Οι παρενέργειες Ιβάν έπιασαν και Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ρωτά ποιος προσκάλεσε τον κ. Σαββίδη στην τελετή εγκατάσταση

Η εικόνα της περασμένης Κυριακής του Ελληνορώσου επιχειρηματία και προέδρου του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης Ιβάν Σαββίδη, από το γήπεδο της Τούμπας με το πιστόλι στη μέση του, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου, έχει πλέον παρενέργειες και στην κυπριακή πολιτική ζωή, καθώς ο κ. Σαββίδης είχε παρευρεθεί στις 28 Φεβρουαρίου στην επίσημη τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή. Χθες, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι ζήτησε με επιστολή της ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής για τους λόγους της συμπερίληψης του κ. Σαββίδη στους επίσημους προσκεκλημένους της τελετής. Στην επιστολή του το ΑΚΕΛ εγείρει και θέμα τήρησης του Πρωτοκόλλου στην τελετή εγκατάστασης, αφού ο κ. Σαββίδης «είχε καθίσει δίπλα από υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του κράτους», δηλαδή τον γενικό εισαγγελέα. Το ΑΚΕΛ ζητά να ενημερωθεί ποιος προσκάλεσε τον κ. Σαββίδη, «δεδομένου ότι εθιμικά στην τελετή προσκαλούνται και παρευρίσκονται εκπρόσωποι πολιτειακών θεσμών, πρέσβεις και ξένες αντιπροσωπείες, αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιας υπηρεσίας, κ.ο.κ.»

Σε μια καλή θέση

Όπως είχε γράψει ο «Π» την 1η Μαρτίου, κατόπιν πρόσβασης στη λίστα των προσκεκλημένων που κρατούσαν οι λειτουργοί της Βουλής την ώρα πραγματοποίησης της τελετής εγκατάστασης του Προέδρου, εκτός του Ιβάν Σαββίδη, στην τελετή είχαν παραστεί οι Σεργκέι Ανισίμοφ (επίσης επιχειρηματίας και δεξί χέρι του κ. Σαββίδη) και Γιώργος Γκουροβανίδης (ρωσόφωνος δικηγόρος της Θεσσαλονίκης). Η λίστα που κρατούσαν οι λειτουργοί της Βουλής με τους προσκεκλημένους, χωριζόταν σε τρεις στήλες. Η πρώτη στήλη είχε το όνομα, η δεύτερη στήλη τον θεσμό που προσκάλεσε τον προσκεκλημένο και η τρίτη στήλη, τη θέση του προσκεκλημένου στην αίθουσα της ολομέλειας. Η δεύτερη στήλη στα ονόματα των κ. Σαββίδη, Ανισίμοφ και Γκουροβανίδη έγραφε ότι τους προσκάλεσε ο «ΠτΔ», δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με χθεσινή πληροφόρηση του «Π», ο Ιβάν Σαββίδης και οι δύο συνεργάτες του προσκλήθηκαν στην τελετή κατόπιν παράκλησης του Προεδρικού προς την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, που ανέλαβε την τήρηση του Πρωτοκόλλου για την τελετή. Πρόκειται για την Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων της Βουλής με διευθυντή τον σημερινό αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους. Όπως πληροφορείται ο «Π», η εντολή του Προεδρικού για πρόσκληση του κ. Σαββίδη και των δύο συνεργατών του συνοδεύθηκε με την παράκληση να δοθεί μια καλή θέση στον κ. Σαββίδη, υπονοώντας μάλλον την τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΟΚ σε σημείο της αίθουσας όπου να έχει καλή οπτική πρόσβαση στον κεντρικό ομιλητή. Ως εκ τούτου, οι τελευταίες διαθέσιμες θέσεις στις καρέκλες των επισκεπτών στο κέντρο της αίθουσας, φυλάχθηκαν για τους κ. Σαββίδη, Ανισίμοφ και Γκουροβανίδη. Η εγγύτητα των θέσεών τους με τη θέση του γενικού εισαγγελέα αποδίδεται ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην τύχη.

Τον είδε ο Πρόεδρος

Ένα άλλο πρόσωπο που καθόταν πολύ κοντά στον Ιβάν Σαββίδη στην τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Ο θερμός χαιρετισμός του κ. Χρυσοστόμου προς τον κ. Σαββίδη υπέβαλε μάλιστα την εντύπωση προηγούμενης γνωριμίας τους, καλλιεργώντας τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στις 28 Φεβρουαρίου ότι ο κ. Σαββίδης είχε έρθει στην Κύπρο για να συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο πιθανές επενδύσεις. Χθες με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Active, εξ αφορμής των επεισοδίων στην Τούμπα, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι δεν συνάντησε τον κ. Σαββίδη στην Κύπρο, αλλά στη Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο σε ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνταν και οι δύο άντρες από τον Πατριάρχη Μόσχας. «Εκεί είχαμε συναντηθεί στην καφετερία του ξενοδοχείου για δέκα λεπτά. Έκτοτε δεν τον είδα. Και όταν είμεθα στη Βουλή ήρθε εκεί και μου φίλησε το χέρι. Ούτε τον είδα, ούτε είχαμε ιδιαίτερη συνάντηση, ούτε τίποτα άλλο». Αναφορικά με τη φήμη περί αγοράς του ΤVONE από τον κ. Σαββίδη, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε χθες «ουδέν αναληθέστερο». Όπως προκύπτει, η παρουσία του κ. Σαββίδη στην τελετή εγκατάστασης συνδέεται με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος φέρεται να είχε συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, κατά την παραμονή του τελευταίου στην Κύπρο. Όπως ανακοίνωσε σχετικά το Προεδρικό, «Ο κ. Ιβάν Σαββίδης βρισκόταν στην Κύπρο για δικές του υποθέσεις και απευθύνθηκε στο Προεδρικό εκδηλώνοντας την επιθυμία να παρευρεθεί στην τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου. Κατόπιν αυτού συμπεριλήφθηκε σε κατάλογο με τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παραστούν, ο οποίος μεταβιβάστηκε στη Βουλή».


Επιστροφή
στην αρχή