Η συμβολή της διατροφής στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

BUZZLIFE /HEALTH

Η Νικόλ Πηλείδη μάς μιλά για τον ρόλο της σωστής διατροφής στον διαβήτη και πώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2;
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση του οργανισμού που προκαλείται από την αύξηση της γλυκόζης του αίματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα (υπεργλυκαιμία) λόγω διαταραχών στην έκκριση ινσουλίνης ή της δράσης της. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και μέσω του μεταβολισμού των υδατανθράκων βοηθά την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δημιουργούν άλλα προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά, παθήσεις στα νεφρά ή στα μάτια, ακόμα και νευρολογικά προβλήματα.

Ποια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο;

  • Άτομα που έχουν ιστορικό στην οικογένεια με διαβήτη
  • Παχύσαρκα άτομα
  • Ηλικιωμένοι
  • Άτομα που δεν ασκούνται καθόλου
  • Άτομα που είναι προ-διαβητικά (έχουν αυξημένη γλυκόζη στο αίμα αλλά όχι σε τόσο υψηλά επίπεδα για να έχουν διαβήτη)

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 εμφανίζονται σιγά σιγά και καμιά φορά μπορεί και να περάσουν απαρατήρητα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πολυδιψία
  • Πολυουρία
  • Απώλεια βάρους
  • Αίσθημα πείνας ή κόπωσης
  • Θόλωμα στην όραση
  • Καθυστέρηση στην επούλωση πληγών

Ο ευκολότερος τρόπος για να διακρίνετε εάν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2 είναι με τις αναλύσεις αίματος. 

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης τύπου 2;

  • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
  • Άσκηση
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Συχνός έλεγχος των σακχάρων στο αίμα

Η ισορροπία στους τέσσερις αυτούς τομείς βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Προσπαθήστε να κάνετε ρεαλιστικές, εφικτές και μακροπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές στη καθημερινότητα σας. Φυσικά για το κάθε άτομο αυτές οι αλλαγές είναι διαφορετικές ανάλογα με τις διατροφικές του συνήθειες.

Διαβήτης τύπου 2 και σχεδιασμός γευμάτων
Ο κύριος στόχος είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στα φυσιολογικά επίπεδα τα οποία είναι μεταξύ 72 και 108 mg/dL. Για την επίτευξη των σωστών επιπέδων σακχάρου χρειάζεται να ακολουθείται μια διατροφή που να περιέχει:

  • Τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων
  • Λιγότερες θερμίδες
  • Την ίδια ποσότητα υδατανθράκων σε κάθε γεύμα και σνακ
  • “καλά” λίπη

Με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε ταυτόχρονα να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στα φυσιολογικά επίπεδα και μαζί ένα υγιές σωματικό βάρος. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά υπέρβαρα, γι’ αυτό για την καλύτερη διαχείριση της ασθένειας, το ιδανικό είναι να περιοριστεί το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο για την μείωση των επιπέδων σακχάρου και για την απώλεια βάρους συνίσταται τουλάχιστον 20-40 λεπτά περπάτημα την ημέρα. Εάν υπάρχει δυσκολία στη κίνηση τότε είναι καλό να κάνετε ασκήσεις στο σπίτι.

Πώς οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;
Οι υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, ψωμί και δημητριακά, μας δίνουν ενέργεια που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες προκαλούν μεγαλύτερη και πιο γρήγορη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σχέση με άλλες τροφές. Τα κύρια είδη υδατανθράκων είναι το άμυλο, το σάκχαρο και οι φυτικές ίνες.

Σχεδιασμός γευμάτων για παιδιά με διαβήτη τύπου 2:
Μια σωστή διατροφή περιλαμβάνει 3 γεύματα και 3 σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλά παιδιά με διαβήτη τύπου 2 έχουν παραπανίσια κιλά έτσι μια σωστή διατροφή και καθημερινή άσκηση θα τα βοηθήσει και στη απώλεια βάρους.

Συμβουλές για μια σωστή διατροφή

  • Να μην υπάρχουν περιορισμοί στα φαγητά. Χρειάζεται οι γονείς να γνωρίζουν ποιες τροφές επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καταφέρουν να τα επισημάνουν στο παιδί.
  • Πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, αλλά και το παιδί πως να ελέγχουν την ποσότητα
  • Η κατανάλωση αναψυκτικών, φρουτοχυμών, ολόπαχων ροφημάτων και ζαχαρούχων ποτών πρέπεισταδιακά να αλλάξει σε πιο υγιεινές επιλογές όπως νερό ή άλλα άπαχα ροφήματα.

Μια σωστή διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων:
Λαχανικά (2 ½ με 3 φλιτζάνια / την ημέρα)

Επιλέξτε φρέσκα ή παγωμένα  μη αμυλούχα λαχανικά όπως σπανάκι, αγγούρι, μπρόκολο, μαρούλι, λάχανο και πιπεριές. Τα αμυλούχα λαχανικά όπως το καλαμπόκι, ο αρακάς, τα φασόλια και τα καρότα είναι καλύτερα να καταναλώνονται πιο αραιά.

Φρούτα (1 ½ με 2 φλιτζάνια/ την ημέρα)

Επιλέξτε φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα (χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή σιρόπι) ή αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη. Δοκιμάστε τα μήλα, τις μπανάνες, τα μούρα, τα κεράσια, κοκτέιλ φρούτων, το σταφύλι, το πεπόνι, το πορτοκάλι, το ροδάκινο, το αχλάδι, τη παπάγια, τον ανανά, τις σταφίδες. Επιλέξτε χυμούς που είναι 100% φρούτα χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά ή σιρόπι.

Δημητριακά (1/4  με ½ φλιτζάνι)

Υπάρχουν 2 είδη:

Ολικής αλέσεως δημητριακά (ακατέργαστα δημητριακά) όπως είναι το αλεύρι ολικής αλέσεως, το πλιγούρι βρώμης, το ολόκληρο αραβοσιτάλευρο, το αμαράνθιο, το κριθάρι, το άγριο ή ολικής αλέσεως ρύζι, το φαγόπυρο και η κινόα.