Η Κύπρος «πάγωσε» περιουσία του πλουσιότερου Ουκρανού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Το πάγωμα της περιουσίας, αφορά μεταξύ άλλων, ένα διαμέρισμα στο Hyde Park του Λονδίνου, το οποίο όταν αγοράστηκε ήταν το πιο ακριβό στη Βρετανία

Να δεσμεύσει πόσο ύψους 820 εκατομμυρίων δολαρίων από τα περιουσιακά στοιχεία του πλουσιότερου άνδρα στην Ουκρανία, του Ρινάτ Αχμέτοφ, αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Financial Times, η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από μία μακροχρόνια διαδικασία με τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο σταθερής τηλεφωνίας στην Ουκρανία.

Το πάγωμα της περιουσίας, αφορά μεταξύ άλλων, ένα διαμέρισμα στο Hyde Park του Λονδίνου, το οποίο όταν αγοράστηκε ήταν το πιο ακριβό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου, όπως αναφέρει η Financial Times, σημαίνει ότι πλέον τα περιουσιακά στοιχεία τριών εκ των πέντε πλουσιότερων Ουκρανών έχουν «παγώσει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση λήφθηκε στις 27 Δεκεμβρίου και αντίγραφό της στάλθηκε στην Financial Times. Η υπόθεση αφορά καταγγελία της εταιρείας Raga κατά του κ. Αχμέτοφ, η οποία ανέφερε ότι πούλησε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ukrtelecom στον Ουκρανό ολιγάρχη, για το ποσό των 860 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία, ο κ. Αχμέτοφ κατέβαλε το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και ακολούθως δεν κατέβαλε άλλο ποσό.

Οι επιχειρήσεις του κ. Αχμέτοφ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ή τον ισχυρισμό του χρέους.

Σύμφωνα με το Forbes, η συνολική περιουσία του Ρινάτ Αχμέτοφ ανέρχεται στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονται από δραστηριότητες στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, ενώ ο Ουκρανός είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Ο κ. Αχμέτοφ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στις 8 Ιανουαρίου.


Επιστροφή
στην αρχή