Η πραγματικά απίστευτη τύχη του ΦτωΦούλη

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Πριν πάει Βουλή, ο Αβέρωφ οφείλει να πάει να πάρει ένα φοβερό δώρο στην πεθερά του. Και πού να μην είχαμε χάσει και τον Jobs τότε, Φούλη μου!

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε χθες. Ήταν ακριβώς μια βδομάδα μετά από όσα είχαν ακουστεί στην ολομέλεια για τη σχέση πολιτικού με τη Logicom και αργότερα τις μπηχτές για την ανάγκη διερεύνησης και των κουμπάρων πολιτικών.

Θα ανέμενε κανείς ότι θα το είχε κάνει πιο νωρίς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεδομένου ότι πολλοί γνώριζαν πως η αναφορά αφορούσε τον ίδιο και όπως διαφάνηκε στη συνέχεια, την πεθερά, τη σύζυγο και τον κουμπάρο του.

Το γιατί δεν το έπραξε είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

Για ό,τι κι αν αξίζει αυτό, εγώ στη θέση του ήδη από την πρώτη μέρα θα είχα βγει και θα είχε πει με την άνεση που το έκανε κι αυτός χθες, ότι φυσικά και είμαι εγώ ο αρχηγός, δίνοντας τα στοιχεία στη δημοσιότητα μαζί με την «υπεράσπισή μου».

Ότι δηλαδή, η σύζυγός μου αγόρασε 11.000 μετοχές στην εταιρεία το 2008, η πεθερά μου (σ.σ. θα ενδιαφέρεται, υποθέτω, για την τεχνολογία) άλλες 124.000 μετοχές από το 2008 έως το 2011, ότι η εταιρεία είχε συνολικά 74 εκατομμύρια μετοχές και πως άρα...

... εγώ, ο ΦτωΦούλης όπως τον είχα βαφτίσει τότε χάριν αστεϊσμού αφού στο Πόθεν Έσχες του δήλωνε χρέη 1,3 εκατομμυρίων με την ακίνητή του περιουσία (κοντά στα 7 εκατ.) να είναι ως επί το πλείστον υποθηκευμένη, εγώ λοιπόν και η οικογένειά μου, κατέχουμε το 2 τοις χιλίοις των μετοχών της Logicom, όπως μας είπε χθες.

Εγκαίρως δε και με άνεση θα είχα πει ο ίδιος και το στοιχείο πως, ναι, και ο κουμπάρος μου κατέχει άλλες 441.000 μετοχές. Και εάν με ρωτούσε κανείς πότε τις πήρε, θα του απαντούσα -άνετα πάντα- πως δεν το ήξερα.

Ε ναι. Διότι είναι κάτι πικρόχολοι οι οποίοι καθόλου δεν θα δίσταζαν, εάν τους έλεγα πως εκείνος τις πήρε πρόσφατα, να μου πετάξουν καμιά σπόντα πως κάποιος του έδωσε κάποια πληροφορία από πολύ μέσα.

Είδατε τι έπαθε με δαύτους ο Πρόεδρος τότε με τους συμπεθέρους!.. Άνθρωποι κακοί και κουτσομπόληδες παντού.

Είναι οι ίδιοι που εδώ και καιρό θυμήθηκαν την άλλη σύμπτωση, ότι η Logicom στην οποία ο κουμπάρος μπήκε για τα καλά μόλις πρόσφατα αλλά ο Αβέρωφ και η οικογένειά του (λόγω του ενδιαφέροντος της hi-tech πεθεράς του) είχε σταματήσει να επενδύει από το 2011 (λόγω του σοκ από τον χαμό του Steve Jobs ίσως, εκείνη τη χρονιά) αυτή λοιπόν η εταιρεία αγόρασε το μερίδιο του Συνεργατισμού στη Δήμητρα και μέσω αυτού μπαίνει τώρα ως ισχυρός μέτοχος στην Ελληνική.

Με μία φήμη και πάλι να περιφέρεται –τι τόπος κι αυτός!– ότι τα λεφτά για την εξαγορά του μεριδίου του Συνεργατισμού η Logicom τα δανείστηκε από τον ίδιο τον Συνεργατισμό. Που και να ισχύει, πώς να αφορά τον Φούλη;

Αλλά είναι να μην σε πιάσουν στο στόμα τους.

Στο κάτω-κάτω εάν η αξία των μετοχών τους –αχ, αυτή η πεθερά και το πάθος της με την τεχνολογία…– πολλαπλασιαστεί και θα πολλαπλασιαστεί και εάν σταθεροποιηθεί το νέο σχήμα (της Ελληνικής) και, σε κάποια φάση πάει εκεί που είναι, λέμε τώρα, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου λ.χ., θα φταίνε οι άνθρωποι που είχαν κάνει μια καλή επένδυση τότε;

Γι’ αυτό και μου έκανε εντύπωση που δεν το είπε ενωρίτερα, εννοώ.

Τώρα με τον Συνεργατισμό, τι να πει κανείς; Πέρα από την κακοδιοίκηση –της ΣΚΤ αλλά και την πολιτική– και την ανύπαρκτη εποπτεία των όσων γίνονταν, το μοναδικό σίγουρο πράγμα είναι πως με την κατάσταση, όπως αφέθηκε να εξελιχθεί, χάθηκαν πολλές καλές προτάσεις από ξένα funds τα οποία ήταν, λέει, πρόθυμα να δώσουν πολύ περισσότερα από αυτά που προνοούσε η μοναδική πρόταση που απέμεινε στο τραπέζι.

Και μάλιστα πως οι προτάσεις αυτές προνοούσαν την εξαγορά του Συνεργατισμού στο σύνολό του. Και του «κακού κομματιού», αυτού που τώρα πλήρωσε «το κράτος» με την ελπίδα να ανακτήσει ένα μέρος από αυτά τα δισεκατομμύρια.

«Το κράτος», εδώ σε εισαγωγικά. Όχι μόνο ως περιγραφή του πόσο κράτος είναι αλλά και ως αναφορά στην ουσία. Διότι το κράτος σημαίνει η τσέπη του φορολογούμενου. Και ό,τι δεν πάρει πίσω, που παίζει να είναι πάρα πολλά, αυτός θα τα πληρώσει.

Εμείς δηλαδή.

Ο Συνεργατισμός βγήκε στην πούληση λόγω των διαπιστώσεων της ΕΕ ότι επί της ουσίας η πολλά υποσχεθείσα αναδιάρθρωσή του δεν απέδωσε το παραμικρό. Και έτσι θα έκλεινε. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από το καλοκαίρι του 2017 ήδη και έγινε τελεσίδικο τον Γενάρη που μας πέρασε. 

Με τη διοίκησή του να σφυρίζει αδιάφορα και να βλέπει... διεισδύσεις, το πολιτικό σύστημα να το κρύβει και τα bank run αλλά και τις τεράστιες εκροές στο τέλος, λόγω των φημών, να τον κάνουν ολοένα και λιγότερο ελκυστικό στους εν δυνάμει αγοραστές του «προς όφελος» της μίας πρότασης που τελικά απέμενε. Αυτή είναι η ιστορία.

Πάντως οι μετοχές της οικογένειας Αβέρωφ είχαν αγοραστεί, για να το εμπεδώσουμε αλλά και να είμαστε σωστοί, μέχρι και το 2011. Όχι μετά. Άλλο ο κουμπάρος ο οποίος κάλλιστα μπορεί να το είδε και όραμα, υποθέτω.

Και έτσι εάν τα πράγματα πάνε καλά και η αξία των μετοχών πολλαπλασιαστεί ακόμη και σε γερά ποσά στο μέλλον, θα μιλάμε για μια καθ’ όλα νόμιμη επένδυση και, σίγουρα, για μια μεγάλη τύχη του Αβέρωφ.

Αφού του κλήρωσε ένα λαχείο ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι. Ο ίδιος, δε, οφείλει να κάνει ένα πολύ καλό δώρο στην πεθερά του, χωρίς την αγάπη της οποίας για την τεχνολογία τίποτα δεν θα είχε πάρει σήμερα.

Και για τίποτα δεν θα μπορούσε να ελπίζει στο μέλλον.

Υστερόγραφο: Το βιβλίο «Η κατάθεσή μου», στη φωτογραφία, είναι φυσικά πολιτικό και είναι του Γλαύκου Κληρίδη. Ο ΦτωΦούλης άλλωστε, ο οποίος στο Πόθεν Έσχες που λέγαμε είχε αποκαλύψει πως οι καταθέσεις του ανέρχονταν συνολικά στα 854 ευρώ μόλις, τι βιβλίο να έγραφε; Το θυμάμαι ακόμα και δακρύζω αυτό με τα 854 ευρώ, το ομολογώ. Ε, είμαι φτανόκαρτος, ναι. Τι να κάνω;


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Περί αποστασίας στην Ιατρική

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 16.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Πατριωτισμός βγαλμένος απ’ τα σπλάχνα. Αυτό σίγουρα!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 16.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ο μιλιταρισμός έκανε το καθήκον του, εμείς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 16.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή