Η μάχη για τον Δήμο Αμμοχώστου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Για το όραμα και τους στόχους τους μιλούν στον «Π» οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αμμοχώστου Ανδρέας Λόρδος, Αλέξης Γαλανός, Σίμος Ιωάννου.

Όραμα και στόχος μας η επιστροφή ολόκληρης της πόλης και η οικοδόμηση, σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας, μιας πολιτιστικής, πνευματικής και οικονομικής πρωτεύουσας όλης της επαρχίας Αμμοχώστου δηλώνει ο Α.Γαλανός. Nα κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη λέει ο υποψήφιος για την Δημαρχία δρ Σίμος Ιωάννου έχει πάρα πολλά να μας πει για την υποψηφιότητά του.

 

Αρχικά είχατε πει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσετε τη δημαρχία της Αμμοχώστου. Τι άλλαξε και είστε και πάλι υποψήφιος;

Είναι γεγονός ότι είχα αποφασίσει να μην επαναδιεκδικήσω. Ακριβώς γιατί δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε πρέπει να παραμένει σε μια θέση ή σε μια καρέκλα εσαεί. Όμως ακολούθησαν οι σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και η επιτάχυνση της εν εξελίξει διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, υπήρξα δέκτης αρκετών παραινέσεων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και από δεκάδες συμπολίτες μου, ότι δεν ήταν η ώρα να αποχωρήσω. Από τη στιγμή που κι εγώ εκτιμώ ότι οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων ή μηνών θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του τόπου, είτε με τη μία είτε με την άλλη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, έκρινα ότι έπρεπε να διαφοροποιήσω την αρχική μου πρόθεση. Έκρινα ότι έπρεπε να παραμείνω για να δώσουμε μαζί με όλους τους Αμμοχωστιανούς και αυτή τη μάχη. Εκείνο που κυρίως μέτρησε ήταν η θέση πολλών συμπολιτών μου ότι η Αμμόχωστος σήμερα χρειάζεται πολιτική ηγεσία με γνώση, εμπειρία και κύρος, που να μπορεί να ενώσει όλες τις δυνάμεις της πόλης.

 

Τονίσατε το ενδεχόμενο της μίας ή της άλλης κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Τι είναι εκείνο που θεωρείτε ότι θα κληθείτε να κάνετε;


Όραμα και στόχος μας είναι ασφαλώς η επιστροφή ολόκληρης της πόλης και η οικοδόμηση, σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας, μιας πολιτιστικής, πνευματικής και οικονομικής πρωτεύουσας όλης της επαρχίας Αμμοχώστου. Στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, για εξεύρεση λύσης και ευελπιστούμε σε αίσια κατάληξη. Η διαδικασία αυτή κάποια στιγμή θα οδηγήσει, είτε σε ένα συμφωνημένο από τους δύο ηγέτες σχέδιο λύσης το οποίο θα τεθεί ενώπιον του λαού, είτε σε ένα νέο ναυάγιο με επώδυνες συνέπειες, αφού η διχοτόμηση της πατρίδας μας και η προσάρτηση των κατεχομένων ίσως καταστούν αναπόφευκτες. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, θα κληθούμε να παραμείνουμε ενωμένοι και σε εγρήγορση, για να χειριστούμε σωστά τις εξελίξεις.

Εάν έχουμε θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, είστε έτοιμοι ως δήμος για την επιστροφή;

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η λύση του Κυπριακού. Ζητούμενο είναι η διεκδίκηση της επιστροφής όλης της Αμμοχώστου. Με βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η επιστροφή στην Αμμόχωστο θα έχει πολύ μεγάλη προοπτική. Έχει γίνει αρκετή προεργασία κάτω από τις συνθήκες, κυρίως από το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης με το οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Μην ξεχνάτε ότι η περίκλειστη πόλη κρατείται από τα τουρκικά στρατεύματα και δεν είναι προσβάσιμη από κανέναν. Έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάσταση των κτηρίων μετά από 42 χρόνια και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει κατεδάφιση, επιδιόρθωση ή αναπαλαίωση. Το σχέδιο ανάπτυξης που πρέπει αμέσως να διαμορφώσουμε, μόλις έχουμε ενώπιόν μας τα δεδομένα της λύσης και την επιστημονική εκτίμηση και αποτύπωση της κατάστασης των κτηρίων και των άλλων υποδομών της πόλης, πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης για τους νέους μας, της διατήρησης της φυσιογνωμίας της Αμμοχώστου όπως την ξέραμε και της επιθυμίας των πολιτών της, χωρίς προσωπικά συμφέροντα.

Σε περίπτωση ναυαγίου;

Ο αγώνας μας χωρίς αμφιβολία θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολος, γιατί η Τουρκία θα επιδοθεί σε προσπάθεια επίρριψης σε εμάς της ευθύνης του ναυαγίου, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε εποικισμό του περίκλειστου μέρους. Θα χρειαστεί μεγάλος συντονισμός και ενότητα όλων των δυνάμεών μας, εντός και εκτός Κύπρου. Θα κληθούμε να σηκώσουμε το βάρος, όπως πράξαμε ξανά, και με πείσμα και αποφασιστικότητα να αναδείξουμε το θέμα της Αμμοχώστου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ κ.λπ. και να εκθέσουμε την Τουρκία για την εγκληματική της συμπεριφορά. Θα χρειαστούμε μια ηγεσία που θα μπει μπροστά, όπως κάναμε και το 2007, με την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για επιστροφή στην Αμμόχωστο και τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλάβαμε.

Με τους Τουρκοκύπριους Αμμοχωστιανούς έχετε επαφές;

Ασφαλώς έχουμε. Θέλω να θυμίσω ότι το 2013 υπογράψαμε κοινή διακήρυξη με τον Τουρκοκύπριο δήμαρχο Αμμοχώστου Oktay Kayalp, με την οποία ζητούσαμε την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς δεν υπήρξε συνέχεια σε εκείνη την προσπάθεια, λόγω της μη επανεκλογής του κ. Kayalp. Την κοινή διακήρυξη ακολούθησε η λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, μετά από 57 χρόνια. Προσωπικά παρευρίσκομαι και στηρίζω τις πλείστες δικοινοτικές εκδηλώσεις που αναλαμβάνονται από ομάδες πολιτών, όπως η ομάδα «Αμμόχωστος η πόλη μας», σε συνεργασία με την ομάδα «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» (Famagusta Initiative).

Υπάρχει από κάποιους έντονη αμφισβήτηση του ρόλου και του έργου των προσφυγικών δήμων.

Είναι λυπηρό πραγματικά που κάποιοι, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν ψήφους, μηδενίζουν προσπάθειες πολλών ανθρώπων και πολλών χρόνων με αυτό τον ισοπεδωτικό, θα έλεγα πολλές φορές και προσβλητικό, τρόπο. Και το κάνουν, δυστυχώς, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη ζημιά που προκαλούν και πού οδηγούν τα πράγματα.

Ποια είναι η απάντησή σας;

Απάντησή μας είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και η πλούσια δραστηριοποίησή μας εντός και εκτός Κύπρου. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται σε αυτούς τους δύο κεντρικούς άξονες: Τις διεθνείς εκστρατείες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για προβολή και ανάδειξη του Κυπριακού, μέσω του θέματος της Αμμοχώστου, και τις πολιτικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες εντός Κύπρου με στόχο τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης και του πόθου της επιστροφής και τη θωράκιση του κοινωνικού ιστού της πόλης. Νομίζω ότι οι συμπολίτες μας ξέρουν πολύ καλά ποιοι εργάστηκαν και εργάζονται ακούραστα για την πόλη μας και ποιοι απείχαν, προωθώντας μόνο δικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις. Ως Αμμοχωστιανοί πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί σε χρόνια δύσκολα, όταν όλα γύρω μας ήταν στάσιμα και καταθλιπτικά, μπήκαμε μπροστά και με τις πρωτοβουλίες και τις διεθνείς εκστρατείες μας κρατήσαμε ζωντανό το Κυπριακό και δώσαμε ξανά ελπίδα στον λαό μας.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους συμπολίτες σας;

Απευθύνομαι στους συμπολίτες μου, έχοντας πλήρη συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών και των αναγκών του αγώνα μας για επιστροφή στην Αμμόχωστο. Το μήνυμά μου είναι μήνυμα ενότητας και ελπίδας. Δεν είναι ώρα εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών και άλλων συμφερόντων. Ούτε ώρα για πειραματισμούς. Δίνουμε ίσως την τελευταία μάχη. Γι’ αυτό είναι η ώρα να αποδείξουμε στην πράξη ότι κόμμα μας είναι η Αμμόχωστος και ιδεολογία μας η Κύπρος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Αμμόχωστος μας χρειάζεται όλους. Σ’ αυτή την προσπάθεια, θέτω ξανά στην υπηρεσία της πόλης και των συμπολιτών μου, τις γνώσεις και την πείρα μου. Πλησιάζουμε στο τέλος. Εύχομαι σύντομα να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη, για να την κτίσουμε και να τη δημιουργήσουμε ξανά. Για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Μια νέα βασιλεύουσα.

 

Δρ. Σίμος Ιωάννου 

 

Μετά από 25 και πλέον χρόνια παρουσίας στα κοινά της πόλης της Αμμοχώστου, τι σας ώθησε να διεκδικήσετε τη δημαρχία της πόλης;

 

Είναι ακριβώς αυτή η εμπειρία που κουβαλώ στα κοινά της πόλης μας, που με ώθησε στο να πάρω την απόφαση να διεκδικήσω τη δημαρχία της πόλης της Αμμοχώστου. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ξεκάθαρα ότι δεν καταθέτω απλώς μιαν υποψηφιότητα. Καταθέτω την ψυχή μου και όλο μου το είναι για να εργαστώ για την πόλη μας. Όπως ακούραστα κάνω τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια.

 

Η παρουσία μου στα κοινά της πόλης δεν εξαντλείται στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Είμαι παρών στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας. Είμαι παρών στα αθλητικά δρώμενα. Στα πολιτιστικά δρώμενα. Είμαι κοντά σε όλους τους συνδημότες και τις συνδημότισσες μου, στις συνοικίες, στις αυτοστεγάσεις, στους συνοικισμούς. Κοντά στα προβλήματά τους. Εκ της απασχόλησής μου με τον αθλητισμό, είμαι κοντά στους νέους της πόλης μας, που τόσο πολύ τους έχουμε ανάγκη για να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της επιστροφής.

 

Όλα αυτά και πολλά αλλά αποτελούν τη βάση στην οποία διεκδικώ τη δημαρχία της πόλης μας. Καταθέτω μια διαφορετική πρόταση, μια πιο δυναμική πρόταση. Και μπορώ να βάλω τη δική μου σφραγίδα στη δημαρχία της πόλης μας.

 

Με ποιο όραμα διεκδικείτε τη δημαρχία της Αμμοχώστου;

 

Επιστροφή. Αυτό είναι το όραμά μου. Δικό μου όραμα, αλλά και κάθε Αμμοχωστιανού. Επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη. Επιστροφή σε μια ζηλευτή πόλη. Επιστροφή σε μια πόλη την οποία θα χτίσουμε από την αρχή. Και θα τη μετατρέψουμε σε χώρο ειρηνικής συμβίωσης, δημιουργίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο.

 

Πώς όμως εσείς μπορείτε να συμβάλετε ως δήμαρχος στο όραμα της επιστροφής;

 

Με καλή προετοιμασία, σχέδιο και ετοιμότητα για επιστροφή. Έτσι συμβάλλουμε στο όραμα για επιστροφή. Στόχος μου είναι με τη λύση του Κυπριακού να είμαστε έτοιμοι να παραλάβουμε την πόλη μας. Το όραμα αυτό ξεδιπλώνεται μέσα από τρεις πυλώνες.

 

Πρώτον, η Αμμόχωστος του σήμερα και πώς θα κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της επιστροφής. Να κρατήσουμε ζωντανά τα κοινωνικά σύνολα, τα αθλητικά σωματεία, τους φορείς και τις οργανώσεις. Να φυτέψουμε τον σπόρο της επιστροφής και στη νέα γενιά. Να κρατήσουμε ζωντανό τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, μέχρι την ημέρα που ο ιστός αυτός θα ζωντανέψει ξανά και μαζί με αυτόν θα ζωντανέψει και η πόλη μας.

 

Δεύτερον, προετοιμασία για την επιστροφή. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν συμβιβάζομαι με τη νοσταλγία και τις αναμνήσεις. Ούτε και πρέπει να βολευόμαστε μόνο με διαβήματα και υπογραφές. Θα βολευτούμε μόνον, όταν γυρίσουμε στην αγαπημένη μας πόλη. Και για να το πετύχουμε θα προετοιμαστούμε σωστά. Με καλή οργάνωση, συλλογικότητα, εμπλοκή κάθε οργανισμού η φορέα που μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό, έτσι ώστε η πρώτη ημέρα εκείνη της επιστροφής να μην μας βρει απροετοίμαστους, αλλά πανέτοιμους να ριχτούμε στη σκληρή δουλειά.

 

Τρίτον, ετοιμότητα για την Αμμόχωστο του αύριο. Θέλω να είμαι ο δήμαρχος της λύσης και της επιστροφής. Θα είμαι μαζί με όλους τους δημότες της Αμμοχώστου τη μέρα εκείνη που όλοι μαζί θα περπατήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στην πόλη μας. Τη μέρα εκείνη που θα κλάψουμε, θα γελάσουμε, θα θυμηθούμε. Και μετά, θα τυλίξουμε τα μανίκια πάνω. Και θα ριχτούμε στη σκληρή δουλειά. Μαζί με ομάδες Ε/Κ –Τ/Κ εμπειρογνωμόνων και άλλους συναρμόδιους φορείς με επικεφαλής τον Δήμο Αμμοχώστου να υλοποιήσουμε τα σχέδια ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης. Σκληρή δουλειά για χτίσουμε μαζί την πόλη πρότυπο. Την πόλη η οποία ήταν σημείο αναφοράς όχι απλώς για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

 

Τι είναι για σας η Αμμόχωστος;

 

Αμμόχωστος είναι πόλη μου. Είναι τα παιδικά μου χρόνια. Είναι τα εφηβικά μου χρόνια. Είναι η ψυχή μας.

 

Αμμόχωστος είναι ολόκληρη η πόλη και οι άνθρωποί της. Η πόλη που απλώνεται από την Κάτω Δερύνεια μέχρι και τη Σαλαμίνα. Διότι Αμμόχωστος δεν είναι απλώς η περίκλειστη πόλη. Είναι ολόκληρη η πόλη και όλες οι ενορίες της.

 

Η Αμμόχωστος ήταν για αιώνες η βάση του κοσμοπολίτικου πνεύματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την Κύπρο ήταν μια βασιλεύουσα πόλη με ζηλευτό οικονομικό δυναμισμό. Και πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόοδο και προκοπή όλης της Κύπρου. Μπορεί και πρέπει να ξαναπαίξει αυτόν τον ρόλο σε μιαν επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο.

 

Θέλω να ξεκαθαρίσω ωστόσο κάτι: οι πιο πάνω αναφορές στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αμμοχώστου, δεν προκύπτουν ούτε από αλαζονεία, ούτε από αμετροέπεια. Αλλά ακριβώς από επίγνωση του μέτρου. Του μέτρου μιας πόλης που μισό αιώνα πριν ήταν η πρώτη των πρώτων. Μέχρι την ημέρα που θα την ξανακάνουμε πρώτη. Και βασιλεύουσα. Όπως βασιλεύουσα παραμένει στην καρδιά μας.

 

Είστε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων;

 

Είμαι φύσει αισιόδοξος. Αλλά στην προκειμένη απαιτείται κάτι σαφώς πέραν της αισιοδοξίας. Είμαστε ενώπιων κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Βρισκόμαστε ξανά μπροστά στο ενδεχόμενο της επιστροφής στην Αμμόχωστο. Χρέος όλων μας είναι να κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη και να ενώσουμε τις φωνές μας και τη δράση μας. Είναι επίσης χρέος μας, να δείξουμε σοβαρότητα, σεβασμό και να μην επενδύουμε στον φόβο και την παραπληροφόρηση.

 

Στηρίζω τη διαπραγματευτική διαδικασία και στηρίζω λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αυτή είναι η μοναδική εφικτή λύση που μπορεί να επανενώσει τον τόπο και τον λαό μας.

 

Υποχρέωση δική μας είναι να προετοιμαστούμε. Και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζομαι τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια και ταυτόχρονα δηλώνω έτοιμος να ριχτώ στη σκληρή δουλειά από τις 18 Δεκεμβρίου. Η Αμμόχωστος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επανενωμένη Κύπρο. Η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου θα είναι καταλύτης στην εφαρμογή της λύσης και μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης της ενωμένης Κύπρου.

 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Αμμοχωστιανούς ψηφοφόρους;

 

Ζητώ με θάρρος τη στήριξη των συνδημοτών μου για να δώσουμε μια νέα δυναμική στην προσπάθεια για επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη. Η πόλη μας, μπροστά και στις εξελίξεις στο Κυπριακό χρειάζεται έναν δήμαρχο με όραμα, σχέδιο, έτοιμο να εργαστεί σκληρά, έναν δήμαρχο συλλογικό που θα ενώσει δυνάμεις. Έναν δήμαρχο που θα συνεργαστεί με όλους στο δημοτικό συμβούλιο. Μέσα από την μακρόχρονη πορεία μου στα κοινά, έχω αποδείξει ότι μπορώ να είμαι ο δήμαρχος αυτός.

 

Επαναλαμβάνω ότι έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη. Να ενώσουμε τις φωνές μας και τη δράση μας. Η πόλη μας μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει τόπος γεφύρωσης του παρελθόντος με το μέλλον. Να παντρέψει το νέο με το παλιό. Να παντρέψει τις δύο κοινότητες, να παντρέψει πολιτισμούς. Για αιώνες η Αμμόχωστος υπήρξε η βασιλεύουσα όχι μόνον της Κύπρου, αλλά της περιοχής μας. Τα τελευταία 42 χρόνια είναι βασιλεύουσα στις καρδιές μας. Και προσμένει. Θα επιστρέψουμε ξανά κοντά της. Και θα την κάνουμε ξανά βασιλεύουσα.

 

Ανδρέας Λόρδος 

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για το Δήμο της Αμμοχώστου κ. Ανδρέας Λόρδος τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Δημαρχία Αμμοχώστου. Πιστεύει ακράδαντα ότι η Αμμόχωστος αποτελεί την κατεξοχήν ευκαιρία για να αποσταλεί προς όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η σχέση των κατοίκων του νησιού μας έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις επιβαλλόμενες από τρίτους πραγματικότητες επί του κυπριακού εδάφους. Αυτή η θέση θα πολεμηθεί και πάλι ποικιλοτρόπως από δυνάμεις του συντηρητισμού, και καλεί τους Αμμοχωστιανούς να τον στηρίξουν δυναμικά σε ένα έργο που είναι ήδη δύσκολο, αλλά σημαντικό και αναγκαίο.


Οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, φαίνεται ότι εργάζονται σοβαρά και αποτελεσματικά. Όλοι όσοι αποζητούν την λύση με συναίνεση και φιλία θα χρειαστεί να τους στηρίξουν στις δύσκολες αυτές διαπραγματεύσεις. Την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη μπορεί να δώσει μια συνεργασία μεταξύ των ενωμένων μεταξύ τους Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Με καλές σχέσεις συνεργασίας, η Επαρχία Αμμοχώστου αποτελεί την ιδανική περιοχή ώστε να ανθίσει ξανά η συνεργασία όλων των Κυπρίων, με σεβασμό προς την ιστορία και τις καταβολές του άλλου, και αποτελεί ένα ορθό πολιτικό μήνυμα προς τα έξω.


Επιδιώκει, με την βοήθεια όλων, να συνθέσει σταδιακά έναν πλήρη Δήμο και να ενδυναμώσει τις λειτουργίες του, κτίζοντας ταυτόχρονα την Αμμόχωστο του 21ου αιώνα. Η αποστολή όλων μας, πρέπει να είναι να ξεπεράσουμε τα όσα σπουδαία έχουν επιτύχει έως τώρα οι κάτοικοι της Αμμοχώστου διαμέσου των αιώνων. Αυτό δεν είναι έργο ζωής: είναι έργο ζωών! Μπορεί όμως να ξεκινήσει να γίνεται με αξιώσεις, μόλις επιτύχουμε να κτίσουμε θεμέλια συνεργασίας.
Ο κατάλληλος υποψήφιος σε μια μεικτή πόλη, την οποία διοικούν συνταγματικά δύο Δήμαρχοι, οφείλει να έχει κτίσει από χρόνια και με συνέπεια μια άριστη σχέση με τους Τουρκοκυπρίους και να χαίρει της εμπιστοσύνης τους. Διαθέτει αυτό το προσόν, με πλούσιο και σταθερό έργο συνεργασίας, που αποτελεί ήδη κεφάλαιο για τους Αμμοχωστιανούς. Η παρουσία του είναι γνωστή σε πολλές κοινές δραστηριότητες, οι οποίες θα στηριχτούν και θα αξιοποιηθούν. Έχει αποδείξει διαχρονικά ότι μπορεί να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων και ότι εκ φύσεως επιδιώκει την συνεργασία.
Εάν οι συμφωνίες καταλήξουν θετικά, το έργο της αναδόμησης θα είναι μοναδικό σε πρόκληση και πολυπλοκότητα, και απαιτεί ικανότητες τις οποίες θεωρεί ότι διαθέτει. Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η διατήρηση του ακμαίου ηθικού των Βαρωσιωτών και η διατήρηση μιας καθαρής και αδιάκοπης πορείας θα αποτελέσουν εξίσου μεγάλη πρόκληση. Σε κάθε περίπτωση, υπόσχεται να σηκώσι επάξια τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων, σεβόμενος όλες τις απόψεις και επιδιώκοντας με μόχθο τον διάλογο και την κοινή δράση, τόσο πριν όσο και μετά την επιστροφή. Είναι έτοιμος να συνεργαστεί στενά με τις πολλές πρωτοβουλίες και ομάδες εθελοντών που υπάρχουν, καθώς και με κάθε πολίτη που ωθείται από ανθρωπιά και από αγάπη για την πόλη του. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και ο κάθε ένας θα πρέπει να σταθεί επάξια μπροστά του.
Καλεί όλους να εργαστούμε μαζί. Ζητά να προκριθεί η υποψηφιότητά του, με την προσδοκία, μέσα από στενή και αδιάκοπη συνεργασία, να ευτυχίσουν να κερδίσουν την επιστροφή και να ξανακτίσουν σταδιακά την πόλη και την ζωή όλων των Αμμοχωστιανών.
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Άμεση έναρξη μελέτης Σχεδίου Επιστροφής και Επανεγκατάστασης από ειδική ομάδα του Δημοτικού Συμβουλίου (ΕΟΔΣ).
Συνεργασία της ΕΟΔΣ με:
- Συμβούλιο Επανεγκατάστασης
- Αρμόδια Υπουργεία και Κρατικά Τμήματα
- ΟΗΕ
- Τ/Κ Δήμο
Για Συντονισμένο Κοινό Σχέδιο Επανεγκατάστασης των Ε/Κ κατοίκων και Δημιουργία Κοινών Συντονιστικών Υπηρεσιών .
 
Συνεργασία της ΕΟΔΣ με:
- Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ)
- Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας
- Συμβούλιο Αποχετεύσεων
- Τμήμα Δημοσίων Έργων
- Πυροσβεστικά
- Αρχή Τηλεπικοινωνιών Kύπρου, ΜΤV, Primetel, Cablenet
Για επανέναρξη παροχής των υπηρεσιών τους κατά Ενορία.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Όλες οι απαντήσεις για τη μάχη της Αγλαντζιάς

Οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αγλαντζιάς Κώστας Κόρτας, Χαράλαμπος Πετρίδης και Έφη Ξάνθου απαντούν στις ερωτήσεις του «Πολίτη».

02 / 05
Επιστροφή
στην αρχή