Οι ρακέτες ως απλό παράδειγμα

ΑΠΟΨΗ /Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Έχουμε δικαίωμα εκ του νόμου να παίζουμε ρακέτες στην παραλία; Ναι, αλλά όχι στα πρώτα πέντε μέτρα μεταξύ του νερού και της παραλίας

Ζούμε από τον τουρισμό και τη διαχείριση των παραλιών και των θαλασσών μας, αλλά ξέρουμε πραγματικά να συμπεριφερόμαστε σωστά και νόμιμα ως παραθεριστές αλλά και ως παροχείς υπηρεσιών προς τον ντόπιο και ξένο τουρισμό; Ξέρουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας; Και στον βαθμό που τα ξέρουμε τα δικαιώματά μας, τα διεκδικούμε; Και αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας; Οι τοπικές αρχές διασφαλίζουν την εφαρμογή του Νόμου Περί Προστασίας των Παραλιών και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών ή την καταγγελία των παραβατών στις αρμόδιες αρχές;

Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι αρνητική.

Στις παραλίες μας κατά κανόνα επικρατεί χαώδης κατάσταση στις περιόδους αιχμής. Όσο περισσότερος ο κόσμος που στοιβάζεται στις παραλίες, τόσο περισσότερες οι παραβάσεις της νομοθεσίας. Έχουμε ευθύνη ο καθένας χωριστά, ως επισκέπτες, ως καταναλωτές, ως παροχείς υπηρεσιών, ως στελέχη κρατικών τμημάτων, ως αρχές διατήρησης της τάξης, ως μέλη εμπλεκόμενων ιδιωτικών φορέων και οργανισμών, ως επαγγελματίες. Όλοι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά για να γίνει η Κύπρος πραγματικά μια φιλόξενη χώρα για τους παραθεριστές, ξένους ή ντόπιους.

Ένα απλό παράδειγμα: Έχουμε δικαίωμα εκ του νόμου να παίζουμε ρακέτες στην παραλία; Ναι, αλλά όχι στα πρώτα πέντε μέτρα μεταξύ του νερού και της παραλίας. Αυτός είναι ο χώρος που ο νόμος καθορίζει ότι πρέπει να μένει ελεύθερος για να χρησιμοποιείται για την απρόσκοπτη διακίνηση των λουομένων από και προς τη θάλασσα. Και όμως, η επιμονή του κόσμου να παίζει ρακέτες ή μπάλα εκεί που σκάει το κύμα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος αντιπαράθεσης μεταξύ των λουομένων, αλλά και μεταξύ παραθεριστών και των ανθρώπων που αναλαμβάνουν εκ μέρους των τοπικών αρχών να βάλουν τάξη στις παραλίες.

Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα που η άγνοια του νόμου ή η απροθυμία της εφαρμογής του στις παραλίες κάνει τη ζωή όλων δυσκολότερη. Είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας και ειδικότερα των τοπικών αρχών, που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των παραλιών, να φροντίσουν ώστε οι βασικότερες των προνοιών (δικαιωμάτων και υποχρεώσεων) των σχετικών νόμων να γίνονται άμεσα γνωστές σε όσους απολαμβάνουν τις παραλίες, αλλά και απαιτητές από όσους αναλαμβάνουν την ευθύνη της επιτήρησης.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή