Οι μεγαλύτερες νυχτοπεταλούδες της Κύπρου (WEB TV)

WEB TV /Η ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Acherontia atropos έχει ένα σχέδιο στο πάνω μέρος του θώρακά της που μοιάζει με ανθρώπινο κρανίο. Όταν ενοχληθεί εκπέμπει ένα δυνατό τρίξιμο.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκπληκτικής βιοποικιλότητας του τόπου μας αποτελούν τα έντομα με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 7.000 διαφορετικά είδη, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται, αφού συνεχώς καταγράφονται νέα είδη για την Κύπρο.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτά τα έντομα κατέχουν οι νυχτοπεταλούδες (σκόροι). Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν πέραν των 160.000 διαφορετικών ειδών  νυχτοπεταλούδων. Στην Κύπρο μέχρι στιγμής υπολογίζεται  ότι υπάρχουν πέρα των 1.000 διαφορετικών ειδών  νυχτοπεταλούδων. Δεν υπάρχει κάποιος ακριβής αριθμός για το πόσα είδη νυχτοπεταλούδων έχουμε, αφού δεν έχουν γίνει μελέτες σε βάθος, αν και πολλοί ντόπιοι αλλά και ξένοι ερευνητές και επιστήμονες μελετούν και καταγράφουν τα κυπριακά είδη νυχτοπεταλούδων. Προσωπικά έχω βρει και φωτογραφίσει μερικά είδη τα οποία παρά τις προσπάθειές μου δεν κατέστη δυνατό να τα  αναγνωρίσω. Σίγουρα θα έχουμε στην Κύπρο σπάνια είδη και πολλά νέα είδη για την επιστήμη.

Οι νυχτοπεταλούδες όπως και οι πεταλούδες ανήκουν στην τάξη των λεπιδόπτερων στα αρθρόποδα και στην τάξη των εντόμων.

 

 

Βγαίνουν από το κουκούλι

Ο κύκλος ζωής των νυχτοπεταλούδων είναι ο ίδιος με των πεταλούδων, αφού μόλις βγουν από τα αβγά που γεννούν έχουν τη μορφή κάμπιας. Αφού ολοκληρώσουν τη ζωή τους ως κάμπιες κλείνονται σε κουκούλι και μετατρέπονται σε χρυσαλλίδες, όπου μετά από ένα χρονικό διάστημα βγαίνουν από το κουκούλι ως τέλεια έντομα, τις νυχτοπεταλούδες, με τη μορφή που ξέρουμε. Οι περισσότερες νυχτοπεταλούδες δραστηριοποιούνται από τη δύση του ήλιου μέχρι και την ανατολή. Λέω οι περισσότερες διότι υπάρχουν και αρκετά είδη που δραστηριοποιούνται την ημέρα. Οι ενήλικες νυχτοπεταλούδες τρέφονται συνήθως με νέκταρ λουλουδιών.

Οι περισσότερες νυχτοπεταλούδες αναλόγως του είδους γεννούν τα αβγά τους σε συγκεκριμένα φυτά ή σε μια οικογένεια φυτών που με αυτά τρέφονται οι κάμπιες τους. Τα φυτά αυτά ονομάζονται φυτά-ξενιστές. Πολλά άλλα είδη νυχτοπεταλούδων στο στάδιο της κάμπιας τρέφονται με πολλά είδη τροφών, όπως ανθρώπινα τρόφιμα, με ζωοτροφές, με ίνες από μάλλινα ρούχα, με μέλι και κηρήθρα από τις κυψέλες και πολλά άλλα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές κυρίως στους γεωργούς που τους καταστρέφουν ολόκληρες φυτείες. Ορισμένα είδη προκαλούν και τεράστιες ζημιές στα δάση. Φυσικά υπάρχουν και πολλά ωφέλιμα είδη για τον άνθρωπο, όπως μερικά είδη μεταξοσκωλήκων που καλλιεργούνται και μας δίνουν το μετάξι.

Hummingbird hawk-moth (Macroglossum stellatarum)

 

Τέλεια έντομα

Οι νυχτοπεταλούδες ως τέλεια έντομα άλλα και ως κάμπιες προσφέρουν μια πολύ σημαντική πηγή τροφής σε χιλιάδες άλλα είδη, όπως ερπετά, πουλιά, αμφίβια, νυχτερίδες και αμέτρητα άλλα είδη.

Σχεδόν όλα τα είδη νυχτοπεταλούδων προσελκύονται από τα φώτα και όλοι έχουμε δει τα βράδια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, νυχτοπεταλούδες να μπαίνουν μέσα στο σπίτι και να πετούν κάνοντας κύκλους γύρω από μια λάμπα. Ακόμα είναι άγνωστο γιατί αυτά τα έντομα το κάνουν αυτό.

Πέντε από αυτές αποτελούν τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές από όλα τα είδη που συναντάμε στον τόπο μας.

 

Levant Hawk Moth - Theretra alecto

 

Τα πέντε αυτά είδη είναι:

  • Death's-head Hawk moth (Acherontia atropos)
  • Hummingbird hawk-moth (Macroglossum stellatarum)
  • Levant Hawk Moth (Theretra alecto)
  • Oleander hawk-moth (Daphnis nerii)
  • Striped hawk-moth (Hyles livornica)

Death's-head Hawk moth - Acherontia atropos 

 

Η Acherontia atropos Death's-head Hawk moth ονομάζεται και ιπτάμενη νεκροκεφαλή επειδή έχει ένα σχέδιο στο πάνω μέρος του θώρακά της που μοιάζει με ανθρώπινο κρανίο. Έχει διάφορα φυτά ως ξενιστές και ένα από αυτά είναι η πατάτα. Όταν η κάμπια τελειώσει το στάδιο της ως κάμπια θάβεται στο χώμα και μετατρέπεται σε χρυσαλλίδα και κατόπιν βγάνει στην επιφάνεια ως τέλειο έντομο. Το είδος αυτό ως τέλειο έντομο κάνει επιδρομές τη νύχτα σε μελίσσια, μπαίνει μέσα στην κυψέλη και τρέφεται με μέλι. Μπορεί να μπει ανενόχλητη στις κυψέλες επειδή μιμείται το άρωμα των μελισσών, πολλές φορές όμως, όταν το μελίσσι είναι δυνατό, τις παίρνουν χαμπάρι και τις σκοτώνουν.

 

 

Το είδος αυτό έχει μια ασυνήθιστη ιδιαιτερότητα καθώς όταν ενοχληθεί εκπέμπει ένα δυνατό τρίξιμο για να φοβίσει και να αποτρέπει τους θηρευτές να πλησιάσουν. Πρόκειται για μεγάλη νυχτοπεταλούδα και μπορεί να φτάσει το μέγεθος των εννέα πόντων.

 

 

 

Η Macroglossum stellatarum ονομάζεται και Hummingbird hawk-moth επειδή το αεικίνητό της πέταγμα μοιάζει πολύ με το πουλί κολίβριο. Είναι ένα ασύλληπτα γρήγορο έντομο που δραστηριοποιείται τη μέρα και τρέφεται πάντα εν πτήσει με νέκταρ λουλουδιών συχνά σε κήπους σπιτιών. Έχει ως ξενιστή του μερικά είδη φυτών όπου το θηλυκό μπορεί να γεννήσει πέραν των 200 αβγών. Το είδος αυτό το συναντάμε σε θερμά κλίματα κυρίως της Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

 

 

Η Theretra alecto έχει ως ξενιστή της τα είδη σταφυλιών Vitis (grapevines). Η κάμπια της είναι εντυπωσιακά μεγάλη πράσινου χρώματος. Το είδος αυτό το συναντάμε σε θερμά κλίματα του πλανήτη. Είναι η πιο γνωστή στους ανθρώπους από τις πέντε που αναφέρω, επειδή όσοι έχουν κληματαριές στον κήπο τους τη βλέπουν συχνά και ως κάμπια άλλα και ως τέλειο έντομο.

Levant Hawk Moth - Theretra alecto 

 

Η Daphnis nerii Oleander hawk-moth ονομάζεται και σφίγγα της πικροδάφνης, καθώς ένα από τα φυτά που έχει ως ξενιστή της είναι το φυτό oleander (Nerium oleander), τη γνωστή μας αροδάφνη ή πικροδάφνη που είναι ένα από τα πιο τοξικά και δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο. Το ενήλικο έντομο τρέφεται με νέκταρ από μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών. Η κάμπια της είναι επίσης εντυπωσιακά μεγάλη και τα χρώματά της ποικίλουν αναλόγως της ηλικίας της. Ονομάζεται και army green moth επειδή τα χρώματά της μοιάζουν με στρατιωτικό ρούχο παραλλαγής. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες νυχτοπεταλούδες της Ευρώπης.

Oleander hawk-moth (Daphnis nerii)

 

Τη Hyles livornica τη συναντάμε στην Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Έχει μεγάλη ποικιλία φυτών ξενιστή όπως φυτά του γένους Galium, Gossypium, Rumex, Vitis, Euphorbia, Linaria, Epilobium, Antirrhinum, Scabiosa, Linum, Fuchsia και Asphodelus. Το ενήλικο έντομο τρέφεται και αυτό με νέκταρ από μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών. Το είδος αυτό είναι μεταναστευτικό από την Αφρική στην Ευρώπη.

Striped hawk-moth - Hyles livornica  

 

Striped hawk-moth - Hyles livornica 

 

Και τα πέντε αυτά είδη ανήκουν στην οικογένεια Σφιγγίδες (Sphingidae) που περιλαμβάνει πάνω από 1.450 γνωστά είδη. Τα είδη αυτής της οικογένειας αποτελούν τα πιο γρήγορα ιπτάμενα έντομα στον πλανήτη.

 

Death's-head Hawk moth - Acherontia atropos 

 

Levant Hawk Moth - Theretra alecto 

 

Death's-head Hawk moth - Acherontia atropos 

 

Striped hawk-moth - Hyles livornica 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή