Η τελευταία ετήσια ομιλία του Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ έγινε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και διχασμούς

Με αναφορές στην Ευρώπη λίγο πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στον κακώς νοούμενο εθνικισμό, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ έκανε χθες την τελευταία ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της ΕΕ στο Στρασβούργο.

Η ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ έγινε την ώρα που η Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και διχασμούς, με κύρια μέτωπα το μεταναστευτικό, το Brexit και την άνοδο των ακραίων αντισυστημικών και αντιευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων σε όλες σχεδόν τις χώρες μέλη. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στις χώρες μέλη και στους Ευρωπαίους πολίτες να καταλάβουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Ευρώπης. Η ΕΕ πρέπει να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής, τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εγγυητής ειρήνης»

«Το 1914 κατέλαβε εξ απήνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος... Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους , αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη», συνέχισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ. Και τόνισε ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την Ευρώπη του σήμερα αλλά φυσικά και για την Ευρώπη του αύριο.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε την σημασία της ΕΕ στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ  στον παγκόσμιο ρόλο της να μένει σιωπηρή απέναντι σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιτίας ενός μόνο κράτους μέλους. Και συνέχισε λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόταση ώστε ορισμένες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής να λαμβάνονται πλέον με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε την σημασία του κράτους δικαίου στην ΕΕ, σε μια σαφή αιχμή προς την Ουγγαρία του Βίκτωρ Ορμπάν, λέγοντας ότι “εκπτώσεις” στη λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορούν να γίνουν και ότι το άρθρο 7 για την παύση του δικαιώματος ψήφου κρατών μελών που το παραβιάζουν πρέπει να ενεργοποιείται και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ να γίνονται σεβαστές.

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της ομιλίας του Προέδρου Γιούνκερ που πρότεινε «την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες» μέχρι το 2020. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε την σημασία που έχει η αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες μέλη και εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την έλλειψη της ενώ τόνισε την αντίθεση του στα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε επίσης ότι η αλληλεγγύη είναι το βασικό συστατικό για αποτελεσματικότητα και όχι οι προσωρινές λύσεις. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναφέρθηκε εκτενώς στον παγκόσμιο ρόλο του ευρώ και τόνισε ότι το κοινό νόμισμα πρέπει να ισχυροποιηθεί με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

«Ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων»

«Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ και τόνισε ότι  «πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».


Επιστροφή
στην αρχή