Η στήλη στηρίζει τον υποψήφιο που αναγνωρίζει... (Του Δρ. Σ. Κάττου)

ΑΠΟΨΗ /CHECΚ POINT
Τον υποψήφιο που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα χειραφέτησης πολιτικά και από το ΔΗΚΟ και ευρύτερα τον Ενδιάμεσο Χώρο για στήριξη στηρίζει ο Σ. Κάττος.

Η στήλη στηρίζει τον υποψήφιο που αναγνωρίζει: 

 

Το γεγονός ότι ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι κοντά στο 4% , οι φτωχοί απο 122000 το 2012 είναι σήμερα γύρω στις 240000 , και που οι μισθοί μέσα απο την εσωτερική υποτίμηση  επιδοτούν και χρηματοδοτούν τις απώλειες των πλουτοκρατών συνεπικουρούμενες απο τις Μαρίνες, τους ουρανοξύστες ,τα λιμάνια και τα πανάκριβα αεροδρόμια και το καζίνο..

 Το αεροδρομικό κερδοσκοπικό μονοπώλιο[ και επαναφέρει τον ανταγωνισμό της αγοράς] της  HERMES  και την αναγκαιότητα  επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας Διαχείρισης των ακριβότερων Αεροδρομίων στο κόσμο τηρουμένων των αναλογιών ,ιδιαίτερα σε νησιώτικη χώρα?

Την αναγκαιότητα  της ακτοπλοικής σύνδεσης με την Ελλάδα καθώς θα ασκούσε πίεση στις τιμές του αεροπορικού ναύλου και θα διευκόλυνε και πάρα πολλούς που φοβούνται να πετάξουν που εκτιμάται ο αριθμός τους στις 200 000[20% του πληθυσμού περίπου στην βάση έρευνας αερομεταφορέα]. Αυτοί είναι καταδικασμένοι στη νησιωτική απομόνωση!

Την αναγκαιότητα επαναφοράς του  φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας όταν οι επαύλεις  στις  μαρίνες και τα πολυτελή Condominiums στους ουρανοξύστες στοιχίζουν εκατομμύρια και οι Ξενοδόχοι επιβάλλουν μισθούς πείνας?

 

Την προεξάρχουσα  αναγκαιότητα  για την ενίσχυση της  νομιμότητας στην καθημερινότητα μας  και του κράτους δικαίου.

 Ως  βασική αρχή ότι   δεν  νοείται  η δαιμονοποίηση της  φορολογίας  όταν  σε  μια οικονομία όπως την κυπριακή είναι διάχυτη  τόσο  η φοροδιαφυγή  όσο και η φορο-αποφυγή.

Ότι δεν νοείται  επαρκής και αποτελεσματική  φορολογική  διαχείριση όταν  το 60%  περίπου των απασχολουμένων  δεν έχουν φορολογικό  φάκελλο και δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν   φορολογική δήλωση όταν το εισόδημα τους  δεν υπερβαίνει τις  19500 ευρώ.

Ότι δεν διευκολυνεται  ο  έλεγχος  αφού η κατάσταση αυτή  οχι μόνο αποτρέπει  αλλά  προστατεύει την φοροαποφυγή αλλά και την φοροδιαφυγή στο διηνεκές .

 Ότι ακυρώνει   βάναυσα την καλώς νοούμενη διανεμητική δικαιοσύνη.

Την  ανάγκη  για νομοθετική ρύθμιση της σχετικής  φορολογίας  ούτως ώστε  να υποχρεούνται  όλοι οι απασχολούμενοι  να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις  χωρίς να  επηρεάζεται  καθοιονδήποτε τρόπο το αφορολόγητο των 19500 ευρώ.

Ότι δεν είναι δυνατόν  να γίνεται αναφορά για περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις  όταν  ένας σημαντικός αριθμός εργοδοτών  κατακρατεί  τις φορολογικές  αποκοπές των υπαλλήλων τους  που εκτιμούνται γύρω στα 125εκατομμύρια ευρώ  για το 2016-17, καθώς και πολλαπλάσια σε αριθμό εκατομμύρια ευρώ  εργοδοτικές  παράνομες  κατακρατήσεις σε   φόρους προστιθέμενης αξίας και  δεν τους αποδίδουν στο κράτος ,και ουδείς ομιλεί .

 Την διαχρονική και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.[ Μα είναι δυνατόν σ’αυτό το νησί αν υπήρχε βούληση πολιτική να μην ελέγχονται αυτές  οι καταστάσεις].

 Ότι αυτό αποτελεί  διαχρονική πολιτική -συστημική νόρμα  οχι μόνο για το Τμημα Φορολογίας αλλά  και τα τμήματα Κτηματολογίου και Πολεοδομίας  .Οι κατ’εξοχή δηλαδή κρατικοί μηχανισμοί δημιουργίας πλεονασματικής  υπεραξίας για τις παρασιτικές  εγχώριες  πλουτοκρατίες . Εξ’αλλου δεν είναι  καθόλου τυχαίο το γεγονός  οτι η  διοικητική τους ακαταστασία  αυτοτροφοδοτείται για  να προστατεύει τα παρασιτικα οικονομικά συμφέροντα.

Το φορολογικό αλαλούμ  σχετικά με την  διαχείριση των αποχετεύσεων,  καθότι όπως φαίνεται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν τον πολιτικό απογαλακτισμό του κομματικού συστήματος   που το  θεωρούν πολιτικό  και νομικό κτήμα τους .

 

Την αναγκαιότητα  αναβάθμισης  στις δημόσιες  Υπηρεσίες Υγείας πριν τις αυτονομήσουν.

 Την αναγκαιότητα  μετατροπής των κερδοσκοπικών  επειχειρήσεων όπως είναι  τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πως για  την συνέχιση της  φοιτητικής χορηγίας  που ουσιαστικά επιδοτούνται με λεφτά φορολογουμένων, σε μη κερδοσκοπικές .

Ότι  αν  κάποιος επιθυμεί να επαναξιολόγησει το φορολογικό σύστημα ,επιβάλλεται  μια ολιστική προσέγγιση και οχι αποσπασματική και προσαρμοσμένη  σε κοινωνικές ανισορροπίες προς  όφελος του παρασιτικού πλουτοκρατισμού και άλλων μεγάλων οικονομικών παραγόντων όπως έγινε και με την κατάργηση  του  φόρου της ακίνητης περιουσίας.

[ Ενός φόρου που τόσο η Ευρωπαική Ενωση οσο και η οικονομική θεωρία την θεωρούν φιλική προς την ανάπτυξη  (growth friendly)].

Την λαικιστική  προσέγγιση των ούτω καλούμενων  κουρεμένων ,των οποίων οι τράπεζες τότε κάλυπταν τις  ψηλές αποδόσεις των χρεογράφων τους  φεσώνοντας τους  δανειολήπτες με ψηλά δανειστικά επιτόκια και αυξάνοντας για χάρη τους το κόστος λειτουργίας της οικονομίας(Transanction cost).

 

Ότι αν επιθυμεί την πραγματική ανάπτυξη  της  οικονομίας  έχει υποχρέωση  να ενισχύσει  την θεσμική λειτουργία  των μηχανισμών μέσα στα πλαίσια της αρχής της νομιμότητας και της διανεμητικής δικαιοσύνης .Και που όμως  οι ανταποδοτικές τους ισορροπίες είναι  δραματικά προς όφελος  των μεγάλων συμφερόντων.

Ότι το πρώτο βήμα βελτίωσης  της ανταπόδοσης  η ενίσχυση  των απολαβών στον ιδιωτικό τομέα ,με σημείο εκκίνησης  την Ξενοδοχειακή  Βιομηχανία.

’Οτι    η βελτίωση των απολαβών  αναπόφευκτα θα αποκλιμακώσει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το κυριότερο βαρίδι της κυπριακής οικονομίας ,και που στο βαθμό που υφίσταται οι οίκοι  αξιολόγησης δεν πρόκειται να αναβαθμήσουν την οικονομία  στην επενδυτική βαθμίδα.

Μια αναβάθμιση που ως αποτέλεσμα θα έχει την μείωση του κόστους του διεθνούς δανεισμού και την περαιτέρω αποκλιμάκωση  του δημόσιου χρέους  και του κόστους λειτουργίας της οικονομίας .

Την αναγκαιότητα της θεσμικής ενίσχυσης των εργασιακών σχέσεων και  του ελάχιστου μισθού.

Την αναγκαιότητα  για την εκ βάθρων διερεύνηση της λεηλασίας των Τ/Κυπριακών περιουσίων.

Την αναγκαιότητα της συμφιλίωσης μεταξύ οικογενειακών υποχρεώσεων και εργασίας.

Τέλος και πολύ σημαντικό, την αναγκαιότητα χειραφέτησης  πολιτικά και από  το ΔΗΚΟ και ευρύτερα τον Ενδιάμεσο Χώρο για στήριξη. Δηλαδή απευθύνονται άμεσα στο εκλογικό σώμα .

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Τερέζα Μέι ή Αλέξης Τσίπρας (Του Διονύση Διονυσίου)

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 20.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Και γιατί να φαίνεται τίμια αν δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, 20.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Εθνική Κυριαρχία vs Κράτος Δικαίου

ΠΑΥΛΟΣ Μ. ΠΑΥΛΟΥ, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή