Οι μισοί δήμοι δεν χρεώνουν για πάρκινγκ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τα στοιχεία της Ένωσης Δήμων προκύπτει ότι από τους 30 ελεύθερους δήμους, οι 15 επιτρέπουν τη δωρεάν στάθμευση σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα

Έκπληκτα έμειναν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών όταν εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων τους ανέφερε ότι οι μισοί δήμοι στις ελεύθερες περιοχές δεν χρεώνουν τέλη για τη στάθμευση σε δημοτικούς χώρους. Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης νόμου του βουλευτή των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου για θέσπιση υποχρέωσης των δήμων να επιτρέπουν τη δωρεάν στάθμευση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σε χώρους στάθμευσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Δήμων, μόνο οι δήμοι Πάφου και Παραλιμνίου δεν επιτρέπουν δωρεάν στάθμευση των ηλεκτροκίνητων και των υβριδικών οχημάτων. Παλαιότερα επέτρεπαν και οι δήμοι αυτοί την ελεύθερη στάθμευση στις δύο αυτές κατηγορίες οχημάτων, αλλά αργότερα αποφάσισαν να επαναφέρουν τα τέλη στάθμευσης, ίσως γιατί αυξήθηκαν τα οχήματα αυτά στους χώρους στάθμευσης.

Από τα στοιχεία της Ένωσης Δήμων προκύπτει ότι από τους 30 ελεύθερους δήμους, οι 15 επιτρέπουν τη δωρεάν στάθμευση σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα. Άλλοι 10 δήμοι προσφέρουν δωρεάν στάθμευση σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, ενώ τρεις δήμοι δεν έχουν δημοτικούς χώρους στάθμευσης.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων ανέφερε ότι συμφωνούν με τη φιλοσοφία της πρότασης του κ. Θεοπέμπτου, αλλά προτιμούν να αφεθεί στους δήμους η διακριτική ευχέρεια για την παροχή δωρεάν στάθμευσης στα ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα, καθώς υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που δυσκολεύουν την ελεύθερη στάθμευση σε όλους τους χώρους. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.


Επιστροφή
στην αρχή