Η σειρά κατάθεσης στεφανιού ενόχλησε τον Πρόεδρο Ανωτάτου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Με επιστολή,ο πρόεδρος του Ανωτάτου που περίμενε στη σειρά για να καταθέσει στεφάνι καλεί τη Βουλή να επανεξετάσει το ζήτημα εσωτερικής εθιμοταξίας

Η σειρά κατάθεσης στεφανιού σε πρόσφατη εκδήλωση ενόχλησε, ως φαίνεται, ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο, αφού περίμενε όπως ο ίδιος σημειώνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, αρκετή ώρα για τη δική του σειρά (κλήθηκε περίπου 20ός). Με την εν λόγω επιστολή που εξασφάλισε ο «Π» και η οποία συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη των αρχηγών της Βουλής, ο πρόεδρος του Ανωτάτου καλεί το νομοθετικό σώμα να επανεξετάσει το ζήτημα του Πρωτοκόλλου - Εθιμοταξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Του πρωτοκόλλου με άλλα λόγια που καθορίζει τη σειρά με την οποία προσφωνούνται ή κάθονται σε επίσημες εκδηλώσεις κ.λπ. οι αξιωματούχοι. Σημειώνεται πως ο καταρτισμός του πίνακα εσωτερικής εθιμοταξίας καθορίζεται με νόμο του 1996, ενώ από το 2006 εκκρεμεί στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί τον νόμο, έτσι ώστε την εξουσία για τον εκάστοτε καταρτισμό του πίνακα να έχει το Υπουργικό Συμβούλιο αντί η Βουλή. Ο πίνακας που δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα τοποθετεί τον πρόεδρο του Ανωτάτου στην 7η θέση και τους δικαστές του Ανωτάτου στην 13η θέση, ενώ επιφυλάσσει για αρχηγούς ακόμα και εκπροσώπους μη κοινοβουλευτικών κομμάτων μια θέση υψηλότερη από τους δικαστές (12η)! «Θεωρώ ότι η Δικαστική Εξουσία ως μια των τριών συντεταγμένων εξουσιών, θα έπρεπε να έχει στο πρωτόκολλο την ανάλογη θέση» καταλήγει ο Μύρων Νικολάτος, πλην όμως για το αίτημα αυτό θα έπρεπε να απευθυνθεί στην κυβέρνηση, στην οποία πέταξε το μπαλάκι εδώ και χρόνια η Βουλή.
Το κατά πόσο έχει σημασία και πόση η σειρά τοποθέτησης των αξιωματούχων είναι στην κρίση του καθενός, ωστόσο η Βουλή δεν θεωρεί ότι η λύση για εκσυγχρονισμό του πρωτοκόλλου είναι να περάσει αυτό στα χέρια του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξ ου και είναι στα συρτάρια από το 2006 το σχετικό νομοσχέδιο και όπως πληροφορείται ο «Π» εκεί θα παραμείνει. Τα μέλη της αρμόδιας επ. Εξωτερικών είχαν εκφράσει και το 2006 αλλά και το 2014 όταν το θέμα ήρθε ενώπιόν τους την ίδια θέση: η τροποποίηση του νόμου θα δικαιολογείτο αν το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εισηγηθεί αλλαγές στον κατάλογο και η Βουλή αρνιόταν να τις προωθήσει, κάτι που δεν έγινε. Παρ’ ότι από το 2006 η διευθύντρια Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ είχε υπογραμμίσει ότι το ισχύον πρωτόκολλο είναι πεπαλαιωμένο (πόσω μάλλον σήμερα), καθότι δεν υπέστη καμία τροποποίηση από το 1996 οπότε τέθηκε σε ισχύ «και απαιτείται το συντομότερο ο εκσυγχρονισμός του, διότι σε αυτό το διάστημα των δέκα χρόνων δημιουργήθηκαν πολλοί νέοι θεσμοί που πρέπει να ενσωματωθούν», δίνοντας παράδειγμα τους ευρωβουλευτές (εν συνεχεία κρίθηκε ότι θα πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους βουλευτές) και τον επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σήμερα βεβαίως οι νέοι αξιωματούχοι με τους διορισμούς των δύο τελευταίων κυβερνήσεων έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο χωρίς να προβλέπεται πού να... καθίσουν (βλ. επίτροποι).

Άλλοι περιμένουν, άλλοι δεν έχουν θέση!

Το πρωτόκολλο δηλαδή η εσωτερική εθιμοτυπική κατάταξη που ακολουθείται σε όλες τις επίσημες τελετές και γιορτές τις οποίες διοργανώνει οποιαδήποτε δημόσια αρχή, οργανισμός ή ίδρυμα, ρυθμίζεται από τον περί του Πρωτοκόλλου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμο 59(I) του 1996. Η σειρά κατάταξης που ισχύει σήμερα σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι:


1. Πρόεδρος Δημοκρατίας, 2. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, 3. Πρόεδρος Βουλής, 4. Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, 5. Πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας, 6. Γενικός εισαγγελέας, 7. Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, 8. Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου, 9. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 10. Πρώην πρόεδροι Βουλής, 10A. Αρχηγοί διπλωματικών αποστολών (πρέσβεις/ ύπατοι αρμοστές/επιτετραμμένοι), 11. Βουλευτές, 12. Αρχηγοί ή εκπρόσωποι μη κοινοβουλευτικών Κομμάτων, 13. Μέλη Ανωτάτου Δικαστηρίου, 14. Κυβερνητικός εκπρόσωπος, 15. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, 16. Πρόεδρος ένωσης δήμων, 17. Δήμαρχοι, 18. Αρχηγός Εθνικής Φρουράς, 19. Αρχηγός Αστυνομίας, 20. Βοηθός γενικός εισαγγελέας, 21. Πρώην υπουργοί και πρώην βουλευτές, 22. Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας, 23. Σύμβουλοι Προέδρου της Δημοκρατίας, 24. Αρχηγοί ή εκπρόσωποι άλλων θρησκευτικών ομάδων,
25. Πρόεδρος και μέλη Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, 26. Πρόεδρος και μέλη Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, 27. Γενικός ελεγκτής, 28. Επίτροπος Διοικήσεως, 29.Γενικοί διευθυντές Βουλής, υπουργείων, γραφείου προγραμματισμού, 30. Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου, 31. Γενικός λογιστής
31A. Πρόξενοι, 32. Πρόεδροι ημικρατικών οργανισμών, 33. Γενικοί διευθυντές ημικρατικών οργανισμών, 34. Έπαρχοι και 35. Δημοτικοί σύμβουλοι.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την αποκέντρωση εξουσιών τώρα «πήγαμε» στο Νάτο

Πολίτης News, 03:15 (τελευταία ενημέρωση 03:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίζαρε η νεκρή ζώνη στη Δένεια

Πολίτης News, 02:10 (τελευταία ενημέρωση 02:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή