Η Πάφος θέλει να γίνει Smart City

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο φιλόδοξος στόχος να μετατραπεί η Πάφος σύντομα στην πρώτη «έξυπνη πόλη» στην Κύπρο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά...

Ο φιλόδοξος στόχος να μετατραπεί η Πάφος σύντομα στην πρώτη Smart City στην Κύπρο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
Μετά τα έργα υποδομής που ολοκληρώνονται στην πόλη, το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης προβλέπει τη μετατροπής της σε έξυπνη πόλη. Με τα έργα που ήδη έγιναν, αλλά και αυτά που προγραμματίζονται, η Πάφος έχει σε έναν σημαντικό βαθμό πετύχει τον πρώτο στόχο, αυτόν της βιώσιμης πόλης. Απομένει ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός στόχος, αυτός της «έξυπνης πόλης». Πριν από λίγες μέρες στον Δήμο Πάφου συγκροτήθηκε η ομάδα που θα προωθήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης, που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης καταγράφοντας τις υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές ανάγκες της. Επίσης θα κοστολογεί την εφαρμογή της κάθε δράσης αλλά και τα πιθανά οφέλη και εξοικονομήσεις.

Στόχοι


Ο πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικών ανακοινώσεων και οδηγού πόλης (εκδηλώσεις, αξιοθέατα, αστικές συγκοινωνίες, ψυχαγωγία, παραλίες κ.ά.) μέσω application για κινητά τηλέφωνα, για την άμεση ενημέρωση του κοινού και τον περιορισμό των πινακίδων και της οπτικής ρύπανσης, η δωρεάν παροχή δικτύου WiFi υψηλής ταχύτητας σε 15 περίπου σημεία, όπως πλατείες στο κέντρο της πόλης και στην τουριστική περιοχή, η ένταξη της ηλεκτροκίνησης και η δημιουργία δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η εγκατάσταση σύγχρονων στάσεων λεωφορείων σε όλη την πόλη με τη χρήση συστήματος τηλεματικής, ώστε να παρέχεται ηλεκτρονική πληροφόρηση, δημιουργία δικτύου σταθμών ηλεκτρικών ποδηλάτων, αναβάθμιση του δημόσιου οδικού φωτισμού με σύγχρονους και οικονομικούς λαμπτήρες τύπου smart LED, των οποίων η λειτουργία θα ενεργοποιείται και θα ρυθμίζεται όταν ανιχνεύεται κίνηση πεζών και οχημάτων. Επίσης προβλέπεται η εφαρμογή και λειτουργία του e-government με την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης στον δήμο, την ψηφιοποίηση όλου του αρχειακού υλικού τού δήμου και την ψηφιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η διαχείριση χώρων στάθμευσης, με τη χρήση αισθητήρων και σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας το κοινό θα ενημερώνεται σε ποια σημεία υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Στους σχεδιασμούς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εγκατάσταση περιβαλλοντικών αισθητήρων σε 10 σημεία της πόλης που θα μετρούν και θα ενημερώνουν το κοινό σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα, την ηχορύπανση, τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ποιότητα του νερού στις παραλίες.
Στους φιλόδοξους στόχους είναι και η έξυπνη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς θα υπάρχουν αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων και ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με τον όγκο απορριμμάτων που έχει (pay as you throw – trash metering policy), παρέχοντας έτσι ισχυρό κίνητρο για ανακύκλωση.

Υλοποίηση

Η υλοποίηση των περισσοτέρων από αυτές τις δράσεις ξεκινά τους προσεχείς μήνες μέσω του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG V-A: Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020. Πρόκειται για το έργο με την επωνυμία «Smart Cities», στο οποίο ο Δήμος Πάφου είναι επικεφαλής εταίρος με προϋπολογισμό δράσεων που ξεπερνά τις 361.000 ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας και applications για την υποστήριξη των επισκεπτών και την προβολή του πολιτισμού, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη εφαρμογών e-government, την προμήθεια και εγκατάσταση Wi-Fi hotspots και οθονών αφής, καθώς και την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για πλήρη εφαρμογή των δράσεων της «έξυπνης πόλης» και την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου «City Marketing, City Branding».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σχέδια υπηρεσίας και κανονισμούς

Πολίτης News, 19:16 (τελευταία ενημέρωση 19:16)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στόχος για δεύτερη φορά δικηγορικό γραφείο στην Πάφο

Πολίτης News, 18:51 (τελευταία ενημέρωση 18:51)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάλη με οπλισμένους διαρρήκτες

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ, 18:39 (τελευταία ενημέρωση 18:39)

Επιστροφή
στην αρχή