Η Λάρνακα βάζει τέλος στο πλαστικό καλαμάκι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Από τα καλαμάκια και μόνο έχει διαπιστωθεί ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά και ψάρια πεθαίνουν σ’ όλο τον πλανήτη.

Η πρώτη πόλη της Κύπρου η οποία συμμετέχει σε μια πρωτότυπη πρωτοβουλία όπως αντικατασταθούν όλα τα συμβατικά πλαστικά καλαμάκια που χρησιμοποιούνται στην επισιτιστική βιομηχανία, κι όχι μόνο με βιοδιασπώμενα καλαμάκια, καθίσταται η Λάρνακα. Πρόκειται για μια προσπάθεια της Επιτροπής Εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνος» Λάρνακας, την οποία στηρίζει ο δήμος της πόλης.


Την επιτροπή απαρτίζουν η δρ Αναστασία Σ. Γεωργιάδου, διευθύντρια του σχολείου «Αγ. Σπυρίδωνος» και οι ειδικοί εκπαιδευτικοί Α. Κανάρη και Μ. Ψιλολύχνου. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε σχολεία, εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, ακόμα και σε σπίτια. Μέσα από την προσπάθεια αυτή, ο δήμος στοχεύει να γίνει ο πρώτος δήμος παγκυπρίως που θα πετύχει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερα πλαστικά καλαμάκια και να αντικατασταθούν από βιοδιασπώμενα ή πολλαπλής χρήσης.

Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στόχοι της προσπάθειας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, η ανάδειξη της εθελοντικής προσφοράς από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και η ανάδειξη της Λάρνακας ως πρώτης πόλης της Κύπρου που υιοθετεί αυτή την πρακτική, με απώτερο στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Περαιτέρω, στόχος είναι η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει έμπνευση και για παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
Η πρωτοβουλία φέρει τον τίτλο «Η Λάρνακα βάζει τέλος στο πλαστικό καλαμάκι». Όπως αναφέρθηκε, από τα καλαμάκια και μόνο έχει διαπιστωθεί ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια πουλιά και ψάρια πεθαίνουν σ’ όλο τον πλανήτη. Παγκοσμίως, τα πλαστικά καλαμάκια θεωρούνται ο έκτος πιο συχνός τύπος απορριμμάτων και θεωρούνται υλικά που προκαλούν τη μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλαστικά καλαμάκια είναι φτιαγμένα από ορυκτά μέταλλα και σχεδόν ποτέ δεν ανακυκλώνονται, διότι είναι πολύ μικρά και εμπεριέχουν διάφορους τύπους πλαστικού. Να σημειωθεί ότι η μάχη κατά του πλαστικού ξεκίνησε από την Αμερική και συνεχίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα πλαστικά καλαμάκια περιλαμβάνονται στο σχέδιο για απαγόρευση μέχρι το 2042 μαζί με όλα τα πλαστικά απορρίμματα.


Επιστροφή
στην αρχή