Η Κομισιόν εκταμιεύει πακέτο 18 εκ. ευρώ για τη στήριξη του Ιράν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /H ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
Οι δραστηριότητες που υποστηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα θα περιλαμβάνουν στήριξη στις ιρανικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υψηλού δυναμικού

Ένα πρώτο πακέτο 18 εκατομμυρίων ευρώ για σχέδια στήριξης της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Ιράν, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν και το οποίο περιλαμβάνει παροχή βοήθειας ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Το ποσό αυτό αποτελεί την πρώτη δόση από ένα ευρύτερο πακέτο 50 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ για το Ιράν, με στόχο να υποστηρίξει τη χώρα να αντιμετωπίσει καίριες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ως μέρος της ανανεωμένης συνεργασίας και δέσμευσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας JCPOA.

Οι δραστηριότητες που υποστηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα θα περιλαμβάνουν στήριξη στις ιρανικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) υψηλού δυναμικού, την ανάπτυξη επιλεγμένων αλυσίδων αξίας και την τεχνική βοήθεια προς τον Οργανισμό Προώθησης του Εμπορίου του Ιράν. Στο πλαίσιο των € 18 εκατομμυρίων, η Κομισιόν θα παράσχει επίσης τεχνική υποστήριξη στον τομέα των περιβαλλοντικών προκλήσεων με € 8 εκατομμύρια. Τα έργα θα υλοποιηθούν από το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, τις υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ και άλλους οργανισμούς σε στενή συνεργασία με τους ιρανούς ομολόγους τους.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σχετικά ότι από την ανανέωση των σχέσεων ΕΕ-Ιράν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας πυρηνικής ενέργειας, αναπτύχθηκε συνεργασία σε πολλούς τομείς. "Δεσμευόμαστε να τη διατηρήσουμε και αυτή η νέα δέσμη μέτρων θα διευρύνει τις οικονομικές και τομεακές σχέσεις σε τομείς που έχουν άμεσο όφελος για τους πολίτες μας", τόνισε.

Ο Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Νέβεν Μίμιτσα, δήλωσε ότι "με αυτά τα μέτρα, η ΕΕ αποδεικνύει την υποστήριξή της στον ιρανικό λαό και την ειρηνική και αειφόρο ανάπτυξη του, ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των παραγόντων στο Ιράν και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. "

Το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, άνοιξε το δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν, αναφέρει η Κομισιόν και υπενθυμίζει ότι μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της ΕΕ - η Ύπατος Εκπρόσωπος Μογκερίνι και επτά Επίτροποι - επισκέφθηκε την Τεχεράνη στο πλαίσιο αυτό τον Απρίλιο του 2016 και έκτοτε η συνεργασία εξελίχθηκε σε διάφορους τομείς, από την οικονομική συνεργασία, τις μεταφορές και την ενέργεια έως την εκπαίδευση και τον πολιτισμό ως παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, τα ναρκωτικά, τη μετανάστευση και τις ροές προσφύγων.

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Ιράν σε αυτούς τους τομείς περιλαμβάνει διαλόγους υψηλού επιπέδου, τεχνικές ανταλλαγές και συγκεκριμένα έργα. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της εθνικής πυρηνικής ρυθμιστικής αρχής του Ιράν και του πυρηνικού σταθμού Bushehr. Η Κομισιόν βοηθά επίσης το Ιράν από το 2001, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις ευκαιρίες απασχόλησης που ωφελούν τα 3,5 εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη χώρα.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως προσηλωμένη στη συνεχή, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της JCPOA, εφόσον το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια", αναφέρει η Κομισιόν. "Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια, επιτρέποντας την εξομάλυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το Ιράν, αποτελεί ουσιαστικό μέρος της JCPOA", ξεκαθαρίζει.

#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας

#OurEuropeOurFuture

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αθανάσιος Αθανασίου

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον Ελλαδιτών γιατρών για ΓεΣΥ

Πολίτης News, 03:05 (τελευταία ενημέρωση 03:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν προκύπτει εύνοια για Μύρωνα Νικολάτο

Πολίτης News, 02:05 (τελευταία ενημέρωση 02:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Δεν ήταν μοναδική η υπόθεση της αδελφής Νικολάτου

Πολίτης News, 17.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή