Η Κύπρος ανάμεσα σε ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσία –Δύσκολη ώρα επιλογής στρατοπέδου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Η Δύση (ΗΠΑ/ΕΕ) δεν δείχνει πια διατεθειμένη να χαρίσει την Κύπρο στη Ρωσία - το αντίθετο, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσδεσης της στο δυτικό άρμα

Η πολύ πρόσφατη απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών/πρακτόρων από την Αθήνα και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο, για λόγους εθνικού συμφέροντος -ρωσική διείσδυση σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, προσπάθεια να χαλάσει η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και αποσταθεροποίηση της χώρας- άνοιξε τον διάλογο για τον ρόλο της Ρωσίας και στην Κύπρο σε σχέση με τα οικονομικά μας ζητήματα, αλλά και το Κυπριακό. Κοιτάζοντας προς τα πίσω, την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2004, όταν το νησί έγινε μέλος της ΕΕ, μέχρι και την κρίση του 2012-’13, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι το κυπριακό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, αλλά και οι πολίτες, δεν είχαμε κατανοήσει και πολύ-πολύ, τι ακριβώς σήμαινε αυτό το νέο περιβάλλον, γι’ αυτό και συνεχίσαμε τις ίδιες τακτικές (προ της ευρωπαϊκής ένταξής μας), συνεχίσαμε να στηρίζουμε την ευμάρεια μας σε χρήμα δανεικό από τις τράπεζες μας, που είχαν πλημμυρίσει από κεφάλαια που ξενιτεύονταν κυρίως λόγω πολεμικών συγκρούσεων και πολιτικοκοινωνικών αλλαγών άλλων χωρών, και ερχόντουσαν και πάρκαραν στο νησί για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και το χαλαρό χρηματοπιστωτικό (και το ευπροσάρμοστο πολιτικό) σύστημα (αραβικά κεφάλαια, γιουγκοσλαβικά, ρωσικά/ουκρανικά κ.λπ.). Η κρίση του 2012-’13 έφερε στην Κύπρο, η οποία ήταν πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό κυρίως κεφάλαιο, την εμπλοκή ευρωπαϊκών θεσμών στα τεκταινόμενα του νησιού. Οι δε γεωπολιτικές εξελίξεις (Συριακό, Brexit, ραγδαία βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων) θορύβησε τη Δύση (ΕΕ και ΗΠΑ), η οποία δεν δείχνει πια καθόλου διατεθειμένη να χαρίσει την Κύπρο στη Ρωσία - το αντίθετο μάλιστα, διεκδικεί το νησί και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσδεσης της Κύπρου στο δυτικό άρμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που είχε καταστραφεί οικονομικά πριν από μια πενταετία, μπήκε σε μνημόνιο και διασώθηκε με ευρωπαϊκά χρήματα και χρήματα του διεθνούς νομισματικού ταμείου (ΔΝΤ).

Σε δεύτερη φάση, παρακολουθήσαμε μια σειρά αλλαγών στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, όπως το κλείσιμο της Λαϊκής, την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού, τη συνύπαρξη Αμερικανών και Ρώσων επενδυτών στις κυπριακές τράπεζες - ένα παιγνίδι σε δύο ταμπλό, μια προσπάθεια να κρατήσουμε ισορροπίες μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσίας, με διπλωματικές μανούβρες, διότι θέλουμε τις ΗΠΑ (ExxonMobil), Γαλλία (TOTAL), Ιταλία (ENI) για να κάνουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη Ρωσία για τα κεφάλαια και τη στήριξη στο Κυπριακό (επικρατεί η άποψη ότι η Ρωσία θα είναι πάντα εκεί, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να βάζει βέτο στα αμερικανοβρετανικής έμπνευσης σχέδια λύσης του Κυπριακού, όπως είναι το κλισέ του λεγόμενου απορριπτικού μετώπου).

 

Δεν αστειεύονται οι ΗΠΑ

Το νέο πολιτικοοικονομικό τοπίο στο οποίο είναι ενταγμένη πια η Κύπρος, έχει διαφοροποιηθεί δραματικά, προκαλώντας απανωτά εγκεφαλικά σε πολιτικούς, οικονομικούς, χρηματοπιστωτικούς/ελεγκτικούς και δικηγορικούς κύκλους στο νησί, οι οποίοι έχουν κύρια -αν όχι αποκλειστική- ενασχόλησή τους τα κεφάλαια ολιγαρχών και τις εταιρείες - κέλυφος (shell companies). Μετά από ισχυρές αμερικανικές πιέσεις (ότι θα μας εκθέσουν εάν δεν λάβουμε μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος κ.λπ.), η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναγκάστηκε, τον περασμένο μήνα, να αποστείλει εγκύκλιο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του νησιού, με την οποία τα προέτρεπε να αποφεύγουν τις συνεργασίες με shell companies, ενώ παράλληλα τα ενημέρωνε για επερχόμενες αλλαγές στον ορισμό των εν λόγω εταιρειών. Ταυτόχρονα, μάθαμε ότι, τα τελευταία χρόνια, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναγκάστηκαν να κλείσουν πάνω από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο που είχαν να κάνουν με ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κ.λπ. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ακολούθησε προτροπές των ΗΠΑ [από την υπηρεσία καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος (FinCEN)] και του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι. Υπενθυμίζεται ότι είναι η FinCEN που απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες να συνεργάζονται ως ανταποκρίτριες τράπεζες για συναλλαγές με δολάριο με την FBME Bank Ltd, οδηγώντας τη στο κλείσιμο. Επιπλέον, πάγωσε τα κεφάλαια του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου Viktor Vekselberg, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των ολιγαρχών, εταιρειών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, στους οποίους επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ (Ο Vicror Vekselberg, μέσω της Lamesa Investments Ltd, κατέχει το 9,27% του μετοχικού κεφαλαίου του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου).

 

 

Η μεγάλη εικόνα

Η κρίση του Συνεργατισμού αποτελεί την τρίτη φάση της ενσωμάτωσης της Κύπρου στους δυτικούς θεσμούς και την ευρωζώνη. Με την απορρόφηση του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, φαίνεται να γίνεται σμίκρυνση της παρουσίας της Wargaming Public Co. Ltd (με έδρα τη Λευκωσία, αλλά η καρδιά της βρίσκεται ακόμα στη Λευκορωσία, απ’ όπου ξεκίνησε) και εισόδου στην Ελληνική της αμερικανικής Pimco και της κυπριακής Δήμητρα Επενδυτική. Έτσι, οι τρεις συστημικές τράπεζες (Κύπρου, Ελληνική, RCB) ελέγχονται πλέον από τη Φρανκφούρτη. Η τέταρτη πράξη του ξεκαθαρίσματος των αμερικανορωσικών λογαριασμών στην Κύπρο, έχει σχέση και με τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου μέσα από το ευρωσύστημα, αλλά και του στρατηγικού ρόλου της χώρας στην ανάπτυξη του ενεργειακού τόξου της νοτιοανατολικής Μεσογείου - ζητήματα που διασυνδέονται άμεσα με το Κυπριακό. Μέχρι τώρα καταφέρναμε να ξεφεύγουμε από μια επίλυση του κυπριακού προβλήματος (ΔΔΟ ή άλλη διευθέτηση), διότι μπορούσαμε να ελισσόμαστε μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, γιατί είχαμε οικονομικές επιλογές και μπορούσαμε να παίζουμε διπλωματικά παιγνίδια - για όσο ήταν καλές οι αμερικανορωσικές σχέσεις. Αυτά, όμως, μόλις έχουν τελειώσει. Και όπως όλα σήμερα δείχνουν, τους επόμενους έξι μήνες θα συμπληρωθεί το παζλ. Δηλαδή, είτε η οικονομική περισυλλογή και η ένταξή μας σε ένα δυτικό πλαίσιο, θα έχει και μια άλλη κατάληξη - λύση του Κυπριακού, είτε θα χάσουμε για πάντα το τρένο της επανένωσης, και μπορεί και το μέτρο στα οικονομικά, με σοβαρές πιθανότητες να μπούμε σε δεύτερο μνημόνιο. Το θέμα είναι κατά πόσον θα δει τη μεγάλη εικόνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ή θα συνεχίσει να βλέπει τα πράγματα αποσπασματικά και να χειρίζεται μπαλωματικά τις δύσκολες καταστάσεις, δίνοντας προσωρινές λύσεις που δεν οδηγούν πουθενά.

 

Η Ελλάδα επέλεξε

Σημειώνεται, τέλος, ότι αυτό το διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν μια απροκάλυπτη επίθεση φιλίας στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται να έχει διαλέξει στρατόπεδο μετά και τη ρωσοτουρκική προσέγγιση. Οι ΗΠΑ -που προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη ρωσική επιρροή στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια- είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής Έκθεσης Θεσσαλονίκης (τον Σεπτέμβριο) και θα εκπροσωπηθούν εκεί με εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Microsoft, Google, Facebook, Cisco, Hewlett-Packard Enterprise, ΙΒΜ, Coca Cola, Pfizer. Οι ΗΠΑ -που εσχάτως δείχνουν να ξαναανακαλύπτουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας, μετά και την αναξιόπιστη στάση της Τουρκίας - υπόσχονται, μέσω ιδιωτικών εταιρειών και κεφαλαίων αλλά και της κυβέρνησης, να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανορθώσει την οικονομία της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Οι Αμερικανοί απευθύνονται σε περιοχή 80 εκατομμυρίων καταναλωτών, διότι βλέπουν τη Θεσσαλονίκη ως έναν κόμβο για όλα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Το 2016, τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν η Ρωσία…

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ: «Είμαστε υπό τρομερή πίεση»

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, πρώην υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, το τελευταίο διάστημα «υπάρχει ένταση μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων, η οποία έχει και ένα στοιχείο θεάτρου, αλλά και ένα στοιχείο ουσίας», κατά την έκφρασή του. «Επομένως, χώρες όπως είναι η δική μας, η ΕΕ, αλλά και κράτη που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη Ρωσία, βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Θυμίζω ότι, όταν η ΕΕ έπρεπε να πάρει μια θέση κάπως αρνητική προς τη Ρωσία, ως Κύπρος είχαμε βρεθεί, και πάλι, σε δύσκολη θέση. Από την άλλη, οι Αμερικανοί μας απειλούν για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και εκεί μέσα στην εικόνα είναι οι Ρώσοι. Συνεπώς, είμαστε υπό τρομερή πίεση» συμπλήρωσε. Μέχρι τώρα, συμπλήρωσε ο κ. Σαρρής, μπορούσαμε να κάνουμε μια πλεύση στο μέσο, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, χωρίς να έχουμε σκληρά διλήμματα, διότι οι ίδιες δεν μάλωναν τόσο πολύ, όπως τώρα. «Σήμερα που έχουν χωρίσει τα χωράφια τους, μας φαίνεται πιο δύσκολο να διαλέξουμε στρατόπεδο. Αλλά, δεν μπορείς να υποκρίνεσαι ότι είσαι και με τον ένα και με τον άλλο. Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι μας βοηθούν πάνω στο Κυπριακό, αλλά οι Αμερικάνοι μπορούν να μας κλείσουν την ανταποκριτική τραπεζική. Εάν, όμως, δεν μπορούν πλέον οι κυπριακές τράπεζες να λαμβάνουν μέρος στις διεθνείς αγορές και στις συναλλαγές με δολάριο, τότε θα κλείσει όλη η Κύπρος. Επομένως είναι πολύ δύσκολος ο συνδυασμός, πάρα πολύ δύσκολο να διαλέξουμε με ποιον είμαστε. Τα πράγματα αλλάξαν σε τέτοιο βαθμό, που δεν είναι πια θέμα διπλωματικής ικανότητας, αλλά φθάσαμε στο σημείο που πρέπει να κάνει κάποιος επιλογές, οι οποίες θα έχουν κόστος, διότι κάποιος θα μείνει παραπονούμενος» κατέληξε ο Μιχάλης Σαρρής, o οποίος εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα από το 1975 μέχρι το 2004 (αποχώρησε με τον βαθμό του διευθυντή Τμήματος).


Επιστροφή
στην αρχή