Η πλειονότητα των ιατρών εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αριθμός των γιατρών συμπτίπτει με τον μέσο όρο της ΕΕ, όχι όμως και των νοσηλευτών που είναι αρκετά χαμηλότερος από ότι στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το προφίλ της Υγείας όπως καταγράφεται από την ΕΕ, οι υπηρεσίες υγείας στο δημόσιο σύστημα της Κύπρου παρέχονται από έξι νοσοκομεία, τρία εξειδικευμένα κέντρα, δύο μικρά αγροτικά νοσοκομεία και 39 κέντρα υγείας, καθώς και πολλά υπο-κέντρα για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο ιδιωτικός τομέας περιλαμβάνει νοσοκομεία, πολυκλινικές και διαγνωστικά κέντρα, όλα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και ανεξάρτητους επαγγελματίες.

Συνολικά, το 2015 υπήρχαν 342 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100 000 κατοίκους, αναλογία που από το 2010 έχει σημειώσει οριακή μόνο μείωση.

Στην Κύπρο δεν γίνεται πρόβλεψη ή προγραμματισμός όσον αφορά το υγειονομικό δυναμικό. Η πλειονότητα των ιατρών, των οδοντιάτρων και των φαρμακοποιών εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αντίθετα η πλειονότητα των νοσηλευτών απασχολείται στον δημόσιο τομέα.

Ο αριθμός των ιατρών αυξάνεται κάθε έτος από το 2006, και το 2015 υπήρχαν 3,6 ιατροί για κάθε 1000 κατοίκους, αναλογία που συμπίπτει με τον μέσο όρο της ΕΕ (σχήμα 8).

Η προσφορά ιατρών και φαρμακοποιών αναμένεται να αυξηθεί δεδομένου ότι τα πανεπιστήμια της χώρας ξεκίνησαν πρόσφατα να προσφέρουν τα πρώτα τους προγράμματα σπουδών ιατρικής και φαρμακευτικής.

Πρόσφατα επίσης αυξήθηκε ο αριθμός των πτυχιούχων νοσηλευτών λόγω της προσφοράς νέων προγραμμάτων σπουδών νοσηλευτικής σε τέσσερα πανεπιστήμια της χώρας. Παρ’ όλ’ αυτά, το 2015 ο αριθμός των νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους (5,2) ήταν ακόμη αρκετά χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ και η αναλογία 1,5 νοσηλευτών για κάθε ιατρό ήταν μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Από τα χαμηλότερα στην ΕΕ τα επίπεδα δαπανών υγείας στην Κύπρο

Το 2015 οι συνολικές δαπάνες υγείας ανά κάτοικο ήταν 1592 ευρώ ετησίως ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι σχεδόν οι διπλάσιες.

04 / 07
Επιστροφή
στην αρχή