Η Κύπρος στο χάρτη εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εφαρμογή και λειτουργία το πρώτο πιλοτικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας παραγόμενης από φωτοβολταϊκά.

 

 

Η κυπριακή εταιρεία Aerotricity μαζί με την γερμανική Autarsys GmbH εκτέλεσαν επιτυχώς για λογαριασμό της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, μια νέα μελέτη, η πρώτη στο είδος της, και εγκατάσταση πιλοτικού έργου 2 φάσεων με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας παραγόμενης από υφιστάμενα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα.

Η εγκατάσταση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν μέρος των πιλοτικών δραστηριοτήτων του Ερευνητικού Έργου με τίτλο «Προώθηση της μεγαλύτερης διείσδυσης της διεσπαρμένης φωτοβολταϊκής ενέργειας διαμέσου της αποθήκευσης για όλους» (Ακρωνύμιο StoRES).

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Προγράμματος Interreg MED. Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τα επίπεδα αυτο-κατανάλωσης φωτοβολταϊκής ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου μέσα από μία βέλτιστη λύση αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας.

Η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί αποτελείται από δοκιμές που θα γίνουν σχετικά με τους διαφόρους τρόπους αποθήκευσης φωτοβολταϊκών που υπάρχουν σε διάφορες πιλοτικές περιοχές, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις τοπικές παραμέτρους για τη βελτιστοποίηση και χρησιμοποιώντας μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Το έργο StoRES αναμένεται να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση όσον αφορά την αξιοπιστία του δικτύου με μεγαλύτερη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά και τις αγροτικές περιοχές, δίνοντας έτσι μια πιο οικονομικά ωφέλιμη, προσιτή και βιώσιμη επιλογή για ενεργειακό εφοδιασμό.

Το έργο StoRES συντονίζει η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» και η κοινοπραξία αποτελείται από μέλη τα οποία βρίσκονται σε 7 ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Σλοβενία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Από την Κύπρο, εκτός από την Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΔΣΜ) συμμετέχουν επίσης, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Το Έργο StoRES έχει αναπτύξει επιτυχή εφαρμογή ενός κοινοτικού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (Community Energy Storage System) με ισχύ 50 kWh, το οποίο θα αποτελέσει ένα επιλεγμένο πεδίο δοκιμών για τον τρόπο με τον οποίο θα επεκταθεί η αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία Autarsys GmbH σε συνεργασία με την ομάδα της Μονάδας ΦΩΣ και την ΑΗΚ σχεδίασε και υλοποίησε έναν υποσταθμό που συνδέεται σε σπίτια με ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα σπίτια που έχουν επιλεγεί λειτουργούν μέσω Φ/Β εγκαταστάσεων επιτρέποντας στους κατοίκους να παράγουν ενέργεια προς ίδιο όφελος αλλά ταυτόχρονα είναι συνδεδεμένα με το δημόσιο δίκτυο το οποίο χρησιμοποιούν ως φυσική αποθήκη.

Μέσα από το πρόγραμμα StoRES τα σπίτια έχουν εφοδιαστεί με ατομικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας κατάλληλα για οικιακές εφαρμογές με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό με τα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύς 3 kWp, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους του χρήστη. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάλυση του συνδυασμού των συστημάτων για να διαγνωστεί η βέλτιστη λειτουργία τους σε σχέση και με το μέγεθος τους προς όφελος των χρηστών αλλά και του ενοποιημένου δικτύου στο σύνολο του.

Εικόνες από την εγκατάσταση του κοινοτικού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (Community Energy Storage System) με ισχύ 50 kWh (πάνω) και τη διαμόρφωση του κοινοτικού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (Community Energy Storage System) (κάτω).

Στην εικόνα κάτω παρουσιάζεται ένα από τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας κατάλληλα για οικιακές εφαρμογές με φωτοβολταϊκά συστήματα 3 kWp.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρασβούργο:Ελεύθερα 4 μέλη της οικογένειας του δράστη

Πολίτης News, 12:17 (τελευταία ενημέρωση 12:17)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γουές Μίτσελ: Η Κύπρος είναι ένα δυτικό κράτος

Πολίτης News, 12:09 (τελευταία ενημέρωση 12:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Διαπλεκόμενοι» κατά τον Ν. Κληρίδη οι ανώτατοι δικαστές

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 12:00 (τελευταία ενημέρωση 12:00)

Επιστροφή
στην αρχή