Οι λαθροθήρες, οι ψηφοθήρες και η χώρα που μας αξίζει

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ

Δεν φταίει μόνο η ελεεινή ψηφοθηρική συμπεριφορά της Βουλής. Έχουμε όλοι ευθύνη όσο τα ανεχόμαστε και όσο κάνουμε ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας

Κάθε που αρχίζει η κυνηγετική περίοδος, τα καταφύγια γεμίζουν με κυνηγόσκυλα. Είναι συνήθως νεαρά. Είναι εκείνα που «δεν κάνουν».

Εκείνα που φοβούνται τον ήχο του όπλου ή που γενικώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη «δουλειά» για την οποία τους προσφέρθηκε ένα… κλουβί στο ένα επί ένα μέτρο και λίγη τροφή.

Είναι όμως και τα «τυχερά». Ή μάλλον, βγάλτε τα εισαγωγικά. Τα τυχερά. Κυριολεκτικά εδώ. Αυτά που κάποιος τα βρήκε πριν ψοφήσουν από την πείνα πεταμένα σε κάποιο βουνό ή στις ερημιές γενικώς ή και αφημένα να έχουν την ίδια μοίρα ψοφώντας μέσα στα περιττώματά τους σε κλουβιά στη μέση του πουθενά, όπως τις προάλλες στα Κοκκινοχώρια.

Φαντάζομαι θα είδατε τις εικόνες. Αν δεν τις είδατε και αντέχετε, κυκλοφορούν στο facebook.

Τυχερά, γιατί κάποιος τα βρήκε και ειδοποίησε ένα καταφύγιο το οποίο έτρεξε να τα πάρει παρότι τα περισσότερα τα βγάζουν πέρα με τεράστια δυσκολία. Είναι επίσης τυχερά γιατί υπάρχουν και ακόμη χειρότερα: Αμέτρητα είναι τα σκυλιά που θανατώνονται με φόλες ή ακόμη και τα πυροβολούν κάθε χρόνο. Γιατί «δεν κάνουν».

Τα δένουν σε δέντρα και τα πυροβολούν. Όπως το ακούτε. Άνθρωποι που ολοφάνερα δεν κάνουν ούτε εκείνοι, χωρίς εισαγωγικά, αλλά κανείς δεν τους μεταχειρίζεται έτσι.

Αν και κάποιες στιγμές θυμώνεις που πιάνεις τον εαυτό σου να λέει πως ίσως θα έπρεπε.

Εκτός δε από όλα αυτά, υπάρχουν και τα άλλα σκυλιά. Εκείνα που μεγάλωσαν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των… μεγάλων κυνηγών ιδιοκτητών τους. Οι οποίοι τα πετάνε επίσης.

Όλα για χάρη του… αθλήματος. Έτσι βαφτίστηκε πλέον. Και παρά την… αθλητική φόρμα των «αθλητών», κανείς τους δεν ασχολείται να πιέσει για να γίνει κάτι πλέον για αυτή την απίστευτη βαρβαρότητα με τα σκυλιά.

Τα οποία, όταν τα πετάξουν, αφορούν μόνο τους «γραφικούς» των καταφυγίων που τα μαζεύουν. Οι κυνηγοί δεν έχουν χρόνο ή διάθεση να πιέσουν για τέτοια.

Απέναντι δε, στην άλλη πλευρά, τα πράγματα είναι ελαφρώς χειρότερα. Η έλλειψη περίφραξης στους αυτοκινητοδρόμους οδηγεί και σε ένα άλλο φρικτό θέαμα, με τα σκυλιά αυτά τα οποία ζουν κυρίως στον σκουπιδότοπο στο Δίκωμο και σε άλλους χώρους όπου μπορούν να βρουν κάτι για να φάνε να κείτονται νεκρά στην άκρη του δρόμου, με μισολιωμένα τα κεφάλια τους μέχρι να έρθει κάποιος να τα μαζέψει. Κάποτε για μέρες.

Έτσι που λέτε, αυτά είναι τα τυχερά. Εδώ βάλτε τα εισαγωγικά ξανά. Τα «τυχερά». Γιατί και στα καταφύγια όπου καταλήγουν, λίγοι θέλουν και μπορούν να τα πάρουν.

Είναι σκυλιά αξιαγάπητα για όσους ξέρουν τις ράτσες αυτές αλλά συνήθως είναι και σκυλιά που θέλουν χώρο και έχουν πολλή ενέργεια. Δεν μπορούν να τα πάρουν όλοι.

Γι’ αυτό συνήθως περνούν τη ζωή τους, όση κι αν θα είναι, στο καταφύγιο. Έχετε πάει ποτέ σε καταφύγιο; Αν όχι, κάντε το. Είναι δύσκολη η εμπειρία να τα βλέπεις να σε ικετεύουν να τα πάρεις μαζί σου. Αλλά μπορεί να σε κάνει λίγο καλύτερο.

Η Πολιτεία γνωρίζει την κατάσταση, ειδικά σε σχέση με τα κυνηγόσκυλα. Γνωρίζει πολύ καλά.

Η Βουλή δε, ακόμα καλύτερα, αφού υποχρεώθηκε να ακούσει τους εθελοντές και τα καταφύγια και αποδέχθηκε πρόσκληση να πάει επιτόπου και να δει την κατάσταση. Δεν πήγε.

Κι όλα αυτά πήγαν στα σκουπίδια την περασμένη βδομάδα, όταν λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων σαράντα βουλευτές υπερψήφισαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο με το οποίο τα κυνηγετικά σκυλιά αυξάνονται σε τέσσερα ανά κυνηγό!

Έτσι. Χωρίς καμία μελέτη για τις ολοφάνερες συνέπειες.

Μόνο ο Θεοπέμπτου των Οικολόγων καταψήφισε. Όλοι οι άλλοι, ακόμα και κάτι… ηγέτες wannabe που έβγαζαν βιντεάκια με αδέσποτα για να κάνουν το κομμάτι τους, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

Mάλιστα την ώρα που μιλούσε ο Θεοπέμπτου και εξηγούσε τη σοβαρότητα του ζητήματος στην Ολομέλεια, πολλοί μιλούσαν μεταξύ τους και χαζολογούσαν. Σε τέτοιο σημείο που δεν ακουγόταν καν και φώναζε για να ακουστεί.

Το θλιβερό Συλλουρούδιν, δεν ευαισθητοποιήθηκε για τον αυτοσχέδιο καφενέ που είχε στηθεί στη Βουλή, κωλοχανείο όσο ποτέ άλλοτε, άλλωστε, επί των ημερών του.  

Το υπερψήφισαν όλοι και όλες οι παρόντες και οι παρούσες το… κατεπείγον. Χωρίς κανέναν έλεγχο για το τι γίνεται με αυτά τα σκυλιά, για το πώς ζουν και τι απογίνονται.

Χωρίς τίποτα πέρα από έναν νόμο ο οποίος δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ούτε υπάρχει και κάτι για να τον εφαρμόσει και χωρίς κανείς να μπορεί να εμποδίσει τον οποιονδήποτε αμπάλατο –και είναι πολλοί– να πετάξει το σκυλί ή τα σκυλιά που δεν του κάνουν ή ακόμα και να τα σκοτώσει. Και, μετά, να πάρει άλλα και με όσα δεν του κάνουν να κάνει το ίδιο. Όποτε γουστάρει.

Και οι οργανωμένοι κυνηγοί, οι οποίοι διανοήθηκαν προχτές να πουν ότι οι κυνηγοί δεν πετούν τα σκυλιά τους, θα έπρεπε να ντρέπονται τουλάχιστον. Ξέρουν τι γίνεται στα καταφύγια. Γιατί δεν πάνε ποτέ να δουν αυτό που ξέρουμε όλοι οι άλλοι;

Κι όλα αυτά έγιναν γιατί; Μα για να λαϊκίσουν οι βουλευτές μετά που 3.500 του είδους, στο Παραλίμνι, τους εκβίασαν ότι τάχα θα παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια. Τη στιγμή που ψηφίζουμε πια με ταυτότητα ούτως ή άλλως.

Για αυτό άλλωστε ψηφίζουν αυτή τη βδομάδα στη Βουλή για... μείωση των προστίμων για τη λαθροθηρία και άλλα απίστευτα!

Αυτή είναι η Βουλή που έχουμε. Και που μας αξίζει να έχουμε. Με ανθρώπους αναστήματος ανάλογου του δικού μας και χειρότερου. Ανθρώπους οι οποίοι είναι άξιοι να κάνουν τα πάντα για να μην χάσουν ψήφους, ακόμα και να ψηφίσουν χωρίς καν να ασχοληθούν, ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Διότι έτσι έγινε και εδώ σε μεγάλο βαθμό.

Ανθρώπους το πολιτισμικό επίπεδο των οποίων δεν διαφέρει σε τίποτα από το δικό μας και τον θλιβερό μέσο όρο του είδους μας. Ούτε βέβαια και από την πραγματική εποχή στην οποία ζούμε στην Κύπρο, όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουμε.

Όσο για σας που μειδιάτε, είναι σαν να σας βλέπω τώρα. «Δεν υπάρχουν προβλήματα και ασχολείται με τους σκύλους;».

Έτσι δεν λέτε;

Καημένοι... Δεν μιλάει για σκύλους το κείμενο. Για ανθρώπους μιλά.

Υστερόγραφο: Σήμερα στις έξι, έξω από τη Βουλή, ομάδες πολιτών διοργανώνουν μια αυθόρμητη διαμαρτυρία ενάντια στη μείωση (και...) των ποινών για τους λαθροθήρες. Αξίζουν τη στήριξη όλων μας.


Επιστροφή
στην αρχή