Η μπάλα ξανά στο Eurogroup - Νέο θρίλερ για Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΛΛΑΔΑ
Η ακύρωση του προγραμματισμένου για σήμερα έκτακτου Eurogroup και το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής

Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε τον περσινό Ιούλιο, πριν η Ελλάδα συμφωνήσει τελικά νέο μνημόνιο μετά το δημοψήφισμα, θύμισε η εμπλοκή μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.


Η ακύρωση του προγραμματισμένου για σήμερα έκτακτου Eurogroup και το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης υπήρξαν η αφορμή από νωρίς χθες σωρεία δημοσιευμάτων στον ξένο κυρίως Τύπο για πρόωρες εκλογές, για νέο δημοψήφισμα και αναλύσεις για τις αντοχές των ταμείων της Ελλάδας χωρίς νέα δόση από τους δανειστές της. Ωστόσο, η νέα κρίση που ξέσπασε εκτονώθηκε σχετικά γρήγορα, αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα υπάρξει τελικά έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση την ερχόμενη Τρίτη ή Πέμπτη, στο οποίο παρέπεμψε εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απορρίπτοντας κομψά το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για σύνοδο κορυφής. Ο κ. Τουσκ επιβεβαίωσε, πάντως, χθες πως συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης και με τους προέδρους της Κομισιόν και του Eurogroup και όπως είπε «καταλήξαμε πως υπάρχει και άλλη δουλειά που πρέπει να γίνει στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών». Ο ίδιος, ο οποίος όπως ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση θα έχει σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, τόνισε εξάλλου την ανάγκη «να αποφύγουμε την ανανέωση της ελληνικής κρίσης». Ζήτησε δε να οριστεί νέα ημερομηνία για το Eurogroup στο επόμενο, σύντομο, χρονικό διάστημα. «Δεν μιλάω για εβδομάδες, μιλάω για μέρες», είπε ο κ. Τουσκ. Στο Eurogroup παρέπεμψε χθες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Πάντως η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε πως εάν δεν υπάρξει Eurogroup τις επόμενες ημέρες, τότε η Ελλάδα θα επιμείνει στο αίτημά της για σύνοδο κορυφής. Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής -και στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ- ότι θα ζητηθεί η σύνοδος κορυφής εφόσον δεν οριστεί Eurogroup για τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου.

 

Το αγκάθι
Το μεγάλο αγκάθι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Eurogroup να ληφθούν «προληπτικά» μετά από σχετικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, με την Ελλάδα να προτείνει μηχανισμό αυτόματης λήψης μέτρων υπό την αιγίδα τής Eurostat. Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να αποδέχεται τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών» που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, εμμένοντας στην αναγκαιότητα να προσδιοριστούν από τώρα τα μέτρα, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα η ελληνική πλευρά. Σημειώνεται ότι τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ είναι επιπρόσθετα του πακέτου των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ για τα οποία φαίνεται να υπάρχει συμφωνία κατά 95% μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας, αν και η τελευταία εκτιμάται πως θα συναντήσεις δυσκολίες στην ψήφισή τους από το ελληνικό κοινοβούλιο. Τα έκτακτα μέτρα, όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα από αξιωματούχους της ευρωζώνης, αποτελούν προϋπόθεση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα -στο οποίο ακόμα δεν συμμετέχει το ΔΝΤ- αλλά και για έναρξη των συζητήσεων για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Εντούτοις, η ελληνική πλευρά σημειώνει πως η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων».

 

Γιούνκερ κατά ΔΝΤ
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιμένει στην πρότασή της για τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης χωρίς καθορισμό επιπρόσθετων έκτακτων μέτρων, η οποία συζητήθηκε εκ νέου χθες στην Αθήνα μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, βρήκε χθες σύμμαχο στο πρόσωπο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να χαρακτήρισε παράλογη και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων «σε μια -όπως περιεγράφη- σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν ’παράλογες’ και ότι ’σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση». Σύμφωνα με το ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμα ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αλλά μπορεί και όχι. Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη. «Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.

 

Πρόοδος και σενάρια
Παρά τις δηλώσεις που φαίνεται να έκανε ο Γιούνκερ, ο επίτροπος Μοσκοβισί αλλά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ αναφέρθηκαν χθες και στα προληπτικά μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα. Ωστόσο, αμφότεροι μίλησαν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θέλοντας προφανώς να προλάβουν νέα κρίση και επιστροφή της αβεβαιότητας στη χώρα, ενόψει μάλιστα και του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο. «Πολλά έχουν ήδη γίνει και δεν πρέπει να αντιδρούμε σαν να έχει ξεσπάσει νέα κρίση», ανέφερε χθες ο Πιέρ Μοσκοβισί στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και πρόσθεσε ότι η μεγάλη σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και θεσμών στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις δίνει ελπίδες ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία. Σε συγκλίσεις αναφέρθηκε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος. Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του και επανέλαβε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν κριθεί αναγκαίο, με μια νέα ελάφρυνση», αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος. Όπως, πάντως, αναφέρθηκε, η εμπλοκή που σημειώθηκε την Τρίτη και η ακύρωση του σημερινού Eurogroup ήταν αρκετές για επαναφέρουν στο προσκήνιο σενάρια για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα από τον ξένο Τύπο, αλλά και να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση της αντιπολίτευσης της χώρας, με τη ΝΔ να ζητά χθες τουλάχιστον δύο φορές την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.


Πάντως η κ. Γεροβασίλη είπε χθες πως «σε συζητήσεις σεναρίων δεν θα απαντήσω», ερωτηθείσα σχετικά με σενάρια εκλογών, δημοψηφίσματος, οικουμενικής κυβέρνησης, εάν το ΔΝΤ «στυλώσει τα πόδια».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: Η καρδιά πρόδωσε γνωστό βαρόνο των ναρκωτικών

Πολίτης News, 09:24 (τελευταία ενημέρωση 09:24)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Χούτι σταματούν τις επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας

Πολίτης News, 09:20 (τελευταία ενημέρωση 09:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρ. Κύπρου: Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η επιστροφή χρημάτων λόγω Cobalt

Πολίτης News, 08:49 (τελευταία ενημέρωση 08:49)

Επιστροφή
στην αρχή