Η πλάνη της αυτονόμησης των δημοσίων νοσοκομείων

ΑΠΟΨΗ /ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εκ των πραγμάτων,δηλαδή, η θεμελίωση του ΓεΣΥ βασίζεται στη φιλοσοφία της εμπορευματοποίησης της υγείας,μετατρέποντάς την από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο

Η όλη συζήτηση για το ΓεΣΥ αρχίζει και τελειώνει με τη δήθεν αναγκαιότητα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να καταστούν ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, η θεμελίωση του ΓεΣΥ βασίζεται στη φιλοσοφία της εμπορευματοποίησης της υγείας, μετατρέποντάς την δυνητικά από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο. Όπως έλεγε και ο Κάρολος Μαρξ, για να τον παραφράσω, σκέφτονται με τα πόδια τους και περπατούν με το κεφάλι τους.

Όλοι επικαλούνται το γεγονός ότι το κράτος ξοδεύει 430 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή παραπλανητικά μάς λένε ότι 690 εκατ. ευρώ αποτελούν ιδιωτική δαπάνη υγείας. Αποκρύβουν επιμελώς τις αναγκαίες υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες της, όσοι φορολογούνται δηλαδή. Είναι και αυτός ένας από τους κύριους λόγους που η παρασιτική και κρατικοδίαιτη πλουτοκρατία εναντιώνεται στο ΓεΣΥ.

Στη βάση στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Κυπριακή Δημοκρατία δαπανούσε δημόσια ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2014, 1.819 δολάρια ανά κεφαλήν, όταν η Αυστραλία δαπανούσε 6.031, η Αυστρία 5.580, το Βέλγιο 4.884, ο Καναδάς 5.292, η Δανία 6.483, η Φινλανδία 4.612, η Γαλλία 4.959, η Γερμανία 5.411, η Ισλανδία 4.662, η Ιρλανδία 4.239, η Ιταλία 3.258, το Λουξεμβούργο 8.138, η Μάλτα 2.471, η Ολλανδία 5.694, η Σουηδία 6.808, το ΗΒ 3.935. Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος ήταν 4.135 ενώ ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανερχόταν στα 3.612. ‘Out of pocket’ δαπάνες για την υγεία στην ευρωζώνη ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης επί του ΑΕΠ ήταν το 2014 14,3%, στην ΕΕ 13,9, ενώ στην ΚΔ ήταν 48,7%, μέγεθος συγκρίσιμο με την Αλβανία (49,9), με τη Βουλγαρία (44,4), με το Εκουατόρ (48,4), τη Γουινέα Μπισάου (49,5), στη Γουατεμάλα (52,2) και την Αίγυπτο (55,7). Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι χώρες αυτές στη βάση στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας είναι διάχυτες από διαφθορά, φοροδιαφυγή με αδύναμους, αν όχι ανύπαρκτους, εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε το ίδιο, τηρουμένων όμως των αναλογιών είμαστε πολύ κοντά τους, αν αναλογισθεί κανείς τις δηλώσεις του κ. Σιζόπουλου για μίζες εκατομμυρίων στην κυπριακή αγορά του φαρμάκου, τη διάχυτη φοροδιαφυγή, την κατακράτηση του φόρου εισοδήματος από τους εργοδότες των υπαλλήλων τους, που με στοιχεία του Τμ. Φορολογίας ανέρχονται στα 125 εκατ. ευρώ, την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας 110 εκατ., που εν γνώσει της νομοθετικής κάστας παρέβλεψε τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με τον πολιτικό και νομικό τρόπο που έγινε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στη Λεμεσό μέσω ενός δόκιμου νεανία υπουργού, ιδανικού για τέτοιες περιπτώσεις και τόσα άλλα (αποχετευτικά, απόβλητα κ.λπ.).

Σημειώστε επίσης ότι η δημόσια δαπάνη για την υγεία στην ΚΔ ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 3,3%, όταν στη Δανία είναι 9,2%, στη Γαλλία 9%, στη Γερμανία 8,7%, και στην Αυστρία 8,7%. Στην ευρωζώνη 8% ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση 7,8% (ΠΟΥ 2014). Με λίγα λόγια, ούτε λίγο ούτε πολύ, μέσω του ΓεΣΥ επιχειρείται όχι κατά κύριο λόγο η προστασία, επέκταση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, αλλά η προστασία της φθίνουσας ιδιωτικής αγοράς υγείας μέσα από την επιχειρούμενη επιδότησή της διά του ΓεΣΥ. Πώς μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά, αφού με τα σημερινά δεδομένα το 80% του πληθυσμού επισκέπτεται τα δημόσια νοσηλευτήρια όταν η υπάρχουσα δυνατότητά τους καλύπτει μόνο το 50%;

Γιατί το κράτος δεν προχωρά στην άμεση βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών της δημόσιας υγείας με μια ολιστική αντίληψη και προσέγγιση και κρύβεται πίσω από την αυτονόμηση ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωσή τους, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας. Έχω ακούσει διά ζώσης τον υπουργό Υγείας, τις προθέσεις του οποίου δεν αμφισβητώ, να σημειώνει σε πρόσφατη σύναξη στα γραφεία της ΠΟΕΔ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το ΓεΣΥ, ότι μια κανονική εγχείρηση καρδίας στη Γερμανία στοιχίζει γύρω στα 6.900 ευρώ ενώ στην ΚΔ στον ιδιωτικό τομέα μεταξύ 18.000-30.000 ευρώ. Κάποιος πολύ εύκολα μπορεί να διερωτηθεί γιατί σώνει και καλά στο υπό διαμόρφωση σχέδιο υγείας θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μονοασφαλιστικό που να αφορά αποκλειστικά και μόνο τα δημόσια νοσηλευτήρια, τη στιγμή μάλιστα που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τα εμπιστεύεται. Ταυτόχρονα οι εργοδότες θα πρέπει να κληθούν μέσα από ένα νομικό πλαίσιο να συνδράμουν με ένα ποσοστό γύρω στο 1% στον ΟΑΥ ως ελάχιστη ανταποδοτική συνεισφορά για τη συλλογική υγεία ως ενός εκ των κυριοτέρων συντελεστών της παραγωγικότητας. Επιπλέον το κράτος για να ελέγξει τις αυθαιρεσίες των ασφαλιστικών εταιρειών, αφού καλύπτουν γύρω στις 234.000 ασφαλισμένους, με κέρδη ετήσια, κατά τον κ. Λιλλήκα, 100 εκατ., να τις υποχρεώσει μέσα στα πλαίσια της δημόσιας προσφοράς να καταθέσουν τα ασφαλιστικά τους σχέδια για δημόσια έγκριση. Εκτιμώ ότι όχι μόνο θα προσαρμοστούν αλλά με μία αξιόπιστη δημόσια κάλυψη υγείας ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιωτικά ασφαλισμένων θα μετακινηθεί προς τον ΟΑΥ. Απαιτείται πάνω από όλα πολιτική βούληση, ρασιοναλισμός και περιθωριοποίηση της ιδεοληψίας.

*PhD Πολιτική Κοινωνιολογία

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Νομικοί... έτοιμοι για όλα (Του Γιώργου Κακούρη)

Πολίτης News, 11:42 (τελευταία ενημέρωση 11:42)

ΑΠΟΨΗ

Η δικαιοσύνη, οι κλίκες και η Βουλή

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 11:02 (τελευταία ενημέρωση 11:02)

ΑΠΟΨΗ

Ζοππόβορτοι, ναι. Ζοππόβορτοι. Γιατί θυμώνετε;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:00 (τελευταία ενημέρωση 10:00)

Επιστροφή
στην αρχή