Οι Ρώσοι καλούν πίσω τις εταιρείες τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο νέων νόμων επιτρέπει σε ξένες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων να εγγραφούν σε δύο νέα επιχειρηματικά κέντρα. Σχολιάζουν:Μ. Σκανδάλης-Χ. Προύντζος

Με αφορμή την πίεση που δέχεται από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση, η Ρωσία προχώρησε σε μια νέα κίνηση για τον επαναπατρισμό εταιρειών ρωσικών συμφερόντων που είναι εγκατεστημένες εκτός της χώρας. Με δέλεαρ τη διασφάλιση ότι οι εταιρείες δεν θα βρεθούν σε χειρότερη φορολογική θέση από αυτή που έχουν σήμερα και την υπόνοια για φορολογική αμνηστία, ο κυπριακός τομέας των υπηρεσιών αποκτά έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Η τελευταία εξέλιξη εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την Κύπρο –ήδη δικηγορικά γραφεία έχουν δεχτεί αιτήματα από πελάτες τους για να εξετάσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο– και μένει να φάνει το μέγεθος της επίδρασης.

 

Δύο κέντρα

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα πακέτο νόμων που επιτρέπει σε ξένες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων να εγγραφούν στα offshore financial centers (OFC) που είναι εγκατεστημένα σε δύο νησάκια στα δύο άκρα της αχανούς Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Oktyabrsky στο Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, και στο Russky Island στο Βλαδιβοστόκ, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν στα δύο νησιά και να υπαχθούν στη δικαιοδοσία της Ρωσίας μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως redomiciliation, και να αποκτήσουν το καθεστώς διεθνούς εταιρείας.

Με τη διαδικασία η εταιρεία δεν θα χρειάζεται να εκκαθαριστεί στο εξωτερικό (διασφαλίζεται έτσι η συνέχειά της), αλλά θα αρκεί να αποσύρει την εγγραφή της, π.χ. από τον έφορο Εταιρειών της Κύπρου, και να εγγραφεί στο OFC με καθεστώς διεθνούς εταιρείας. Το καθεστώς παρέχεται με την εγγραφή σε ένα ενιαίο κρατικό μητρώο νομικών προσώπων, αλλά η εταιρεία δεσμεύεται να επενδύσει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ρούβλια (790.000 δολάρια) εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της εγγραφής, ενώ οφείλει να πληροί και ορισμένες άλλες απαιτήσεις.

Η εταιρεία που θα λάβει το διεθνές καθεστώς αναγνωρίζεται ως ξένος οργανισμός (μη κάτοικος) και συγχρόνως ως ρωσική φορολογική οντότητα (κάτοικος). Οι διεθνείς εταιρείες θα είναι ελεύθερες να διεξάγουν χωρίς περιορισμούς πράξεις συναλλάγματος και διακανονισμούς που προβλέπονται από τη ρωσική νομοθεσία για μη κατοίκους και να απολαμβάνουν ταυτόχρονα ορισμένα φορολογικά οφέλη ως εγχώριοι φορολογικοί κάτοικοι. Υπάρχει, δηλαδή, μια υπόνοια φορολογικής αμνηστίας.

Στις διεθνείς εταιρείες χαρτοφυλακίου (IHC) δεν θα επιβάλλεται φορολογία σε εισόδημα από μέρισμα, όπως και στο εισόδημα από πώληση μετοχών. Επίσης επιβάλλεται φόρος 5% επί του εισοδήματος που αποκτήθηκε πριν από το 2029 από αλλοδαπές οντότητες υπό μορφή μερισμάτων επί μετοχών μιας IHC, οι οποίες είναι δημόσιες εταιρείες κατά την ημερομηνία πληρωμής. Στην πραγματικότητα, το φορολογικό καθεστώς των ξένων εταιρειών μετά τη μετεγκατάσταση δεν θα είναι χειρότερο σε σχέση με το καθεστώς στη δικαιοδοσία προέλευσης.

Η νέα νομοθεσία θεσπίζει επίσης μια ταχεία διαδικασία για την εκτέλεση αποφάσεων διαιτητικών δικαστηρίων για διαφορές εντός του OFC – 14 ημέρες ή λιγότερο. Ταυτόχρονα, ο διάδικος στη διαφορά έχει επτά ημέρες για να υποβάλει τις αντιρρήσεις του από την ημερομηνία της αίτησης.

Ο νόμος ορίζει επίσης ότι τα προσωπικά σκάφη και άλλα σκάφη που δεν χρησιμοποιούνται για εμπορική ναυτιλία που ανήκουν σε μέλος OFC και είναι νηολογημένα στο εξωτερικό, μπορούν να καταχωρηθούν στο ρωσικό μητρώο ανοικτών πλοίων μόνο αφού αποσυρθούν από το νηολόγιο πλοίων αλλοδαπού κράτους και παρέχονται τα αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός.

 

Οι λεπτομέρειες

Ο Μάριος Σκανδάλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (και διευθυντής της Διεύθυνσης Συμμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου) σχολίασε στον «Π» ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση εντός της Ρωσίας πριν την υιοθέτηση της νομοθεσίας και γι' αυτό υπάρχουν ασάφειες οι οποίες αναμένεται να διευκρινιστούν τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι όροι λειτουργίας των δύο OFC δεν συνάδουν με τους κανόνες του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, από τη στιγμή που παρέχει ίδιο καθεστώς με τις εξωχώριες δικαιοδοσίες. Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ εκτιμά ότι η Ρωσία δεν έχει ως στόχο να «χτυπήσει» χώρες όπως η Κύπρος, αλλά στοχεύει σε δικαιοδοσίες όπως τα British Virgin Island. Μια sell company μπορεί να αξιοποιήσει το νέο καθεστώς, αλλά μια εταιρεία με δομή και παρουσία στην Κύπρο δύσκολα θα μετακινηθεί, σημειώνει ο κ. Σκανδάλης.

 

Το μοντέλο μας

Ο Χαράλαμπος Προύντζος, της Προύντζος & Προύντζος ΔΕΠΕ (η οποία είναι συνεταίρος και επικεφαλής των Νομικών Υπηρεσιών της ΕΥ στην Κύπρο), θέτει στον «Π» έναν ευρύτερο –και κρίσιμο– ερώτημα για τον προσανατολισμό της εγχώριας βιομηχανίας παροχής υπηρεσιών.

«Δεν πρέπει», τονίζει, «να δούμε τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας αποσπασματικά. Η τελευταία εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο δράσεων (κανόνες ΟΟΣΑ, δράση της FinCen, επιβολή κυρώσεων είτε από Ευρώπη, είτε από ΗΠΑ). Η Ρωσία προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων με επαναπατρισμό επενδύσεων, κεφαλαίων, εταιρειών, με τρόπο που να μην δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των εταιρειών που θα μετακινηθούν στη Ρωσία, διασφαλίζοντας ότι οι όροι δραστηριοποίησης δεν θα είναι χειρότεροι από τους σημερινούς, ενώ αφήνεται και μια υπόνοια φορολογικής αμνηστίας». Ο κ. Προύντζος εκτιμά ότι η νέα πρωτοβουλία επηρεάζει την Κύπρο, αλλά «το σημαντικό για εμάς είναι να δούμε τι μοντέλο θέλουμε να ακολουθήσουμε στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά την οικονομική κρίση του 2008, αλλά και στην μετά την Κριμαία εποχή».

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απ’ τους πιο ακριβοπληρωμένους οι γιατροί στο ΓεΣΥ

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 10:00 (τελευταία ενημέρωση 10:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

Πολίτης News, 09:47 (τελευταία ενημέρωση 09:47)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20 νεκροί σε ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Πολίτης News, 09:43 (τελευταία ενημέρωση 09:43)

Επιστροφή
στην αρχή