Η περίπτωση του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατόπιν των πιο πάνω, ο Κηδεμόνας αναίρεσε τις προηγούμενες αποφάσεις του και προέβη στη σύναψη νέας σύμβασης με τον ΝΟΚ

Σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης, ο μισθωτής υπόκειται στην υποχρέωση να μην εκμισθώνει, εκχωρεί ή παραχωρεί την άδεια χρήσεως του όλου ή μέρους του μισθίου σε τρίτο πρόσωπο. Ωστόσο, στη νομοθεσία δεν υπάρχει περιοριστική διάταξη προς τον Κηδεμόνα, όσον αφορά την υπεκμίσθωση. Ούτως ή άλλως ζητήθηκε σχετική γνωμάτευση από τη γενική εισαγγελία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τουρκοκυπριακού τεμαχίου στη Μουτταγιάκα, κατά την οποία ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας (ΝΟΚ) προχώρησε στην υπενοικίαση μέρους του τουρκοκυπριακού τεμαχίου, όπου βρίσκεται το οίκημά του σε πρόσφυγα ο οποίος το χρησιμοποιεί ως εστιατόριο, παρ' όλο που σύμφωνα με την άδεια χρήσης που του παραχωρήθηκε στις 22/7/1982 δεν υφίσταται δικαίωμα υπεκμίσθωσης. Η υπενοικίαση του υποστατικού του εστιατορίου για 30 συναπτά έτη, η οποία απέφερε έσοδα ύψους 350.000 ευρώ στον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας με απαίτηση για περαιτέρω 50.000 ευρώ (ενώ ο ΝΟΚ κατέβαλε μόλις 615 ευρώ στον Κηδεμόνα), δεν υποστηρίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Αναζητώντας τρόπο…

Κατά το 2014 εξετάστηκε από τον Κηδεμόνα αίτημα του ΝΟΚ για τροποποίηση των όρων της σύμβασης έτσι ώστε να μπορεί να υπενοικιάζει τον χώρο του εστιατορίου σε τρία πρόσωπα. Ο Κηδεμόνας αρχικά αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα και να προχωρήσει στην υπογραφή δύο ξεχωριστών συμβάσεων. Η διετής σύμβαση με τον εστιάτορα, όπως ετοιμάστηκε, προέβλεπε ενοίκιο 1.500 ευρώ μηνιαίως, μέρος του οποίου, ύψους 500 ευρώ, θα παραχωρείτο από τον Κηδεμόνα ως οικονομική βοήθεια στον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας. Ο ΝΟΚ εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέση με την απόφαση του Κηδεμόνα για υπογραφή δύο ξεχωριστών συμβάσεων και επεσήμανε ότι η πρόταση για οικονομική βοήθεια ύψους 500 ευρώ μηνιαίως είναι πολύ χαμηλή. Νέα εισήγηση για ενοικίαση ολόκληρου του τεμαχίου στον ΝΟΚ προς 3.000 ευρώ μηνιαίως με δικαίωμα υπενοικίασης στον εστιάτορα εφόσον ο όμιλος θα έχει πλέον κερδοσκοπικό ρόλο και θα θεωρείται αθέμιτη κρατική ενίσχυση η καταβολή ονομαστικού ενοικίου επίσης απορρίφθηκε από τον ΝΟΚ. Συναφώς, αναφέρεται ότι το συνολικό μηνιαίο αγοραίο ενοίκιο για την τουρκοκυπριακή γη, στην οποία βρίσκονται τόσο το εστιατόριο όσο και οι εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, όπως εκτιμήθηκε από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Εκμίσθωση υπό όρους

Κατόπιν των πιο πάνω, ο Κηδεμόνας αναίρεσε τις προηγούμενες αποφάσεις του και προέβη στη σύναψη νέας σύμβασης με τον ΝΟΚ, με ισχύ από 1η Ιουλίου 2015, με ενοίκιο 1.500 ευρώ το μήνα (που αποτελεί το αγοραίο ενοίκιο μόνο για το εστιατόριο), με δικαίωμα υπεκμίσθωσης του εστιατορίου υπό τον όρο ότι ο εκμισθωτής θα τυγχάνει της έγκρισης του Κηδεμόνα. Όσον αφορά το ενοίκιο που θα συμφωνηθεί μεταξύ ΝΟΚ και του εστιάτορα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό αυτό. Επίσης, ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για έκδοση πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή