Η ρωσική μαφία Vor v Zakone έχει παράρτημα στην Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ήταν «εκτέλεση» με οδηγίες από τη Ρωσία και είχε ως στόχο την τιμωρία του Έρνεστ Λεωνίδη για την προσπάθειά του να αυτονομηθεί

Η δολοφονία του ομογενούς Έρνεστ Λεωνίδη στις 8 Φεβρουαρίου δεν ήταν από τα εγκλήματα που κατατάσσονται στην κατηγορία του συνήθους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ ανθρώπων του υποκόσμου. Ήταν «εκτέλεση» με οδηγίες από τη Ρωσία και είχε ως στόχο την τιμωρία του Λεωνίδη για την προσπάθειά του να αυτονομηθεί, αλλά και την αποστολή μηνύματος σε όποιον άλλον θα επιχειρούσε να παραβεί τους κανόνες της οργάνωσης.

Για την εκτέλεση του συμβολαίου θανάτου του Λεωνίδη ήρθαν άνθρωποι της οργάνωσης вор в законе - Vor v Zakone (Κλέφτες του Νόμου), οι οποίοι με τη βοήθεια άλλων μελών της μαφιόζικης «εταιρείας» μπόρεσαν να διαφύγουν. Ο Λεωνίδης ήταν επικεφαλής του τομέα διαρρήξεων και ληστειών της ρωσικής Vor v Zakone στην Κύπρο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της οργάνωσης, θα έπρεπε να στέλνει σημαντικό μέρος από τα χρήματα στη Ρωσία, κάτι που δεν έκανε έχοντας δημιουργήσει δική του ομάδα από Γεωργιανούς. Σε αυτή την ομάδα μετείχαν ο Χαράλαμπος Καλογερίδης που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και ο Χάρης Σαρίδης που καταζητείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο βρίσκονται πλέον στον κατάλογο των αποστατών της οργάνωσης και το παράπτωμα αυτό τιμωρείται με θάνατο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Καλογερίδης έχει ζητήσει αυξημένη προστασία, θεωρώντας ότι μέλη της Vor v Zakone ενδεχομένως να τον δολοφονήσουν και μέσα στη φυλακή. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όταν σημειώθηκε η ανταλλαγή πυροβολισμών στον Ύψωνα με εμπλοκή του Ηλία Μούζου, και η Αστυνομία θεώρησε ως συνεργό τον Καλογερίδη, άτομα που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του υποκόσμου ανέφεραν πως ο Καλογερίδης αποκλείεται να ήταν μαζί με τον Μούζο, καθώς τα μέλη της ρωσικής μαφίας δεν συνεργάζονται με ντόπιους. Τελικώς αποδείχθηκε ότι όντως ο Καλογερίδης δεν είχε σχέση με το επεισόδιο στον Ύψωνα.

Ο Έρνεστ Λεωνίδης

Πλοκάμια παντού

Η ρωσική μαφία έχει απλώσει τα πλοκάμια της σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Μέλη της είναι Ρώσοι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί, Αζέροι, και άλλοι ρωσόφωνοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στη Κύπρο, όπως ανέφεραν στον «Π» έγκυρες πηγές, η ομάδα που αριθμεί αρκετά μέλη, κυρίως Γεωργιανούς με ελληνική καταγωγή, δραστηριοποιείται κυρίως στους εκβιασμούς, τις ληστείες και τις διαρρήξεις. Υπάρχει σαφής ιεραρχία και η τοπική ηγεσία λογοδοτεί στη Μόσχα. Λόγω του ότι πολλά εκ των μελών της οργάνωσης έχουν αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, διακινούνται με άνεση στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ. Η Αστυνομία εκτιμά ότι μετά τον φόνο του Λεωνίδη η οργάνωση έχει περιοριστεί καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος αντικαταστάτης αλλά υπάρχουν πολλά μέλη, ενδεχομένως και μεταξύ ανθρώπων που εμφανίζονται ως επιχειρηματίες.

Η Vor v Zakone

Τα μέλη της Vor v Zakone θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά συγκεκριμένους κανονές οι οποίοι είναι απαράβατοι

Παρά το ότι στη Ρωσία δραστηριοποιούνται εκατοντάδες εγκληματικές ομάδες, που ελέγχουν μεγάλους τομείς της οικονομίας και της παραοικονομίας, η πλέον οργανωμένη είναι η Vor v Zakone, οι ρίζες της οποίας είναι πολύ βαθιές και φτάνουν στην εποχή του τσάρου Μεγάλου Πέτρου. Ωστόσο τη μορφή της οργανωμένης ομάδας, όπως η Kοza Nostra και η Yakouza, φαίνεται να την απέκτησε την περίοδο της παντοδυναμίας του Στάλιν στην ΕΣΣΔ, όταν πολλοί εγκληματίες βρισκόντουσαν στα Γκούλαγκ (Στρατόπεδα Συγκέντρωσης). Η δράση των μελών της οργάνωσης είχε επεκταθεί σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση, καθώς η απάτη εναντίον του κράτους, το λαθρεμπόριο και άλλες ενέργειες που αμφισβητούσαν το κομουνιστικό σύστημα ήταν περίπου μορφές αντίστασης. Τη σοβιετική περίοδο τα μέλη της Vor v Zakone έπαιρναν οδηγίες από τις κεφαλές της οργάνωσης μέσα από τις φυλακές και έλεγχαν την πορνεία, την ανταλλαγή νομισμάτων και τη μαύρη αγορά που ανθούσε. Η επιλογή των μελών γινόταν και γίνεται με αυστηρούς κανόνες, αφού για να ενταχθεί κάποιος σε αυτήν θα πρέπει να έχει περάσει οπωσδήποτε από τη φυλακή και να έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει χωρίς να συνεργαστεί με το σύστημα.

 

Οι 14 «εντολές»

Τα μέλη της Vor v Zakone θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι είναι απαράβατοι. Τυχόν παρεκκλίσεις τιμωρούνται αυστηρά ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Η «προδοσία» της οργάνωσης επιφέρει τον θάνατο.

Ποιοι είναι οι κανόνες:

 1. Πάνω από όλα είναι η Vor v Zakone και μετά τη μύηση η οικογένεια περνάει σε δεύτερη μοίρα, γιατί θεωρείται αδυναμία.
 2. Προσόν θεωρείται η μη δημιουργία οικογένειας, καθώς οι γυναίκες και τα παιδιά θέτουν σε κίνδυνο την οργάνωση. Ωστόσο δεν απαγορεύεται να διατηρούν ερωτικές σχέσεις.
 3. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν με την Αστυνομία ή το κράτος και δεν θα πρέπει να εργαστούν σε κρατική υπηρεσία, εκτός αν αυτό το επιλέξει η οργάνωση για να εξυπηρετηθεί.
 4. Έχουν κώδικα ηθικής και δεοντολογίας τον οποίο οφείλουν να ακολουθούν και να αποδέχονται τις επιπτώσεις που προβλέπονται αν εκφύγουν. Παράλληλα η οργάνωση αναλαμβάνει τη στήριξή τους προσφέροντας χρήματα, διαμονή, νομική υποστήριξη κ.λπ.
 5. Απαραίτητη είναι η εχεμύθεια και ποτέ δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν συνεργάτες, μέλη της οργάνωσης, χώρους διαμονής, κρησφύγετα, σχέδια εγκληματικών ενεργειών κ.λπ.
 6. Αν ένα μέλος της Vor v Zakone συλληφθεί για μια εγκληματική ενέργεια, τότε θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και για τις πράξεις άλλων μελών, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψή τους.
 7. Αν προκύψουν διαφορές μεταξύ μελών της οργάνωσης, τότε αναλαμβάνει να λύσει τα προβλήματα η ίδια η Vor v Zakone με «δίκη», το αποτέλεσμα της οποίας είναι δεσμευτικό.
 8. Οι «ποινές» που επιβάλλονται εφαρμόζονται αμέσως και δεν επιτρέπεται η αμφισβήτησή τους.
 9. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούν χρήματα που εξασφαλίζουν από ληστείες και άλλα εγκλήματα για σκοπούς τζόγου. Τα χρήματα ανήκουν στην οργάνωση και αυτή αποφασίζει πόσα δικαιούται ο καθένας.
 10. Παλαιά μέλη της οργάνωσης «συνταξιοδοτούνται» από τη Vor v Zokone και αναλαμβάνουν ρόλο στρατολόγου και καθοδηγητή για τους νεότερους.
 11. Κάθε μέλος οφείλει να εισηγείται εγκληματικές ενέργειες στην οργάνωση, η οποία θα τις εγκρίνει ή θα τις απορρίπτει και θα προγραμματίζει πότε και από ποιους θα πραγματοποιηθούν. Απαιτείται όλα τα μέλη να έχουν δικό τους δίκτυο πληροφοριών, το οποίο θέτουν στη διάθεση της οργάνωσης.
 12. Δεν απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, αρκεί να μην επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργία της οργάνωσης.
 13. Απαγορεύεται η κλοπή μελών της οργάνωσης.
 14. Δεν επιτρέπεται να μετέχουν σε κόμματα και οργανώσεις.

 

Σαφή διακριτικά

 

Όταν κάποιος γίνει μέλος της οργάνωσης, τότε αποκτά διακριτικά τα οποία φανερώνουν στους μυημένους τη θέση του στην ιεραρχία και την εγκληματική του πορεία. Τα διακριτικά αυτά είναι τατουάζ που συνήθως γίνονται μέσα στη φυλακή. Το τατουάζ με τον εσταυρωμένο Χριστό στο στήθος είναι ύψιστη τιμή και όποιος έχει τέτοιο διακριτικό απολαύει σεβασμού από του υπόλοιπους, οι οποίοι τον αποκαλούν «Πρίγκιπα των Κλεφτών του Νόμου». Αν πάνω στoν σταυρό υπάρχει και κορώνα, τότε είναι αρχηγός. Ο εσταυρωμένος συμβολίζει τα «πάθη» του συγκεκριμένου μέλους από την εγκληματική του δραστηριότητα. Διατηρούν επίσης τατουάζ με την Παναγία, με αγίους και άλλα θρησκευτικά σύμβολα. Τατουάζ με νεκροκεφαλές έχουν μόνο τα μέλη που έχουν διαπράξει δολοφονίες, ενώ οι τίγρεις δείχνουν ότι στο ιστορικό τους υπάρχει εκδίκηση εναντίον δεσμοφυλάκων. Τατουάζ με εκκλησία στην πλάτη ανάλογα με τους τρούλους δείχνει τα χρόνια εγκλεισμού σε φυλακές. Το τατουάζ ενός στιλέτου αποτελεί ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος αναλαμβάνει εκ μέρους της οργάνωσης να «τιμωρεί» άλλους μέσα στις φυλακές. Υπάρχουν πολλά ακόμα διακριτικά τατουάζ που καταδεικνύουν το «ταλέντο» κάποιου στις αποδράσεις (πεταλούδες) ή τη διάπραξη κάποιου σοβαρού παραπτώματος εντός της οργάνωσης.

Ο κώδικας των τατουάζ έχει γίνει γνωστός στις αστυνομικές αρχές πολλών χωρών και έτσι όταν συλλάβουν ένα μέλος της Vor v Zakone ξέρουν την επικινδυνότητά του.

 

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή