Η παραδοξότητα που πρέπει να προβληματίσει τον Χάρη Γεωργιάδη

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
Τις τελευταίες δέκα μέρες ο υπουργός περιφερόταν στα κανάλια, για να εξηγήσει γιατί οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι περίεργες.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών επέμενε ότι όχι μόνο επαναφέραμε, αλλά και αλλάξαμε την οικονομία μας, απαλλάσσοντάς την από υπερβολές και βαρίδια. Και συχνά πυκνά για να πείσει ότι παραμένει προσηλωμένος σ’ αυτή την αλλαγή, επαναλάμβανε ότι -παρά τα θετικά αποτελέσματα- εμείς θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Στα όσα έλεγε ο Χάρης Γεωργιάδης, ήρθε να απαντήσει -σε δεύτερη κατά σειρά έκθεσή της- η ίδια η Κομισιόν την περασμένη βδομάδα. Κατατάσσοντας την Κύπρο ανάμεσα στις υπό τον μεγαλύτερο κίνδυνο οικονομίες, λόγω υπερβολικών ανισορροπιών. Και καλώντας μας να λάβουμε μέτρα. Το πιο ανησυχητικό δεν ήταν η έκθεση, αλλά η αντίδραση. Η επιμονή του να πείσει ότι πάμε καλά.

Τις τελευταίες δέκα μέρες ο υπουργός περιφερόταν στα κανάλια, για να εξηγήσει γιατί οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι περίεργες. Συνειδητά επέλεξε να επικεντρωθεί στο κομμάτι που έκανε λόγο για υπερθέρμανση της οικονομίας και την ανάγκη για αύξηση φόρων (που είναι συζητήσιμη), προσπαθώντας να πείσει για την παραδοξότητα μιας τέτοιας κίνησης, αφού θα περιόριζε την ανάπτυξη. Αποφεύγοντας να αναφερθεί, πέραν της «παραδοξότητας», στα όσα αυτονόητα ανέφερε η Κομισιόν: Πως η Κύπρος παραμένει υπερχρεωμένη, τα δημόσια οικονομικά παραμένουν εύθραυστα, η δυνητική ανάπτυξη υποτονική, ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα μακροοικονομικά προβλήματα, πως η ανεργία βρίσκεται 6 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει υψηλός, η κοινωνική ανισότητα αυξήθηκε. Και ότι, μετά την αποχώρηση της Τρόικας, οι προσπάθειες για εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις έμειναν στάσιμες.

Αυτή η αντίδραση δεν ξενίζει. Πώς θα μπορούσε να τοποθετηθεί σ’ αυτά ο υπουργός; Ποιες σοβαρές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί; Επιβεβαιώνει όμως την ανετοιμότητα της κυβέρνησης να αγγίξει τα πραγματικά αίτια της κατάρρευσης. H κυβέρνηση διόρθωσε τους αριθμούς. Δεν είχε και άλλη επιλογή, διαφορετικά θα ακολουθούσαμε την Ελλάδα. Αυτό επέτρεψε στην οικονομία να μπει σε πορεία ανάπτυξης. Δεν άγγιξε όμως παθογένειες που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Δεν άλλαξε τη δομή της οικονομίας μας. Δεν προχώρησε σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν έβαλε τέρμα στις ιερές αγελάδες. Τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας, καμιά από τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε να κάνουμε δεν έχει προχωρήσει. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει εγκαταλειφθεί, δεν έχει μειωθεί το κόστος και ο όγκος του δημοσίου, οι συντεχνίες συνεχίζουν να συνδιοικούν τις δημόσιες επιχειρήσεις, με τον πρόεδρο να σπεύδει -μετά από κάθε συνάντηση μαζί τους- να ικανοποιήσει κάθε τους θέλω. Η οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική. Το χειρότερο όμως είναι ότι δείχνει μια αυταπάρνηση να παραδεχθεί τα αυτονόητα. Θυμίζοντας σε επικίνδυνο βαθμό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Είναι λογικό υπέδειξε ο Χάρης Γεωργιάδης να υπάρχει ανεργία και ανισότητες μετά την κατάρρευση της οικονομίας το 2013. Τι έκανε όμως η κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει; Μήπως η νέα συμφωνία με τους νοσηλευτές κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση; Είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζει ότι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του 2016, για τον οποίο πανηγυρίζει, βασίζεται σε συγκυρίες, παρά σε πλάνο; Ότι ο τουρισμός αυξήθηκε λόγω της κατάστασης στην Τουρκία και των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Αίγυπτο και Τυνησία; Όχι επειδή άλλαξε το προσφερόμενο προϊόν μας;

Ούτε βέβαια ισχύει ότι η έλλειψη μεταρρυθμίσεων είναι αποτέλεσμα της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης μόνο. Ο Νίκος Αναστασιάδης έδειξε από την αρχή περισσότερο να ανησυχεί μην χάσει τις συντεχνίες παρά το παράθυρο που υπήρχε για αλλαγές. Όλο εκείνο το διάστημα που υπήρχε η πίεση από τον κόσμο για τερματισμό των υπερβολών, όταν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές είχαν αποδεχθεί ως θέμα αρχής τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση επέμενε να σπρώχνει τις όποιες αποφάσεις για μετέπειτα. Ενέδιδε σε κάθε παράλογο συντεχνιακό αίτημα. Την Παρασκευή η κυβέρνηση αποδέχθηκε την απαίτηση των νοσηλευτών για ένταξη τους στην κλίμακα Α8, που μέχρι πρόσφατα απέρριπτε, με μεγάλο επιπλέον κόστος για το κράτος. Την περασμένη βδομάδα, συναντήθηκε -παρουσία του Χάρη Γεωργιάδη- με εκπροσώπους γεωργικών οργανώσεων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κρατηθούν σε λειτουργία οργανισμοί που κοστίζουν εκατομμύρια και δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικό στην οικονομία. Όπως η Επιτροπή Σιτηρών η οποία απασχολεί 60 άτομα με μέσο ετήσιο μισθό πέραν των 70.000 και συσσωρευμένες ζημιές 15 εκατομμυρίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τον ΟΓΑ. Τη στιγμή που δεν έχουμε καν αρχίσει να αποπληρώνουμε το δάνειο, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε επιστροφή μισθών-ωφελημάτων στην προ του 2013 κατάσταση. Επαναφέρει προσαυξήσεις, την ΑΤΑ, προχωρεί σε προσλήψεις από την πίσω πόρτα. Με τον υπουργό Οικονομικών να πανηγυρίζει, επειδή οι γενικές αυξήσεις στο Δημόσιο θα γίνονται βάσει της αύξησης του ΑΕΠ. Δηλ. οι πρώτοι που θα συνεχίσουν να καρπώνονται την ανάπτυξη θα είναι και πάλι οι τελευταίοι που συνεισφέρουν σε αυτή.

Το πιο σημαντικό δεν είναι οι υποδείξεις της Κομισιόν, αλλά ότι επιμένουμε να αγνοούμε τις πραγματικότητες. Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε με περιορισμένης κλίμακας και χρόνου δημοσιονομικές διορθώσεις, χωρίς πολιτικό κόστος, να καταστήσουμε την οικονομία μας βιώσιμη. Η αδυναμία να παραδεχθούμε ότι πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξει λογική. Δυστυχώς η χώρα «βγαίνει» από την κρίση με όλες τις παθογένειες που την οδήγησαν σε αυτή. Αυτή είναι η παραδοξότητα που πρέπει να προβληματίσει τον Χάρη Γεωργιάδη.

antopoly@cytanet.com.cy

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Πατριωτισμός βγαλμένος απ’ τα σπλάχνα. Αυτό σίγουρα!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Το τρένο ξεκινά, τσαφ και τσ-ουστ

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 15.01.2019

ΑΠΟΨΗ

Ο Γιάγκος, ο Δέρβης, η διαχρονική τους σοφία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 15.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή