Η λίστα Φαίδωνα για τ/κ περιουσίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ο «Πολίτης» δημοσιεύει σήμερα σχόλια των κυρίων Ηλιάδη και Ζαμπυρίνη και πληροφορίες για το θέμα που αφορά τον κ. Μαλά..

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, καταγγέλλοντας δημόσια το πλιάτσικο που συντελείται για χρόνια στην Πάφο με τις τ/κ περιουσίες, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν αξία 600 με 700 εκατ. ευρώ. Σε συνέχεια των όσων αποκάλυψε το βράδυ της Τρίτης στο Σίγμα, ο κ. Φαίδωνος δήλωσε χθες έτοιμος να καταθέσει στην Αστυνομία συγκεκριμένα στοιχεία για περιπτώσεις τ/κ περιουσιών τις οποίες κατέχουν μη δικαιούχοι. Ο «Πολίτης» δημοσιεύει σήμερα τα ονόματα κάποιων από τους παράγοντες που καταγγέλλει ο κ. Φαίδωνος, ο οποίος μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο του Σίγμα έκανε λόγο για περίπου 15 υποθέσεις. Προέβη μεταξύ άλλων σε αναφορά για εταιρεία του επιχειρηματία Νίκου Σιακόλα και για τεμάχιο που υπενοικιάζει σε τρίτο ο Διονύσης Μαλάς, πατέρας του Σταύρου Μαλά.

Φωτογράφισε

Στον μακρύ κατάλογο ατόμων που κατά τον ίδιο παράτυπα κατέχουν ή υπενοικιάζουν τ/κ περιουσίες, τον οποίο δηλώνει ότι έχει στα χέρια του ο δήμαρχος Πάφου, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ονόματα του πρώην υπουργού Ηλία Ηλιάδη, του πρώην στελέχους του ΔΗΣΥ και πρώην δημοτικού συμβούλου στον Δήμο Πάφου Κενδέα Ζαμπυρίνη, του ζωγράφου Ανδρέα Χαραλαμπίδη, του πρώην δημοτικού συμβούλου του ΔΗΚΟ Νίκου Κόννικου και του Ανδρέα Κουρούσιη. Τα ονόματα αναφέρθηκαν και ψες στο Σίγμα από τον κ. Φαίδωνος. Ανάλογη λίστα ονομάτων και περιπτώσεων που έχει καταρτιστεί αφορά και τη Λάρνακα. Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν ανακτηθεί γύρω στις 110 τ/κ περιουσίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πώς σχολίασαν

 

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ηλίας Ηλιάδης σε χθεσινοβραδινή δήλωσή του στον «Π» εξέφρασε έκπληξη για τις καταγγελίες του δημάρχου Πάφου σχετικά με το πρόσωπό του. Ο ίδιος, είπε, ενοικιάζει ένα μικρό υποστατικό από το 1973 στο κέντρο της Πάφου και αυτό το υποστατικό το ενοικίαζε και η γιαγιά του από το 1960. Μέσα στον σχετικό φάκελο, είπε, που διαθέτει η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, βρίσκονται τα ενοικιαστήρια συμβόλαια καθώς και γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας ότι το συγκεκριμένο υποστατικό είναι εκτός της υπηρεσίας διαχείρισης τ/κ υποστατικών.


Σε δήλωση του το πρώην στέλεχος του ΔΗΣΥ και πρώην δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πάφου Κενδέας Ζαμπυρίνης παραδέχθηκε επίσης ότι είναι μέτοχος σε εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τ/κ περιουσίας στην κεντρική πλατεία Κένεντι από το 1992. Πρόκειται για τον πρώην κινηματογράφο Τιτάνια, ο οποίος μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο και καταστήματα αναψυχής. Ο κ. Ζαμπυρίνης υποστηρίζει ότι μαζί με άλλα πρόσωπα αγόρασαν την εταιρεία που είχε τα δικαιώματα του χώρου πριν το 1974 και στη συνέχεια για να καταστεί εφικτή η επένδυση που ήθελαν να κάνουν, επειδή οι ίδιοι δεν ήταν πρόσφυγες, έφτιαξαν άλλη εταιρεία με τη σύζυγο του Θ. Αριστοδήμου που είναι πρόσφυγας, η οποία είχε το 51% των μετοχών. Ο ίδιος ανέφερε ότι πληρώνει το αγοραίο ενοίκιο στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Όλα, είπε, έγιναν νομότυπα βάσει της πολιτικής που ίσχυε.


Σε σχέση με την αναφορά του κ. Φαίδωνος στον Διονύση Μαλά, επισημάνθηκε στον «Π» ότι ο ίδιος είναι πρόσφυγας και δικαιούχος τ/κ περιουσίας. Το συγκεκριμένο υποστατικό, μια αποθήκη, μετατράπηκε σε κατάστημα από τη θυγατέρα του, η οποία ήταν παντρεμένη με μάγειρα και λειτουργούσε ως εστιατόριο. Στη συνέχεια απεβίωσε ο σύζυγος και η ίδια έμεινε με δύο παιδιά και τα χρέη για το κατάστημα. Αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τον σημερινό διαχειριστή του καταστήματος, προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος που δημιουργήθηκε.

Σε εξέλιξη η διαδικασία ανάκτησης

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδηςεπιβεβαιώνει τις καταγγελίες του δημάρχου Πάφου, τονίζοντας πως είναι σε γνώση του υπουργείου και της αρμόδιας υπηρεσίας οι περιπτώσεις που καταγγέλλει ο κ. Φαίδωνος. Aνέφερε συγκεκριμένα ότι το υπουργείο του και ιδιαίτερα η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών έχει ξεκινήσει μια πολύ εντατική προσπάθεια εντοπισμού και πάταξης της οποιασδήποτε κακοδιαχείρισης που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. «Συγκεκριμένα», αναφέρει, «οι καταγγελίες του δημάρχου Πάφου αφορούν επτά περιπτώσεις (από πολλές άλλες) οι οποίες ήταν ήδη σε γνώση του υπουργού και για τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι αναγκαίες διαδικασίες ανάκτησής τους ή/και λήψης άλλων διορθωτικών μέτρων, όπως είναι η αναπροσαρμογή του ενοικίου, κ.ά.».

Παρέμβαση Τορναρίτη


Σε γραπτή του δήλωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης υπενθυμίζει παλαιότερη δημόσια τοποθέτησή του στη Βουλή στην οποία είχε αναφέρει ότι δικαιούχοι κατοχής τουρκοκυπριακής περιουσίας πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο άτομα τα οποία απώλεσαν ακίνητη περιουσία λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974. Με μοναδική εξαίρεση την πρώτη κατοικία που παραχωρήθηκε σε πρόσφυγες που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στα κατεχόμενα, κανένας άλλος, όπως αναφέρει, δεν θα πρέπει να κατέχει τουρκοκυπριακή ακίνητη ιδιοκτησία στις ελεύθερες περιοχές. Οι δικαιούχοι, προσθέτει, θα μπορούν να κατέχουν τουρκοκυπριακή περιουσία που δεν θα υπερβαίνει την αξία της περιουσίας τους που συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατοχή. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι τουρκοκυπριακές περιουσίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες και μέχρι τη μέρα της επίλυσης του Κυπριακού, καλεί την κυβέρνηση αλλά και την Εκκλησία να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραχώρησης κρατικής και εκκλησιαστικής γης στους πολίτες που έχασαν την ακίνητη περιουσία τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Με αυτό τον τρόπο, καταλήγει, θα υπάρξει μια μορφή δικαιοσύνης και, δεύτερο, δεν θα υπάρχει το κίνητρο για να ξεπουλούν οι πρόσφυγες τις περιουσίες τους στην Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.


Επιστροφή
στην αρχή