Η Ρωσία χρειάζεται πάλι την Κύπρο

ΑΠΟΨΗ /ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
Ανάμεσα στις οικονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα, σίγουρα, θα περιλαμβάνεται και η Κυπριακή κατάρρευση, η οποία έλαβε χώρα την άνοιξη του 2013, ως αποτέλεσμα του «κουρέματος» καταθέσεων.

Του ΜΑΞΙΜ ΣΟΥΚΙΝ

adv@vm.ru

 

Ανάμεσα στις οικονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα, σίγουρα, θα περιλαμβάνεται και η Κυπριακή κατάρρευση, η οποία έλαβε χώρα την άνοιξη του 2013, ως αποτέλεσμα του «κουρέματος» καταθέσεων. Λόγω του τελεσίγραφου της ΕΕ, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Κύπρου ήρθε αντιμέτωπη με τους καταθέτες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών.

 

Σε μία από αυτές τις τράπεζες, οι ιδιοκτήτες των καταθέσεων έχασαν όλες τις καταθέσεις τους άνω των 100.000 ευρώ, ενώ στην άλλη τράπεζα, πάγωσαν το μισό των καταθέσεων και τα υπόλοιπα χρήματα μετατράπηκαν σε μετοχές της τράπεζας, χωρίς την έγκριση των καταθετών. Τέτοια αναγκαστικά οικονομικά μέτρα δεν διαφέρουν σε τίποτα από την κοινή ληστεία. Τέτοια μέτρα δεν είχε εφαρμόσει η ΕΕ σε καμία από τις οικονομικά εξασθενημένες χώρες, μέχρι τότε, ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία, ούτε καν στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, κατέστη σαφές, ότι μετά το ό,τι έγινε στην Κύπρο, τίποτα δεν πρέπει πλέον να μας εκπλήττει.

 

Επίσης, κατέστη σαφές, αν όχι σε όλους και όχι αμέσως, ότι αυτό το μαστίγιο δεν προοριζόταν μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν προϊόν αμέλειας, αλλά έγινε για άλλους λόγους. Όλοι ήξεραν πολύ καλά ότι οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις μετακινούσαν τα κεφάλαια τους στα υποκαταστήματά τους στην Κύπρο, και με την καταβολή χαμηλών φόρων, ακόμη από την εποχή που ανθούσαν οι υπεράκτιες εταιρείες, επαναπάτριζαν τα χρήματα, με την ιδιότητα των ξένων επενδύσεων, στη χώρα τους. Αν κρίνουμε από την έκταση των ζημιών που υπέστησαν οι συμπατριώτες μας, το ευρωπαϊκό «stop» απευθυνόταν περισσότερο στην Ρωσία, παρά στην Μεσόγειο. Το 2013, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις ριζικές αλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν σε μόλις ένα χρόνο, αναφορικά με τη Ρωσία. Και τώρα, που κατέρρευσαν οι αμοιβαία επωφελείς οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα, την Ευρώπη και την Αμερική, και οι δοκιμασμένοι στο χρόνο εταίροι εξαφανίστηκαν, στον ορίζοντα ξεπρόβαλε το γνώριμο περίγραμμα του νησιού της Αφροδίτης.

 

Δεν είναι τυχαίο που η κυπριακή ηγεσία, της οποίας ο λαιμός είναι σφιγμένος από την εταιρική θηλιά της ΕΕ, τολμά να υποστηρίξει την εξομάλυνση των συνεπειών της σύγκρουσης, με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι οι κυβερνητικές πολιτικές υποστηρίζονται πλήρως και στο επίπεδο της επιχειρηματικής κοινότητας, για το οποίο ο συγγραφέας αυτού του άρθρου έχει ιδίαν γνώση, επειδή έλαβε μέρος σε μια διεθνή διάσκεψη επενδυτών, η οποία διοργανώθηκε από το ρωσικό περιοδικό με την ονομασία «Επιτυχημένη επιχείρηση». Το συνέδριο αυτό συγκέντρωσε πάνω από 100 αντιπροσώπους από όλο τον κόσμο - από τα Αραβικά Εμιράτα, τη Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και το Τουρκμενιστάν. Μεταξύ των έξυπνων και προσεκτικών επιχειρηματιών βρισκόταν ένας άνθρωπος, του οποίου το όνομα δεν είναι γνωστό μόνο στη Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ο Ανδρέας Νεοκλέους. Ο Ανδρέας Νεοκλέους είναι πολύ γνωστός και επιτυχημένος δικηγόρος, διεθνώς αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στον τομέα της φορολογίας. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις θέσεις των μελών της κυβέρνησης, με τις οποίες όπως μας εξηγήθηκε τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να γίνουν επενδύσεις σε νέα κυπριακά προϊόντα. Στη συνέχεια συζήτησα με τον Ανδρέα Νεοκλέους τι είναι εκείνο που μπορεί να προσελκύσει τους Ρώσους επιχειρηματίες σε μια χώρα, της οποίας η οικονομία, μόλις πριν από δύο χρόνια, έπεσε στον πάτο.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ την άνοιξη του 2013 στο νησί έβριζαν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα χειρότερα λόγια, τώρα η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία στην κορύφωση της κρίσης γνώρισε την οργή του λαού, ευχαριστεί την ΕΕ που την οδήγησε στο σωστό δρόμο. Τι σημαίνει αυτό; ’λλαξε η οικονομική κατάσταση προς το καλύτερο;

Η απάντηση είναι καταφατική, όπως επιβεβαιώνει ο Ανδρέας Νεοκλέους. Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, και μάλιστα σημειώθηκε και άνοδος της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς οργανισμοί ανεβάζουν τη διαβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας των κεφαλαίων έχει αρθεί, τώρα ο καθένας είναι ελεύθερος να διαθέσει τα χρήματά του, με όποιο τρόπο επιλέξει.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μετά την κρίση, η κυβέρνηση δεν έχει αυξήσει το κατώτατο όριο φόρου, επιδιώκοντας όχι μόνο να μην χάσει την ελκυστικότητα στις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και να την αυξήσει. Έτσι, συνέχεια μεταρρυθμίζεται το φορολογικό σύστημα, βελτιώνονται οι συνθήκες του νομικού πλαισίου και οι συνθήκες για την προσέλκυση των επενδύσεων. Αυτό γίνεται γιατί το πρώτο πράγμα που εξετάζει ένας επενδυτής είναι η νομική υποστήριξη της δραστηριότητας του· αξιολογώντας τους κινδύνους, εξετάζει κατά πόσον οι νόμοι της χώρας όπου προτίθεται να διαθέσει τα χρήματα μπορούν, εάν είναι αναγκαίο, να προστατέψουν τις επενδύσεις του.

 

Αξίζει όμως σε αυτή την περίπτωση να υπολογίζουμε στη συμμετοχή των ρωσικών επιχειρήσεων; Πόσες από τις εταιρείες μας έχουν φύγει από την Κύπρο μετά την κρίση; Δύο χρόνια πριν, υπήρχε η εντύπωση ότι όλοι θα "το βάλουν στα πόδια."

Αυτό είναι το θέμα, ότι σχεδόν κανείς δεν έφυγε, όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Νεοκλέους. Ναι, υπέστησαν βαριές απώλειες, υπήρξαν ανησυχίες, εκρήξεις συναισθημάτων, και άλλα. Μετά ηρέμησαν όμως, το ξανασκέφτηκαν και έμειναν. Επειδή, αντικειμενικά μιλώντας, καμία άλλη χώρα δεν δίνει στη Ρωσία τόσα πλεονεκτήματα όσα δίνει η Κύπρος. Πάρτε για παράδειγμα την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, που χρειάζονται τα χρήματα των πλουσίων Ρώσων και τα «διαχειρίζονται» ευχαρίστως. Η Κύπρος όμως προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες και εγγυάται την υψηλή τους ποιότητα.

 

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα του νησιού σας σε σχέση με άλλες δικαιοδοσίες;

Ας επαναλάβουμε τα κύρια πλεονεκτήματα (ο Ανδρέας Νεοκλέους αρχίζει να μετράει στα δάχτυλα). Είχαμε και έχουμε, ούτως ή άλλως, το πιο ελκυστικό φορολογικό καθεστώς στην Ευρώπη. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι 12,5%. Στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες, για λόγους σύγκρισης, ο φόρος υπερβαίνει το 50%. Από τα εξαγόμενα μερίσματα "κόβουν" μόνο 5%. Υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές και, κυρίως, για τους συνεργάτες τους. Στο φόρο επί του εισοδήματος των φυσικών προσώπων επίσης υπάρχουν πλεονεκτήματα. Τέλος, υπάρχει μια συμφωνία με τη Ρωσία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

 

Η διαδικασία για την εγγραφή των επιχειρήσεων έχει γίνει πολύ αποτελεσματική, τα σχέδια συμφωνούνται και καταρτίζονται γρήγορα και για το θέμα αυτό υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές. Αντίθετα, στη γειτονική Ελλάδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο χρόνια. Για τις ίδιες υπηρεσίες η αμοιβή στην Κύπρο είναι δέκα φορές μικρότερη από ό, τι, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στη Γαλλία. Επίσης ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ακόλουθο: μέσω της Κυπριακής εταιρείας μπορεί κανείς, αφορολόγητα, να εξάγει τα προϊόντα του σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν το προϊόν είναι υψηλής αξίας μπορεί να πάρει πραγματικά μια σταθερή επιχορήγηση, και κανείς δεν θα ρωτήσει αν ο επενδυτής είναι Ρώσος ή ευρωπαίος. Επίσης, μπορεί να ανοίξει ένα γραφείο, σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, χωρίς άδεια. Αυτές τις δυνατότητες παρέχει η Κύπρος και δεν θα ήταν φρόνιμο να μην χρησιμοποιούνται.

 

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα των επιχειρημάτων του Ανδρέα Νεοκλέους, αλλά υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να σκεφτούμε. Μια επαγγελματική συνεργασία είναι όπως η αγάπη: o ένας αγαπάει και ο άλλος επιτρέπει να τον αγαπούν. Κάποιος χρειάζεται απεγνωσμένα κάποιον, και κάποιος μπορεί να είναι και ιδιότροπος. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής, και η Ρωσία, δημιουργώντας νέες οικονομικές σχέσεις, σίγουρα βρίσκεται και στην μία και στην άλλη θέση. Η Ρωσία είναι σε διάλογο με τη Κύπρο. Στη Μόσχα είναι η ζήτηση και στη Λευκωσία η προσφορά, και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα πάει, επειδή υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια. Εδώ ταιριάζει να βασιστούμε σε συμβατική σοφία, από την παροιμία «δεν υπάρχουν μόνιμοι φίλοι, υπάρχουν μόνιμα συμφέροντα» και στον αφορισμό «ποτέ μη λες ποτέ». ’λλωστε, υπάρχει μια σκηνή από τα κινούμενα σχέδια για τον Προστοκβάσινο, όταν η θυμωμένη γυναίκα λέει στον άντρα της: "Επίλεξε: ή αυτός ο γάτος ή εγώ» και αυτός απαντάει: "Εσένα επιλέγω. Εσένα σε ξέρω καιρό." Πιστεύετε πώς ταιριάζει στην περίπτωσή μας;

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Τερέζα Μέι ή Αλέξης Τσίπρας (Του Διονύση Διονυσίου)

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 20.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Και γιατί να φαίνεται τίμια αν δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, 20.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Εθνική Κυριαρχία vs Κράτος Δικαίου

ΠΑΥΛΟΣ Μ. ΠΑΥΛΟΥ, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή