Η μη συμφωνία για Brexit φέρνει ελλέιψεις σε...δωρητές σπέρματος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Το Brexit χωρίς συμφωνία θα σημαίνει ότι η Βρετανία δεν θα είναι πια μέλος των ευρωπαϊκών ενώσεων για όργανα, ιστούς και κύτταρα.

Ακόμα και στους δωρητές σπέρματος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η Βρετανία σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit όπως προκύπτει από τις εκθέσεις που έχουν ετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του υπουργείου Υγείας, το 2017 τα μισό αναπαραγωγικό υλικό που εισήχθη στη Μεγάλη Βρετανία προερχόταν από τη Δανία.

Συγκεκριμένα περίπου 3.000 δείγματα ήταν τα δείγματα που ήρθαν από τη Δανία ενώ ένας άλλος μικρός αριθμός προήλθε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις ΗΠΑ να τροφοδοτούν τις - κυρίως - ιδιωτικές τράπεζες σπέρματος με άλλα 4.000 δείγματα.

Το Brexit χωρίς συμφωνία θα σημαίνει ότι η Βρετανία δεν θα είναι πια μέλος των ευρωπαϊκών ενώσεων για όργανα, ιστούς και κύτταρα.

Το 2014 στη Βρετανία ιδρύθηκε μια εθνική τράπεζα σπέρματος αλλά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ανταποκρίθηκαν μόλις 9 δωρητές.

Την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν προμήθειες φαρμάκων για έξι επιπλέον εβδομάδες πάνω από τα κανονικά τους επίπεδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσλειτουργίες στην αγορά σε περίπτωση μη συμφωνίας.

 


Επιστροφή
στην αρχή