Η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Η Βουλή διευκολύνει σήμερα τις εκποιήσεις. Πώς όμως διευκολύνει τα άτομα εκείνα που βρίσκονται στην ανεργία και την ένδεια λόγω της οικονομικής κρίσης

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή που αφορά τα αναθεωρημένα νομοσχέδια για τις εγγυήσεις στην αγορά του Συνεργατισμού, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις εκποιήσεις και εν γένει το πλαίσιο αφερεγγυότητας, σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές, έχει μια ξεχωριστή σημασία για την κυπριακή οικονομία. Στην πράξη αυτή η «πράξη» της Βουλής έρχεται να κλείσει θεσμικά όλες τις εκκρεμότητες που άφησε η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο από το 2011 και εξής προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Αυτό που δεν πρόκειται να κλείσει σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου, αν περάσει από τη Βουλή, είναι τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε και άφησε η κρίση, τα οποίαόχι μόνο είναι σήμερα ψηλαφητά, αλλά βοούν και επηρεάζουν τις ζωές των περισσότερων πολιτών αυτής της χώρας.

Τα οφέλη

Τα σίγουρα οφέλη που θα προκύψουν από τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου, αν τελικά περάσει με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, είναι πολλά και αφορούν τις επιδόσεις και κυρίως την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

  • Σε πρώτο επίπεδο, αύριο Δευτέρα θα έχουμε μια τράπεζα, την Ελληνική, η οποία θεωρητικά θα είναι μια απο τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου και ουσιαστικά μια υγιής τράπεζα. Με τεράστια ρευστότητα, με σχετικά καλό δανειστικό χαρτοφυλάκιο και κυρίως μη εξυπηρετούμενα δάνεια γύρω στο 20-22% από το 45% που ήταν σήμερα. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι αυτή η τράπεζα θα διασφαλίσει τα 10 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έχει ο Συνεργατισμός σήμερα. Επιπλέον η συμφωνία διασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων της ΣΚΤ.
  • Η αναθεώρηση της νομοθεσίας περί μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παραλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κακού Συνεργατισμού, ύψους 7,3 δισ. ευρώ, με προοπτικές να τα διαχειριστεί μέσω του fund της Altamira ή κάποιου άλλου ταμείου. Και τα μισά να καταφέρει να εισπράξει, θα αποτελούν έσοδα για την κρατική οικονομία.
  • Η αναθεώρηση της ίδιας νομοθεσίας θα επιτρέψει στην άλλη μεγάλη τράπεζα, την Κύπρου, να προχωρήσει και αυτή σε ρυθμίσεις με τα μη εξυπηρετούμενά της δάνεια, που επίσης ξεπερνούν το 45% του χαρτοφυλακίου της. Αν πωλήσει «κακά» δάνεια 3 δισ., όπως φημολογείται, στην PIMCO ή σε κάποιο άλλο ταμείο, τότε και τα δικά της μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατέρχονται πέριξ του 20%.
  • Εν γένει η ψήφιση σήμερα των νέων νομοθεσιών από τη Βουλή οδηγεί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σε σταθεροποίηση, κάτι που δεν κατέστη δυνατό να γίνει το 2013 με το μνημόνιο. Αυτό επιτρέπει στις μεγάλες συστημικές τράπεζες της Κύπρου να παραμείνουν στο ευρωσύστημα και κυρίως στη χώρα μας να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα του ευρώ, με πληθώρα πολιτικών, οικονομικών και γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων να απορρέουν από αυτό.

Αν δεν περάσει

Σε περίπτωση που οι ισορροπίες στη Βουλή δεν επιτρέψουν σήμερα να περάσουν τα νομοσχέδια, είναι σίγουρο σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές ότι από αύριο Δευτέρα θα υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαδικασία.

  • Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα θα μπει σε διαδικασία διάλυσης. Αυτό πολύ πιθανό θα σημαίνει κούρεμα ανασφάλιστων καταθέσεων, σύναψη δανείων του κράτους για να επιστρέψει στους πολίτες τις ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και βεβαίως εκτόξευση του δημόσιου χρέους ίσως και στο 150%.
  • Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να οδηγούσε και άλλες τράπεζες σε χρεωκοπία, όπως η Κύπρου και η Ελληνική, διότι θα ήταν αναγκασμένες να ανεβάσουν τις προβλέψεις τους για κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα ακολουθούσαν προφανώς η επιβολή περιοριστικών μέτρων, οικονομική ύφεση και σίγουρα αύξηση της ανεργίας.
  • Ας μην μιλήσουμε για το όποιο χρηματοοικονομικό σύστημα μας απέμεινε, το οποίο θα παρέπεφτε σε πλήρη αναξιοπιστία.

Πέρα από τα υπέρ

Πέρα από τα υπέρ και τα κατά, βέβαια, αυτό που επίσης έχει τεράστια σημασία είναι όλα τα μέτρα εκείνα τα οποία θα επιτρέψουν την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η μεγάλη αδυναμία των μέτρων που άγονται προς υπερψήφιση σήμερα στη Βουλή συνοψίζεται σε ένα ερώτημα. Η Βουλή διευκολύνει σήμερα τις εκποιήσεις και ξεφορτώνει τις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα. Πώς όμως διευκολύνει τα άτομα εκείνα που βρίσκονται στην ανεργία και την ένδεια λόγω της οικονομικής κρίσης να εξοφλήσουν με αξιοπρέπεια τα δάνειά τους; Το ερώτημα δεν αφορά τους στρατηγικά κακοπληρωτές. Το ερώτημα αφορά τη μεγάλη εκείνη ομάδα των Κυπρίων πολιτών που πραγματικά έχουν πρόβλημα αποπληρωμής, που δεν θέλουν όμως ελεημοσύνη και που διεκδικούν το αυτονόητο. Δηλαδή υγιή οικονομική ανάπτυξη, εξεύρεση εργασίας και άνοδο των άθλιων μισθών των 700 ευρώ. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πολύ σοβαρές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά με έργα και όχι με όμορφα λόγια.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή