Η Λουτ και ο Γκουτέρες δεν αστειεύονται

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Από τον ΟΗΕ έρχεται το μήνυμα ότι το Κυπριακό δεν θα παραμείνει στο σημερινό status quo μετά τον Ιανουάριο, είτε υπάρξει συμφωνημένη λύση είτε όχι

Με μια νέα τακτική του ΟΗΕ και οδηγίες κατευθείαν από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες, για τις οποίες ούτε οι δύο πλευρές αλλά ούτε και οι Καλές Υπηρεσίες στη Λευκωσία δεν είναι πλήρως ενήμερες, πραγματοποίησε τις επαφές της στην Κύπρο και μέχρι στιγμής στην Τουρκία η προσωρινή απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζειν Χολ Λουτ, η οποία έχει φροντίσει να μην αναλωθεί στο παιχνίδι της διπλωματίας και των δημοσίων σχέσεων της εποχής των ειδικών απεσταλμένων καθώς βλέπει έναν-έναν όλους τους παίκτες της διάσκεψης του Κραν Μοντανά.

Ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις από τους συνομιλητές της και έθεσε δύσκολα ερωτήματα όπως, μεταξύ άλλων, το ερώτημα που έθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά πόσον ισχύουν τα δημοσιεύματα (μεταξύ άλλων και από τον «Π») που τον ήθελαν να εξετάζει το ενδεχόμενο λύσεων εναλλακτικών της ΔΔΟ. Ερώτημα στο οποίο η μόνη απάντηση που μπορούσε να δώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν η δέσμευση στις παραμέτρους λύσης ΔΔΟ και στην υιοθέτηση του πλαισίου Γκουτέρες ως βάσης αναζήτησης στρατηγικής συμφωνίας.

Διπλωματικές πηγές έδιναν το μήνυμα εδώ και εβδομάδες στον «Π» πως η προσέγγιση που έρχεται από τη Γραμματεία του ΟΗΕ είναι πλέον ότι το Κυπριακό δεν θα παραμείνει στο σημερινό status quo μετά τον Ιανουάριο, είτε υπάρξει συμφωνημένη λύση είτε όχι. Καλά πληροφορημένη πηγή μάλιστα σημείωνε πως η ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη φέρεται να θεωρεί πως οι Καλές Υπηρεσίες έγιναν σταδιακά μέρος της ντόπιας πολιτικής κατάστασης. Και ως εκ τούτου αναγκάζονται, καλώς ή κακώς, να λαμβάνουν υπόψη τα πολιτικά παιχνίδια για να μην δυσαρεστήσουν τις πλευρές.

Πάντως το μήνυμα αυτό, μετά από τις παλινδρομήσεις μηνών, η κυβέρνηση το έχει λάβει, για αυτό και η ρητορική του Προεδρικού αρχίζει να απηχεί αυτό που λέει εδώ και καιρό, κινδυνεύοντας να εξελιχθεί σε φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ο Ε/Κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

 

Άλλοι μηχανισμοί

Η κ. Λουτ δεν έχει καμία ανάγκη να τηρήσει ισορροπίες μεταξύ των πλευρών, μόνο να θέσει ευθέως τα ερωτήματα του γ.γ. του ΟΗΕ, οι απαντήσεις στα οποία θα ξεκαθαρίσουν αν οι πραγματικές προθέσεις των πλευρών -πέρα από τα λόγια- καθιστούν εφικτή μια συμφωνία. Και τα δυσκολότερα ερωτήματα, όπως φαίνεται, τα έχει φυλάξει για την ε/κ πλευρά και την Τουρκία.

Τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να δίνουν μια τελευταία ευκαιρία στις πλευρές να τα βρουν εντός του μέχρι σήμερα πλαισίου και επιχειρούν να διαπιστώσουν αν η Τουρκία στην πραγματικότητα θέλει να μπει ξανά σε διαδικασία επίλυσης ή αν οι σχεδιασμοί της έχουν αλλάξει οριστικά. Όσον αφορά την ε/κ πλευρά, στη βολιδοσκόπησή της η κ. Λουτ φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να συνεχίσει να πιέζει την κατάσταση εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία στη βάση λύσης.

Η συζήτηση που έγινε πριν από την ψήφιση της ανανέωσης της θητείας της UNFICYP και η θέση της Τουρκίας για διασύνδεση της ύπαρξης της ειρηνευτικής δύναμης με την πρόοδο του Κυπριακού είναι ενδεικτικές για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Ήδη διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως χωρίς προοπτική λύσης μια ιδέα είναι η ειρηνευτική δύναμη να εξελιχθεί σε αστυνομική, εξαναγκάζοντας τις δύο πλευρές σε νέους μηχανισμούς τριμερούς συνεννόησης και συνεργασίας.

 

Κρατά κλειστά χαρτιά

 

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των επαφών της και αφού η Αμερικανίδα διπλωμάτης έχει συναντήσει τους δύο ηγέτες και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πολύ λίγα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα όσα έχουν λεχθεί. Κυβερνητικές πηγές ήθελαν τη συνάντησή της με τον νέο Βρετανό ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ και τον υπουργό Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν (ο οποίος επίσης βρισκόταν στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά) να είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο μέχρι χθες δεν είχε κυκλοφορήσει η όποια άλλη πληροφορία.

Μια από τις πρακτικές με τις οποίες η κ. Λουτ έχει διαφοροποιηθεί από την εποχή των ειδικών απεσταλμένων είναι και το ότι στις συναντήσεις της (τουλάχιστον σε αυτές που είχε στην Κύπρο) δεν συνοδεύεται από βοηθούς και πρακτικογράφους. Είναι, όπως ειπώθηκε στον «Π», οι δικές της σημειώσεις που θα φτάσουν κατευθείαν στον γ.γ. του ΟΗΕ.

Η μόνη σαφής, λοιπόν, ένδειξη των προθέσεων ήταν το μούδιασμα που προκάλεσε σε διάφορους πολιτικούς αρχηγούς η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη εντός του συμβουλίου αρχηγών τη Δευτέρα πως, παρά τα όσα ενδεχομένως να έχει πει κατ’ ιδίαν ή να συζητούν οι ίδιοι, η κ. Λουτ κατέστησε ξεκάθαρο πως ο ΟΗΕ δεν συζητά οτιδήποτε άλλο από την κατάληξη της διαδικασίας για ΔΔΟ.

Η αποφασιστικότητα της κ. Λουτ διακριβώθηκε και μέσα από τις τοποθετήσεις της. Ανέφερε ότι πήρε διαβεβαιώσεις για αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χρειάζεται άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις για την εμπλοκή όλων των πλευρών, μέσα όμως σε σαφή χρονοδιαγράμματα. Και το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές. Αφορά τον ερχόμενο Ιανουάριο και την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Ας μην ξεχνάμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε τον Οκτώβριο ενδιάμεση έκθεση από τον γενικό γραμματέα για την πορεία του Κυπριακού. Οπότε ο χρήσιμος χρόνος για τις παρασκηνιακές αλλά και τις φανερές διαβουλεύσεις στο Κυπριακό θα μπορούσε να είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Ήδη ο Έλληνας ΥΠΕΞ Κοτζιάς φρόντισε να ροκανίσει τον Αύγουστο, ορίζοντας τη συνάντησή του με την κ. Λουτ στις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει υποβοηθητικό και όχι κυρίαρχο ρόλο στο Κυπριακό.

 

Θέλει απαντήσεις

Ο μόνος από τους υπόλοιπους παίκτες από τον οποίο η κ. Λουτ ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις είναι η Τουρκία, η οποία μέχρι σήμερα αφενός επιμένει στη θέση πως η διαδικασία 50 ετών στο Κυπριακό έχει ολοκληρωθεί μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά και αφετέρου δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι θα ήθελε η ίδια να γίνει. Πέρα, δηλαδή, από τη θέση πως Τουρκία και Τ/Κ βρίσκονται σε πορεία οικονομικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους, με ή χωρίς λύση (χωρίς βέβαια να αναφέρονται σε εφικτούς τρόπους για να γίνει αυτό πέρα από την υπόσχεση για κάποιες υποδομές).

Ωστόσο από τη συνάντηση Λουτ - Τσαβούσογλου που έγινε την περασμένη εβδομάδα, και για την οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν μέσω της ανάρτησης του τουρκικού ΥΠΕΞ στο twitter, δεν έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα στον Τύπο της χώρας ή των κατεχομένων.

Μάλιστα άγνοια για τα όσα συζητήθηκαν στην Άγκυρα φαίνεται να έχουν ακόμα και στο «προεδρικό», όπου την Πέμπτη, μετά την καθιερωμένη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε πως απλώς συζήτησαν τις προσδοκίες που δημιούργησε η κάθοδος Λουτ. «Αν δείτε τον Τύπο στη νότια Κύπρο θα δείτε πως αναμένουν κινητικότητα στο Κυπριακό μετά τον Σεπτέμβριο. Με τον κ. Ακιντζί συζητήσαμε πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι προσδοκίες. Όταν λάβουμε πληροφόρηση σε σχέση με τις συναντήσεις της κ. Λουτ στην Τουρκία, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι νωρίς για άλλες εκτιμήσεις», ανέφερε.

Το διάλειμμα που εκ των πραγμάτων μεσολαβεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η κ. Λουτ θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών, αρχικά στις 11/9 με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα και στη συνέχεια στις 13/9 με την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες, θα δώσει την ευκαιρία στην κ. Λουτ να επεξεργαστεί το τι άκουσε από τα δύο μέρη, την ε/κ πλευρά και την Τουρκία, τα οποία η διεθνής κοινότητα θεωρεί πως επιβάλλεται να τοποθετηθούν πριν αποφασιστεί το επόμενο βήμα.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή