλι βότκα Αbsolut έχει τιμή 8,14 ευρώ στα κατεχόμενα, ενώ στον νότο τιμολογείται στα 11 ευρώ.

Άλλο Hellim, άλλο χαλλούμι…

Τελικά το Hellim είναι κατά πολύ φθηνότερο στις υπεραγορές των κατεχομένων, αφού πωλείται στην τιμή των 5,50 το κιλό την ώρα που στις ελεύθερες περιοχές η τιμή κυμαίνεται από τα 8 ευρώ έως τα 13 ευρώ. Ένα πρόβειο χαλλούμι δηλαδή, συσκευασμένο, των 250 γραμμαρίων στα κατεχόμενα έχει τιμή 1,37 ευρώ και στις ελεύθερες περιοχές 3,25 ευρώ. Στα συσκευασμένα χαλλούμια δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στα κατεχόμενα όση στις ελεύθερες περιοχές. Τα τυριά γενικά όπως συνάγεται από το καλάθι μας είναι κατά πολύ φθηνότερα στα κατεχόμενα.

Φρούτα και λαχανικά

Το καλάθι με φρούτα και λαχανικά που πήραμε από τις ελεύθερες περιοχές μας κόστισε 7 ευρώ. Το αντίστοιχο καλάθι από τα κατεχόμενα κόστισε 4,57 ευρώ. Η τιμή κιλού για τα αγγούρια ήταν η μισή στα κατεχόμενα τη μέρα του ρεπορτάζ (21 σεντ το κιλό), ενώ το καρπούζι το κιλό πωλείται μόλις στα 18 σεντ, ενώ στις ελεύθερες περιοχές η τιμή του αγγίζει τα 45 σεντ.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γνώριζε από το 2015 για τον συμβιβασμό

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απ’ τους πιο ακριβοπληρωμένους οι γιατροί στο ΓεΣΥ

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Βερολίνο ο πρώτος κοινός ναός Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Εβραίων

Πολίτης News, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή