Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι προετοιμασίες πολέμου

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων βασίζονταν περισσότερο σε κερδοσκοπία όταν άρχισαν το 2014 μετά τα γεγονότα της Ουρανίας.

Του Πάνου Ιγνατίου

Ο νέος γύρος κυρώσεων που επέβαλαν αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ στη Ρωσία έχουν μόνο ένα νόημα: Οι ηγέτες των ΗΠΑ θέλουν να συντρίψουν την οικονομία της Ρωσίας. Με οποιονδήποτε τρόπο να το θέσει κάποιος η Ουάσινγκτον προσκαλεί τη Ρωσία σε πόλεμο.

Το μέτρα που θα εφαρμοστούν, όπως η απαγόρευση των ηλεκτρονικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, η πρόκληση  αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η  πτώση των τιμών των μετοχών μπορεί να έχουν μια φαινομενικά απόμακρη εικόνα από το μέσο άνθρωπο. Οι Ρώσοι επιτελείς βέβαια δεν το αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο αφού πιστεύουν ότι στόχος των μέτρων των Αμερικανών είναι να προκαλέσουν  ζημιά στην ρώσικη κοινωνία και στο ρώσικο λαό! Κάποιοι αναλυτές το πάνε και ένα βήμα παρακάτω: Ένας  οικονομικός πόλεμος μπορεί να διολισθήσει πολύ εύκολα σε ένα στρατιωτικό πόλεμο όπως εκτιμούσαν στο παρελθόν Πρώσσοι στρατηγοί.

Οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων βασίζονταν περισσότερο σε κερδοσκοπία όταν άρχισαν το 2014 μετά τα γεγονότα της Ουρανίας. Αυτός ο γύρος έχει στόχο να τραυματίσει σοβαρά τη Ρωσία αλλά και να την προσβάλει.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι οι νέες προτεινόμενες  κυρώσεις οφείλονται στην εξακρίβωση  ότι το ρωσικό κράτος ήταν υπεύθυνο για την εικαζόμενη επίθεση χημικών όπλων στον πρώην διπλό πράκτορα νωρίτερα στην Αγγλία αυτό το έτος. Η λεγόμενη υπόθεσης Σκριπάλ στην οποία συγκαταλέγεται ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια εδράζεται στην υπόθεση ότι και οι δύο έχουν  δηλητηριαστεί από Ρώσους πράκτορες με τη χρήση ενός θανατηφόρου τοξικού χημικού.  Η απόπειρα αποτελεί ακόμα ένα αίνιγμα, ενώ κάποιοι μιλούν για φάρσα. Ο Σκριπάλ ήταν ανενόχλητος για 15 χρόνια στην Αγγλία έστω και αν η Ρωσία γνώριζε το ρόλο του ως διπλού πράκτορα.

Η Αγγλική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει  δημόσια στοιχεία  για αυτή την υπόθεση για  να τεκμηριώσει τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς της  κατά της Ρωσίας. Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη στηρίζεται σε αμφίβολες ενδείξεις που παραπέμπουν μάλλον σε φθηνή προπαγάνδα. 

Αυτό βέβαια δεν πτοεί την Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα προτεινόμενα μέτρα επιβολής κυρώσεων υπερβαίνουν  το συνηθισμένο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και  αυτό που κάνει η Ουάσινγκτον είναι να επιτεθεί στη βασική λειτουργία της οικονομίας της χώρας.

Δεν είναι περίεργο που ο Ρώσος Πρωθυπουργός είπε ότι «τα μέτρα είναι συγκρίσιμα με οικονομικό πόλεμο». Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αντιδράσει οικονομικά και πολιτικά ή με άλλους τρόπους.   

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Nτ. Πεσκόφ εξέφρασε επίσης την δυσπιστία του και την ανησυχία του για τη συμπεριφορά της Ουάσιγκτον. Είπε ότι μετά την φαινομενικά εποικοδομητική σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου Τράμπ και του Β Πούτιν τον περασμένο μήνα στο Ελσίνκι, η νέα πρόθεση των Αμερικανών  καθιστά την πολιτική της αμερικανικής πλευράς εντελώς απρόβλεπτη.

Οι άμεσες κυρώσεις που τίθενται σε ισχύ περιορίζονται στην απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικών ειδών από τις ΗΠΑ στην Ρωσία αλλά αυτό που έρχεται έπειτα είναι περίεργο.  Η Ουάσιγκτον λέει ότι αν η Ρωσία δεν δώσει εγγύηση για την ανάσχεση της μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων και αν η Μόσχα δεν επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές στην χώρα της να παρακολουθήσουν υποτιθέμενα χημικά όπλα τότε το δεύτερο κύμα κυρώσεων θα εφαρμοστεί εντός 90 ημερών.

Ο επόμενος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει την απαγόρευση της ρωσικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot να εκτελεί  πτήσεις προς τις ΗΠΑ. Η αδυναμία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στις παράλογες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον καθιστά αναπόφευκτη την περαιτέρω εφαρμογή των κυρώσεων.

Επιπλέον

Ένα νέο νομοσχέδιο περνάει από το Κογκρέσο, σχεδιάζει να χτυπήσει το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, με στόχο την αποτροπή διεθνών συναλλαγών.

Οι γερουσιαστές που κατέθεσαν το νομοσχέδιο αυτό το χαρακτήρισαν ως "το νομοσχέδιο που βγήκε  από την κόλαση". Ο τίτλος της προτεινόμενης νομοθεσίας αναφέρει τα εξής: "Προστασία της αμερικανικής κοινωνίας από  τη Ρωσική επιθετικότητα". Οι γερουσιαστές John McCain, Lindsey Graham, Robert Menendez και Ben Cardin, μεταξύ άλλων των Ρωσοφοβων  που πιέζουν για την ψήφιση του, είναι σαφείς σχετικά με τον στόχο. «Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα  συντρίψουν το Κρεμλίνο».

Ο αμερικανικός λαός οδηγείται στην άβυσσο από πολιτικούς οι οποίοι είτε έχουν άγνοια ή είναι συνδεδεμένοι με συμφέροντα εταιριών που θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους μέσα από μια κρίση με τη Ρωσία.  Ίσως ακόμη και όλα τα παραπάνω.

Θα αντιδράσει ο Τραμπ; Οι πιθανότητες είναι πενιχρές ότι ο Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την εκτελεστική του εξουσία για να εμποδίσει τις επικείμενες κυρώσεις. Το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, των νομοθετών και των mainstream ΜΜΕ  έχει κορεσθεί  με αντιρωσική υστερία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξελίσσονται σε μια ολιγαρχία σε θορυβώδη κατάσταση, εγκαταλείποντας την παραδοσιακή επίδειξη  δημοκρατικής ευθύνης έναντι του λαού τους.

Ήδη αυτή την εβδομάδα η ανακοίνωση πιο επιθετικών οικονομικών κυρώσεων επί της Ρωσίας οδήγησε  τη ρωσική οικονομία σε πτωτική πορεία. Το ρούβλι, τα ομόλογα και τα αποθέματα πέφτουν. Αυτή είναι μια επίθεση στα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας. Μια οικονομική Barbarossa.

Ταυτόχρονα την ίδια πολιτική  χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στο Ιράν, του οποίου η οικονομία αυτή την εβδομάδα επίσης χτυπήθηκε με δρακόντειες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Επίσης επίθεση δέχεται και η Τουρκία για διαφορετικούς λόγους.

Γενική επίθεση

Γιατί η Ουάσιγκτον, κινείται αυτή την περίοδο σχεδόν εναντίον των πάντων;  Δεν είναι μόνο η Ρωσία και το Ιράν στο πακέτο. Είναι η  Κίνα, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία, η Βενεζουέλα, η Βόρεια Κορέα, μεταξύ άλλων. Όλοι πλήττονται  από τον αμερικανικό οικονομικό πόλεμο, είτε διά του κωδικού "κυρώσεις" είτε έμμεσα με τη ρητορική των "τιμολογίων".

Από την πλευρά της η Ρωσία, μέχρι στιγμής έχει επιδείξει τεράστια ανοχή, στις προκλήσεις της Ουάσινγκτον η οποία εκδηλώνεται μέσα από πολυάριθμα προσχήματα. Από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με την φερόμενη προσάρτηση της Κριμαίας, με τη διαστρέβλωση της αρχής της υποστήριξης της Συρίας σε  «υποστήριξη σε έναν δικτάτορα», με την υποτιθέμενη «εμπλοκή στις εκλογές στις ΗΠΑ» και πολλά άλλα, η Ρωσία αντέδρασε δείχνοντας τεράστια αποθέματα στωικισμού.

Η Μόσχα ίσως πίστευε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να φέρει κάποια ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις. Αυτό αποδείχθηκε όνειρο απατηλό.

Αλλά τι συμβαίνει τώρα;  Οι ΗΠΑ έχουν παρεξηγήσει την ήπια συμπεριφορά της Μόσχας. Μάλλον την έχουν εκλάβει ως αδυναμία και δείχνουν να θέλουν να μπουν στην τελική φάση ενός εξοντωτικού οικονομικού  πολέμου με στόχο πλέον τα  ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί ηγέτες σπρώχνουν τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής.

Η Ουάσινγκτον δείχνει μέχρι στιγμής ότι  δεν ενδιαφέρεται για διπλωματία, διάλογο ή διαπραγμάτευση. Έχει μόνο ένα τρόπο συμπεριφοράς – πόλεμο –πόλεμο- πόλεμο!

Ο Αλεξάντερ Σολστενίτσιν συνήθιζε να λέει ότι τα καθεστώτα μπορούν να αξιολογηθούν σε ένα φάσμα που κυμαίνεται από τα καθεστώτα των οποίων η αρχή είναι η απόλυτη εξουσία και τα καθεστώτα των οποίων ισχύς πηγάζει από το κύρος τους. Στην περίπτωση των ΗΠΑ απομένει να δούμε αν το καθεστώς έχει άλλη εξουσία από την  απόλυτη εξουσία του και αν αυτό το καθιστά τόσο παράνομο όσο και μη βιώσιμο.


Επιστροφή
στην αρχή