Οι κάτοικοι του Ζακακίου έντρομοι μπροστά στο ενδεχόμενο νέου Μαρί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η διαρροή ξεκίνησε από σταθμευμένο κοντέινερ, το οποίο μετέφερε κυλίνδρους στοιβαγμένους σε μπαλέτα οι οποίοι επρόκειτο να εξαχθούν.

«Αυτή την φορά σταθήκαμε τυχεροί». Σ΄ αυτή την φράση συνοψίζονται τα λόγια των κατοίκων του Ζακακίου και των φορέων της Λεμεσού αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους στον απόηχό του περιστατικού διαρροής αερίου από κυλίνδρους χθες το βράδυ, στον χώρο στάθμευσης της ΠΟΒΕΚ, που εφάπτεται του κυκλικού κόμβους της δυτικής εισόδου του λιμανιού Λεμεσού. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εικασίες ότι το αέριο που διέρρευσε ήταν ασετιλίνη και σε περίπτωση που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ερχόταν σε επαφή με οξυγονούχα ουσία, τότε οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες για τους ανθρώπους αλλά και για το περιβάλλον. Η πληροφορία για διαρροή αερίου, έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αμέσως οργανώθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση για αντιμετώπιση του περιστατικού. Μέλη της Αστυνομίας απέκοψαν για προληπτικούς λόγους τους δρόμους από το ύψος των φώτων τροχαίας του My Mall βόρεια και την οδό Σερίφου δυτικά, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας, στο εσωτερικό της οποίας όμως υπήρχαν σπίτια. Οι ανυποψίαστοί για τους κίνδυνους που ελλόχευαν κάτοικοί κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή στην οποία έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα για να θέσουν υπό έλεγχο την διαρροή. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής δήλωσε στον «Π» πως η Υπηρεσία έλαβε από την πρώτη στιγμή όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση του περιστατικού, με πρώτο τη ψύξη των κυλίνδρων.

 

Κτυπάει το καμπανάκι

Η διαρροή ξεκίνησε από σταθμευμένο κοντέινερ, το οποίο μετέφερε κυλίνδρους στοιβαγμένους σε μπαλέτα οι οποίοι επρόκειτο να εξαχθούν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κυλίνδρους τριών διαφορετικών τύπων, ασετιλίνης, οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Το ερώτημα που εγείρετε είναι γιατί επιτρέπετε στον κάθε οδηγό αρθρωτού να εγκαταλείπει ένα επικίνδυνο φορτίο σε ένα χώρο που δεν φυλάσσεται και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των εκατόν μέτρων από την κατοικημένη περιοχή. Εδώ και χρόνια δήλωσε στον «Π» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και κάτοικος της περιοχής Κώστα Κώστα, ζητούμε όπως μετακινηθεί ο χώρος στάθμευσης της Αρχής Λιμένων από το σημείο, το οποίο εφάπτεται με την προστατευόμενη από την συνθήκη Ραμσάρ λίμνη Μακριά από την μια και την κατοικημένη περιοχή από την άλλη. Ωστόσο όπως επισήμανε οι υποσχέσεις που εδόθησαν ήταν χωρίς αντίκρισμα καθώς Υπουργός Εσωτερικών απέρριψε το αίτημα που υποβάλαμε ως Επιτροπή του Μερρα για μετακίνηση του χώρου σε τουρκοκυπριακή γη, στην δυτική είσοδο της Α Βιομηχανικής Περιοχής Λεμεσού. Αν όμως μέχρι χθες ήταν ζήτημα μόνο οχληρίας τονίζει ο κύριος Κώστα, το χθεσινό περιστατικό έθεσε το όλο ζήτημα πάνω σε νέες βάσεις, καθώς όπως διαφάνηκε πλέον προκύπτει μείζον θέμα ασφάλειας, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης  

 


Επιστροφή
στην αρχή