Οι πρόσκοποι και οι ξημαρισμοί...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Με αφορμή δηλώσεις του Μ. Σιζόπουλου, ο υπουργός Υγείας κάρφωσε τον πρόεδρο του ΠΙΣ Πέτρο Αγαθαγγέλου ως τον Ιούδα του ΓεΣΥ.

Mετά το κάρφωμα των κυβερνητικών ιατρών ότι αρνούνται να στελεχώσουν έστω για 4 ή 8 εβδομάδες τη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας (ΓΝΛ), σειρά πήραν χθες στις καταγγελίες του υπουργού Υγείας οι ιδιώτες γιατροί και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου. Παρεμβαίνοντας χθες το πρωί στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, κατόπιν κριτικής που δέχθηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο Γιώργος Παμπορίδης έδωσε διευκρινίσεις για την καταγγελία που είχε κάνει στις 7/6/2017, δύο μέρες πριν ψηφιστούν τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ. «Σε εξέλιξη η ύστατη προσπάθεια του κατεστημένου να ακυρώσει το ΓεΣΥ. Αναζητούν πολιτικό αρχηγό για τον ρόλο του Ιούδα» είχε γράψει τότε στο twitter ο υπουργός. Όταν ο κ. Σιζόπουλος τον εγκάλεσε χθες για εκείνη την αναφορά του, ο κ. Παμπορίδης απάντησε ως εξής: «Το όνομα το δικό σας και του κ. Παπαδόπουλου το ενέπλεξαν αυτά τα υποκείμενα από τον χώρο των γιατρών. Ένας τρόπος υπήρχε να καθαρίσετε το όνομά σας, να πιάσετε αυτό τον τύπο και να του πείτε να...». «Δεν γνωρίζω ποιος είναι αυτός ο τύπος», απάντησε ο κ. Σιζόπουλος, υποχρεώνοντας τον κ. Παμπορίδη να αναφερθεί στον πρόεδρο του ΠΙΣ, ο οποίος φέρεται να «είπε στο ΑΚΕΛ ότι κομίζει πρόταση από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους για να μην προχωρήσει η ψήφιση των νομοσχεδίων». Κληθείς στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής να σχολιάσει την αναφορά του υπουργού, ο κ. Αγαθαγγέλου αρκέστηκε να πει ότι ως ΠΙΣ «ούτε πήραμε ούτε φέραμε ούτε είμαστε κομιστές οποιωνδήποτε τροπολογιών. Οι θέσεις μας κατατέθηκαν επίσημα για τροποποιήσεις στο ΓεΣΥ ώστε να είναι εφαρμόσιμο». Αργότερα, η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών (ΕΙΙΚ) στάθηκε στο πλευρό του προέδρου του ΠΙΣ, χαρακτηρίζοντας προκλητικό τον υπουργό. Αποδίδοντας «αισθήματα εμπάθειας και έλλειψης σεβασμού έναντι των ιατρών» στον κ. Παμπορίδη, η ΕΙΙΚ χαρακτήρισε επιπλέον χυδαία τη ραδιοφωνική παρέμβαση του υπουργού. «Το ήθος και η αξιοπρέπεια του προέδρου του ΠΙΣ είναι αδιαμφισβήτητα και όλοι οι γιατροί ανεξαιρέτως τον εμπιστεύονται γιατί δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς και ΔΕΝ χαρίζεται σε κανέναν», συνεχίζουν οι ιδιώτες γιατροί, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Παμπορίδης ενοχλείται από τις παρεμβάσεις του προέδρου του ΠΙΣ, ο οποίος «δεν έγινε ποτέ το ’καλό’ παιδί για να τα κάνει πλακάκια με την εξουσία». Σύμφωνα με την ΕΙΙΚ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ «κατάφερε να ενώσει όλο τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου... όπως φυσικά τα κατάφερε και ο υπουργός» να συνασπίσει τους γιατρούς εναντίον του. Η ΕΙΙΚ ευχήθηκε η χθεσινή να ήταν η τελευταία φορά που ασχολήθηκε με τον κ. Παμπορίδη, εκφράζοντας την επιθυμία της να μην αναλάβει εκ νέου ο κ. Παμπορίδης το Υπουργείο Υγείας.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και διαδικτυακά, με τον υπουργό να τουιτάρει, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές κατά μερίδας των ιδιωτών γιατρών. Συγκεκριμένα ο κ. Παμπορίδης ανέφερε δηκτικά: «Κοιτά να δεις που οι ιδιώτες γιατροί και ο ΠΙΣ ήθελαν πάντα το ΓεΣΥ για το καλό του ασθενούς και δεν το κατάλαβα 2 1/2 χρόνια! Ε, τότε προς τι τόσο μίσος ρε παιδιά; Αφού φαίνεται το ίδιο θέλουμε. Τι, όχι;».

Δύο εντατικολόγοι τον Φεβρουάριο

«Ενόμιζα οι δικηγόροι έν’ ξημαρισμένοι. Είμαστε πρόσκοποι μπροστά στους γιατρούς» ήταν το σχόλιο του Γιώργου Παμπορίδη σε επισήμανση πολίτη στο twitter ότι στη χθεσινή ανακοίνωση της συντεχνίας κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) γίνεται λόγος ακόμα και για δημογραφική αλλοίωση εξαιτίας της απόφασης του Υπουργείου Υγείας να καλυφθούν οι ανάγκες στα νοσοκομεία με Έλληνες γιατρούς. Την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ σχολίασε και επίσημα το Υπουργείο Υγείας με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ της διευθύντριας στο γραφείο του υπουργού Αναστασίας Ανθούση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η προχθεσινή δήλωση του κ. Παμπορίδη για πρόσληψη γιατρών από την Ελλάδα μέσω της διακρατικής συμφωνίας παρερμηνεύθηκε από την ΠΑΣΥΚΙ, διευκρινίζοντας ότι αφορά περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχουν εξειδικευμένες ειδικότητες. Χαρακτηρίζοντας παράλογη την επίθεση στον υπουργό, η κ. Ανθούση υπέδειξε ότι ο κ. Παμπορίδης «δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από αυτό που εξάγγελλε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, δηλαδή την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων».
Για τα προβλήματα στη ΜΕΘ του ΓΝΛ, η κ. Ανθούση υποστήριξε ότι οι λύσεις μπορεί να είναι και η αγορά υπηρεσιών και η αποστολή στον ιδιωτικό τομέα. Κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση της ΠΑΣΥΚΙ ότι ζήτησε από τον υπουργό πριν δύο μήνες να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για το θέμα, χωρίς να λάβει απάντηση, η κ. Ανθούση ανέφερε ότι ο υπουργός εξάντλησε όλες τις πιθανές λύσεις, περιλαμβανομένης και της κάλυψης των κενών για ένα μήνα, κάτι που αρνήθηκαν οι γιατροί. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κ. Ανθούση επίκειται εντός του Φεβρουαρίου η πρόσληψη δύο εντατικολόγων.
Αναφορικά με τη στάση των ιδιωτών γιατρών, η κ. Ανθούση είπε χθες ότι «μια μέρα πριν την πρώτη συνάντηση του δ.σ. της Αυτονόμησης προφανώς κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι κάποιοι σχεδιασμοί δεν μένουν στα χαρτιά και άρχισαν να αντιδρούν».

«Φόρτωσε» η ΠΑΣΥΚΙ για τις μετακλήσεις

Νωρίς χθες το πρωί η ΠΑΣΥΚΙ απάντησε στο προχθεσινό κάρφωμα από τον υπουργό Υγείας των εντατικολόγων που αρνήθηκαν να καλύψουν έστω και προσωρινά τα κενά στη ΜΕΘ του ΓΝΛ. Σχολιάζοντας τη θέση του υπουργού ότι δεν διαβουλεύεται με μια συνδικαλιστική οργάνωση για να φέρει έναν χειρουργό να κάνει επέμβαση σε ένα παιδάκι, η ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε ότι είναι συνταγματικό δικαίωμά της και υποχρέωσή της να αξιολογεί και να κρίνει τις αποφάσεις του υπουργού. «Διά του λόγου το αληθές, η ΠΑΣΥΚΙ ουδέποτε αντέδρασε στη μετάκληση παιδονευροχειρουργού, αλλά στην παρουσίαση ευφάνταστων, ανεδαφικών και εκτός νόμου μεταθέσεων Ελλαδιτών στα δημόσια νοσηλευτήρια», αναφέρουν οι κυβερνητικοί γιατροί στην ανακοίνωσή τους. Αναφερόμενη στους τρεις εντατικολόγους, η ΠΑΣΥΚΙ υπέδειξε ότι εργάστηκαν χιλιάδες ώρες στη ΜΕΘ και ότι «δεν έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν να εργάζονται ως εντατικολόγοι» αφού «πουθενά στον κόσμο οι ιατροί που ειδικεύονται σε νοσοκομεία δεν έχουν καμία δεσμευτική υποχρέωση να συνεχίσουν να εργάζονται στις κλινικές όπου ασκήθηκαν». Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, οι εν λόγω ιατροί «έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν εάν θα ασκήσουν την ειδικότητά τους και κανένας δεν μπορεί με κατάχρηση εξουσίας και απειλές να τους υποχρεώσει αλλά ούτε και να αμαυρώσει την υπόληψή τους». Καταλήγοντας, η ΠΑΣΥΚΙ υπενθυμίζει ότι «κανένας από τους τρεις ιατρούς εντατικολόγους δεν ζήτησε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο εκτάκτων εντατικολόγων και όλοι προσλήφθηκαν με συμβόλαια βάσει της ειδικότητάς τους».
Καλώντας τον υπουργό να περάσει από τη ΜΕΘ του ΓΝΛ, «ούτως ώστε να γνωρίζει τα αισθήματα των γιατρών που αδυνατούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους», η ΠΑΣΥΚΙ προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί καμιά φίμωση και εκβιασμό προς τα μέλη της. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, ιδιαίτερη ήταν η ενόχλησή της από την προχθεσινή αναφορά του κ. Παμπορίδη ότι οι τρεις εντατικολόγοι τον απείλησαν με παραίτηση. «Γνωρίζατε έγκαιρα για το πρόβλημα και το μέγεθός του» αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ απευθυνόμενη στον υπουργό, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Παμπορίδης επέλεξε να το αγνοήσει και να μην πράξει τίποτε.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακλήθηκε η άδεια της Cobalt Air

Πολίτης News, 02:30 (τελευταία ενημέρωση 02:30)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 26 Οκτωβρίου η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Πολίτης News, 18.10.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερχουρμάν: Η πολιτική ισότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ

Πολίτης News, 18.10.2018

Επιστροφή
στην αρχή