Οι οργανώσεις με την ονομασία «Κοινόν»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Όλοι αυτοί ονομάζονταν «τεχνίτες περί τον Διόνυσο», αφού το θέατρο προήλθε από τις εκδηλώσεις και τελετές προς τιμήν του θεού Διονύσου

* Του Άντρου Παυλίδη

Με την ονομασία Κοινόν είχανε λειτουργήσει κατά την Ελληνιστική Εποχή στην Κύπρο και διάφορες επαγγελματικές οργανώσεις. Επρόκειτο για ένα είδος συντεχνιών ή και συλλόγων, που σκοπό είχανε, μεταξύ άλλων, και την προώθηση των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών τους. Από επιγραφές που έχουν βρεθεί γνωρίζουμε την ύπαρξη μερικών τέτοιων οργανώσεων, όπως το «Κοινόν των περί τον Διόνυσον τεχνιτών». Αυτό ήτανε η επαγγελματική οργάνωση των ασχολουμένων με το θέατρο. Ήσαν ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, μίμοι, ενδυματολόγοι, συγγραφείς κ.λπ. Όλοι αυτοί ονομάζονταν «τεχνίτες περί τον Διόνυσο», αφού το θέατρο προήλθε από τις εκδηλώσεις και τελετές προς τιμήν του θεού Διονύσου. Επίσης με την ονομασία «Κοινόν των εν τη Νήσω τασσομένων...» μαρτυρείται κατά τα Ελληνιστικά χρόνια η ύπαρξη μερικών οργανώσεων διαφόρων αλλά και διαφορετικών μισθοφόρων στρατιωτικών που κατά καιρούς στέλνονταν για υπηρεσία στην Κύπρο. Από επιγραφές που έχουν βρεθεί γνωρίζουμε, έτσι, τα ακόλουθα: «Κοινόν των εν τη Νήσω τασσομένων Κρητών», αλλά και «τασσομένων Κιλίκων» (από την Κιλικία της Μικράς Ασίας) και επίσης «τασσομένων Λυκίων» (από τη Λυκία της Μικράς Ασίας επίσης).

Κατά πάσαν πιθανότητα είχαν λειτουργήσει στο νησί και άλλες οργανωμένες ομάδες, είτε Κυπρίων διαφόρων επαγγελμάτων είτε ξένων που ζούσαν και εργάζονταν εδώ, για τις οποίες δεν έτυχε να βρεθούν επιγραφές ή και δεν σώθηκαν σχετικές μαρτυρίες. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα μέλη είχανε περίπου τέτοιες οργανώσεις ιδίως ξένων και κυρίως μισθοφόρων στην υπηρεσία του καθεστώτος των Πτολεμαίων. Όμως τέτοια Κοινά δεν είχανε σχέση με το Κοινόν Κυπρίων, διότι ήσαν μόνο επαγγελματικές οργανώσεις ή σύλλογοι συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Αντίθετα, το Κοινόν Κυπρίων ήταν ένα σώμα ή όργανο που, θεωρητικά τουλάχιστον, εκπροσωπούσε όλους τους Κυπρίους, αφού μέλη του ήσαν αυτές τούτες οι πόλεις του νησιού. Οι οποίες, ωστόσο, είχανε η κάθε μια την αυτονομία της, ως ένα βαθμό, και τις δικές της τοπικές αρχές που τη διοικούσαν.

Οι αρχές αυτές ήσαν αιρετές και εκλεγόμενες. Έτσι, το Κοινόν δεν ασχολείτο με τα όποια τοπικά και ειδικά ζητήματα και δεν είχε λόγο σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Είχε όμως λόγο σε γενικότερα ζητήματα που αφορούσαν ολόκληρο το νησί. Και ως τέτοιο σώμα ήταν επίσημα αναγνωρισμένο και από το κράτος των Πτολεμαίων και στη συνέχεια από την αυτοκρατορία των Ρωμαίων. Δεν είχε όμως εξουσία στο ζήτημα της ανώτατης διοίκησης της Κύπρου. Επί Πτολεμαίων, η Κύπρος τελούσε υπό τη διοίκηση αξιωματούχων που διορίζονταν από την Αλεξάνδρεια, στην οποία ήσαν και υπόλογοι, με επί κεφαλής αξιωματούχο–κυβερνήτη που έφερε τον τίτλο του στρατηγού. Και κατά τα χρόνια της ρωμαϊκής κατοχής η Κύπρος διοικείτο από Ρωμαίο αξιωματούχο που διοριζόταν από τη Ρώμη και ερχόταν από εκεί, έφερε δε τον βαθμό του ανθυπάτου. Η υπηρεσία εκάστου ανθυπάτου στην Κύπρο ήταν μόνο για έναν χρόνο. Η μονοετής θητεία σκόπευε στο να μην παρέχεται χρόνος για τοπικές διασυνδέσεις και διαφθορά. Διορίζονταν επίσης και μερικοί άλλοι αξιωματούχοι με ειδικά καθήκοντα, όπως υπεύθυνος για τη φορολογία, υπεύθυνος για τα μεταλλεία και την παραγωγή τους, κ.λπ. Συνεπώς το Κοινόν Κυπρίων ήτανε και ένα όργανο που βρισκόταν σε επαφή με τους εκάστοτε ξένους κυβερνήτες και, ως ένα βαθμό, ήτανε και ο μεσάζων μεταξύ αυτών και του λαού της Κύπρου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Η έδρα του Κοινού Κυπρίων στην Πάφο

Έδρα του Κοινού υπήρξε η Πάφος, που επί Πτολεμαίων είχε γίνει πρωτεύουσα της Κύπρου και παρέμεινε και κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Ρωμαίων

02 / 03
Επιστροφή
στην αρχή