Η Κυβέρνηση άνοιξε το πουγκί- Λεπτή δημοσιονομική γραμμή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε μια περίοδο που η οικονομία αναρρώνει, το μεγάλο ύψος των ΜΕΔ αποτελεί μια μόνιμη απειλή και η πρόσβαση της χώρας κρέμεται από μια κλωστή.

Το 2016 έκλεισε με την Κύπρο να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ. Για το 2017 η εκτίμηση στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο (ΜΔΠ) 2018-2020 είναι ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,6%, ενώ τις επόμενες χρονιές, ώς το 2020, το πρωτογενές πλεόνασμα θα επανέλθει στα όρια του 3%. Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017 δείχνουν ότι τα νούμερα επιτυγχάνονται παρά το σήμα δημοσιονομικής χαλάρωσης που στέλνει η κυβέρνηση -λίγους μήνες πριν τις εκλογές- με αποπαγοποιήσεις 1.000 θέσεων στο Δημόσιο (προαγωγής και πρώτου διορισμού), μισθολογική αναβάθμιση νοσηλευτών, ικανοποίηση αιτημάτων εκπαιδευτικών, κάλυψη υποχρεώσεων δήμων και κοινοτήτων, αγορά υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, κάλυψη κουρεμένων ταμείων πρόνοιας.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν κινηθεί «χειρουργικά» σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους όλων των παραπάνω, με την επιβάρυνση του προϋπολογισμού να είναι ελεγχόμενη. Ικανοποιούνται αιτήματα, αλλά όχι με τρόπο που να ανατρέπεται η εικόνα δημοσιονομικής ισορροπίας. Άλλωστε η αύξηση των εσόδων επιτρέπει και την ανάλογη αύξηση των δαπανών, χωρίς να επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία, ο προϋπολογισμός παρουσίασε καθαρό πλεόνασμα 200,9 εκατ. ευρώ.

Το κόστος

 «Πρόκειται για μικροποσά», σχολιάζουν στον «Π» παρατηρητές της εξέλιξης των δημόσιων οικονομικών της Κύπρου. Πράγματι, οι ετήσιες εκταμιεύσεις από τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το κράτος δεν είναι απαγορευτικές για έναν προϋπολογισμό με προβλεπόμενα έσοδα σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ το 2018, με βάση το Μεσοπρόθεσμο. Συγκεκριμένα:

 

-Το κόστος για την πλήρωση των κενών θέσεων προαγωγής (1.699) είναι 2,7 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις θέσεις αυτές είναι και ένας μικρός αριθμός πρώτου διορισμού, το κόστος των οποίων θα καλυφθεί από τους φορείς που ζητούν το άνοιγμά τους. Σημειώνεται ότι ως δικλίδα ασφαλείας για το κρατικό μισθολόγιο, έστω και προσωρινά, λειτουργεί η ίδια η συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ που προβλέπει ότι θα μεγεθύνεται ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

 -Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, η μισθολογική αναβάθμιση ξεκινά από την 1/1/2019 και ολοκληρώνεται το 2023..! Στον χρόνο σύναψης της συμφωνίας κυβέρνησης - νοσηλευτών ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν είχε κρύψει, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, την πραγματικότητα. «Δεν θα γίνει κάτι σήμερα, δεν θα δοθούν τώρα αυτά τα χρήματα, αλλά σε βάθος χρόνου», είχε πει.

-Η πρόσληψη 359 εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά έχει κόστος 12 εκατ. ευρώ 

 -Στην τοπική αυτοδιοίκηση θα καλυφθούν δάνεια ύψους 178,3 εκατ. ευρώ, αλλά η αποπληρωμή θα γίνει με καταβολή ετήσιων δόσεων ύψους 11,3 εκατ. ευρώ και όχι εφ’ άπαξ.

 -Η πρόσθετη αποζημίωση των δικαιούχων ταμείων προνοίας θα δίνεται στον χρόνο συνταξιοδότησής τους και σε πρώτη φάση η ανάγκη που προκύπτει είναι ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος δεν θα ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.

Πρόχειρα, λοιπόν, προκύπτει για το 2018 μια πρόσθετη ετήσια επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση της τάξης των 32 εκατ. ευρώ. Το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση αυτές τις ανάγκες καθώς και το κόστος της μισθολογικής αναβάθμισης των νοσηλευτών (το ποσό εκτιμάται ότι είναι μικρό) θα φανεί στην ολοκλήρωση της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2018, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο.

«Στον βαθμό που η κυβέρνηση πετυχαίνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να μειώνεται το δημόσιο χρέος κανείς (σ.σ. δηλαδή η Ευρώπη) δεν θα ενοχλήσει την Κύπρο. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επέμεινε στις ενστάσεις της για τη δημοσιονομική πολιτική», σχολίασαν στον «Π» πηγές με γνώση του θέματος. «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής μπορεί να είχαν ώς ένα βαθμό άδικο σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος, ωστόσο οι ανησυχίες τους για τον κίνδυνο χαλάρωσης είχαν βάση και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Χρειάζεται προσοχή», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ως δικλίδα ασφαλείας λειτουργούν οι οροφές των δαπανών, αν και δεν είναι απόλυτα δεσμευτικές, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των εσόδων, καθώς και τους δημοσιονομικούς στόχους, το συνολικό ανώτατο όριο δαπανών για την κεντρική κυβέρνηση καθορίστηκε, στο Μεσοπρόθεσμο (Μάιος 2017), σε 6.300 εκατ. ευρώ, 6.450 εκατ. ευρώ και 6.550 εκατ. ευρώ για το 2018, το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Με βάση τις παραπάνω οροφές καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του 2018. Από τις συνολικές δαπάνες κατά υπουργείο εξαιρούνται οι αποπληρωμές των δαπανών για τόκους.

 

Τι μπορεί να πάει στραβά;

 

Σε μια περίοδο που η οικονομία αναρρώνει, το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων αποτελεί μια μόνιμη απειλή και η πρόσβαση της χώρας κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή που στηρίζεται στην αξιοπιστία που έχει χτιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κίνδυνος είναι να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς.
Η Κύπρος, σημειώνουν συνομιλητές του «Π», δεν είναι ακόμη εκεί. Δημιουργείται, αναφέρουν, ένα κακό προηγούμενο, ενώ η επιστροφή στην ανάπτυξη (στην οποία και στηρίζεται η περιορισμένη δημοσιονομική επέκταση) υπόκειται σε κινδύνους. Ο τουρισμός πάει καλά, αλλά πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο και κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις επιδόσεις των επόμενων ετών, η αγορά ακινήτων έχει τα όριά της, ενώ και η αγορά υπηρεσιών υπόκειται σε πιέσεις λόγω των πιέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση της δυνατότητας φορολογικού σχεδιασμού των επιχειρήσεων. Άγνωστος «Χ» είναι και η επίπτωση που θα έχει στην πραγματική οικονομία η αύξηση της πίεσης προς τους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των δανείων τους.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η 23χρονη κόρη του Ζάεφ...

Πολίτης News, 21.07.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έτοιμος για επανέναρξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 21.07.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CNN Travel: Στην Κύπρο μία από τις κορυφαίες παραλίες στον κόσμο

Πολίτης News, 21.07.2018

Επιστροφή
στην αρχή