Η κυριαρχία της κυβερνητικής κλίκας

ΑΠΟΨΗ /ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Από πού αντλεί τη στήριξή της η κυβερνητική κλίκα;Από τη μεταπρατική πολιτική πρακτική δημιουργίας υπεραξίας για την άξεστη πλουτοκρατία...

Η κυβερνητική κλίκα με επικεφαλής της τον κ. Αναστασιάδη, τον περιοδικό κατά το Σύνταγμα ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου, έχει ενσωματώσει την ηθική αισχρότητα στην καθημερινή πολιτική πρακτική μέσα από την ανοίκεια, με την ψυχαναλυτική έννοια του όρου, δολοφονία χαρακτήρων. Αυτός ο πολιτισμικά ελλειμματικός κύριος που χλευάζει τη διδασκαλία του μαντολίνου στο δημόσιο σχολείο και προσβάλλει την καλλιέργεια της πνευματικής ανάπτυξης που δημιουργεί η μαθητική χορωδία έχει και το θράσος μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ να μας μεταφέρει τον «θυμό» του και την «εξάντληση» της υπομονής του απέναντι στα «παράλογα» αιτήματα των εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Αυτός που σε δημόσιες εκδηλώσεις ξεχνά και συγχύζει τα ονόματα των τιμωμένων προσώπων. (Ας αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ ο εκάστοτε Πρόεδρος υποχρεούται να υποβληθεί σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί τόσο η πνευματική όσο και η φυσική του υγεία, ώστε να εξακριβωθεί η καταλληλότητά του να παίρνει αποφάσεις που να μην διακυβεύουν τα συμφέροντα της χώρας. Θα ήταν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση για το νησί). Αμφιβάλλω πολύ, αν κρίνω από την πολιτισμική του εικόνα και συμπεριφορά, αν έχει διαβάσει ποτέ κανένα βιβλίο λογοτεχνίας, φιλοσοφίας ή Ιστορίας. Αν είναι σε θέση να εκτιμά την ποιοτική μουσική ή αν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων. Γενικά αν εκτιμά τα γράμματα και τις τέχνες και αν έχει ουσιαστική αντίληψη για τον παιδαγωγικό και πολιτισμικό τους ρόλο ως προς τη συνεισφορά τους στην κοινωνική ανάπτυξη. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, «he couldn’t care less». Συνεπικουρούμενος από αχυράνθρωπους και αγύρτες της πολιτικής, όπως τον ΚΕ, και τον διακατεχόμενο από φθόνο, κοινωνικά και οικονομικά καταπιεσμένο επικίνδυνο όχλο, μετατρέπουν την κοινωνία και τις πιεστικές της ανάγκες σε λογιστικά spreadsheets και τις θέτουν υπό την αίρεσή τους. Μέσα από το κακέκτυπο «νεοφιλελευθερισμού» τους και τους ζωτικούς περιορισμούς που επιβάλλει, εκτρέφουν αρχέγονα, επιθετικά και επικίνδυνα ένστικτα.

Η συμπεριφορά της κυβερνητικής κλίκας -στην οποία εντάσσω και τον σύγχρονο Ιαβέρη στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον σημερινό γενικό ελεγκτή, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ειδήμονα επί παντός επιστητού και διαπραγματεύεται συγκυριακά τον ρόλο του μεταξύ του εκκρεμούς Προεδρικού και Συναγερμού-, όπως και του όχλου, καθορίζεται από αυτό που η ψυχιατρική ονομάζει ακατέργαστο εγωκεντρισμό. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως όταν η κυβερνητική κλίκα αξιολογεί ότι οι αποφάσεις της καταστρατηγούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας, όση απέμεινε απέναντι στην ασταμάτητη οχλαγωγία, οδηγεί σε αποδυνάμωση την πολιτική και την κοινωνική διαδικασία ως προς τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την κατανομή των υποχρεώσεων διαμέσου της πρακτικής του κοινωνικού αυτοματισμού και προκαλεί τη μετατόπισή της από το κοινωνικοπολιτικό πεδίο στο νομικιστικό. Εξ ου και η επίταξη κατά το δοκούν θεσμικών μηχανισμών εξουσίας, π.χ. των ούτω καλούμενων ανεξάρτητων αξιωματούχων, όπως λόγου χάρη του διά βίου! (συνταγή διαφθοράς) γενικού ελεγκτή.

Από πού αντλεί τη στήριξή της η κυβερνητική κλίκα; Την αντλεί από τη μεταπρατική πολιτική πρακτική δημιουργίας υπεραξίας για την άξεστη κατά το πλείστον πλουτοκρατία και στηρίζεται στον συλλογικό φθόνο του εγχώριου όχλου.

Για να είμαι σαφής.

 1. Η κυβερνητική κλίκα μειώνει δραστικά τα πρόστιμα και τις ποινές για την καθυστέρηση της καταβολής του φόρου για τους πλουτοκράτες.
 2. Καταργεί τον δικαιότερο φόρο ακινήτων από τη μια και αυξάνει την υπεραξία της γης ιδιαίτερα στα παράλια (βλ. το χάλι της Λεμεσού) με μια άνευ προηγουμένου αύξηση των συντελεστών δόμησης. Ευνοώντας μεταξύ άλλων και μεγαλόσχημους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μετατρέπουν τη Λεμεσό από πόλη των δημοτών σε πόλη των πλουτοκρατών.Το παραλιακό μέτωπο εκχωρείται στην πλουτοκρατία με τους ουρανοξύστες και χάνεται ο χαρακτήρας της ανθρώπινης πόλης.
 3. Σκόπιμα δεν προχωρά στην ανέγερση ιδιόκτητης στέγασης για τις κρατικές υπηρεσίες, για να συντηρεί ο φορολογούμενος ενοίκια εκατομμυρίων για τους πλουτοκράτες.
 4. Η βιομηχανία παραγωγής ιθαγενειών με εμφανή τη διαπλοκή λογιστικών και δικηγορικών γραφείων και κρατικών δομών. Θα είχε ενδιαφέρον αν αυτεπάγγελτα ο γενικός εισαγγελέας διερευνούσε την παραγωγή αυτή, καθότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι σε αυτήν εμπλέκεται και πρωταγωνιστεί το γραφείο των θυγατέρων του κ. Αναστασιάδη.
 5. Δεν επιτρέπει την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα για να προστατεύσει τους οικονομικούς πάτρωνές της, π.χ. Hermes Airports, και τις κρουαζιέρες. Επιχορηγούν την Hermes μέσω της φορολογίας με 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!
 6. Δεν επιτρέπουν την αύξηση των αποχετευτικών τελών για να μην «επιβαρύνουν» τους ξενοδόχους και τους μεγαλοντιβέλοπερς διαχέοντας το κόστος στους φορολογούμενους.
 7. Από το 2016, με στοιχεία της Φορολογίας, ποσό 125 εκατ. ευρώ, που αποτελούσε αποκοπές φόρου εισοδήματος ιδιωτικών υπαλλήλων, υπεξαιρέθηκε και κατακρατείται από μερίδα εργοδοτών και δεν καταβάλλεται στο κράτος. Ποινικό αδίκημα ολκής! Η κυβερνητική κλίκα τους παρέχει προστασία. Πού είναι ο λαλίστατος γεν. ελεγκτής;
 8. Κρατική γη παραχωρείται έναντι πινακίου φακής σε πλουτοκράτες, οι οποίοι την υπενοικιάζουν αποκομίζοντας χιλιάδες παράνομα κέρδη. Πού είναι ο λαλίστατος γεν. ελεγκτής;
 9. Τι να πει κανείς για το Σχέδιο Εστία που καλύπτει ουσιαστικά τους πλουτοκράτες; Με πρωτοβουλία του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τυγχάνει ασυλίας και προστατεύεται η εξοχική κατοικία αξίας 437.500 ευρώ, πέραν της πρώτης κατοικίας. Δηλαδή 887.500 ευρώ!
 10. Με νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου απαγορεύτηκε ο θεσμικός έλεγχος του Συνεργατισμού για να εξασφαλισθεί ανεμπόδιστα η διάλυσή του. Αποτέλεσμα, ένα εν δυνάμει de facto νέο μνημόνιο κόστους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ. Μας έχουν φεσώσει συνολικά με 18 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κοινωνικό και πολιτισμικό κόστος, επιπλέον του bail-in του 2013. Οσο είναι το σημερινό ΑΕΠ περίπου.
 11. Έχω χάσει τον λογαριασμό πραγματικά. Ιδιωτικές παραλίες, Θαλασσινές Σπηλιές... θα μείνω ώς εδώ.

Και ξαφνικά μας προκύπτει και ο εξορθολογισμός της παιδείας με το τέλος της σχολικής περιόδου, στοχοποιώντας τους εκπαιδευτικούς, έχοντας κατά νου τον αποπροσανατολισμό της κοινωνικής μάζας από τα άνευ προηγούμενου εγκληματικά τους ατοπήματα, ιδιαίτερα από το έγκλημα κατά του Συνεργατισμού και όχι μόνο. Δυστυχώς για την κυβερνητική κλίκα η τακτική και η στρατηγική της ήταν μωρές, ανόητες και ανώριμες. Δεν κατανόησαν ότι η υφιστάμενη ανισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που έχουν επιβάλει και ενισχύουν θεσμικά ασταμάτητα προς όφελος της πλουτοκρατίας, η θεσμοθέτηση της διαφθοράς δηλαδή, δεν μπορούν να περνούν καθολικά και ανεμπόδιστα, αβρόχοις ποσί. Στην κοινωνιολογία υπάρχει, μεταξύ άλλων, η Θεωρία της Μεταδοτικότητας σε ό,τι αφορά την ερμηνεία της συλλογικής κοινωνικής συμπεριφοράς. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό για να μην τρέχουν και να μην προλαβαίνουν!

Θα ήταν ευχής έργον αν ο γενικός εισαγγελέας, στη βάση των υφιστάμενων δεδομένων για τη διάχυτη διαφθορά που η κυβερνητική κλίκα παράγει και που αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον, εξετάσει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του Προέδρου και του Υπουργικού του Συμβουλίου αλλά και βουλευτών που συνέτειναν σε αυτήν μέσα από τη θεσμική τους συμπεριφορά και συνεισφορά, στη βάση του Άρθρου 45 του Συντάγματος, παρ. 3 και παρ. 4(1).

 

Παρέμβαση

Συστήνω ταπεινότητα στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες εξελίξεις για το πολιτικό του μέλλον. Η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση, αλλά μια φορά σπάζει.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Ζοππόβορτοι, ναι. Ζοππόβορτοι. Γιατί θυμώνετε;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 17:00 (τελευταία ενημέρωση 17:00)

ΑΠΟΨΗ

Δεν επλήγη η δημοκρατία μας, διότι ούτως ή άλλως ήταν ανύπαρκτη

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 16:47 (τελευταία ενημέρωση 16:47)

ΑΠΟΨΗ

Η δικαιοσύνη, οι κλίκες και η Βουλή

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 15:45 (τελευταία ενημέρωση 15:45)

Επιστροφή
στην αρχή