Η καταγγελία, τα κίνητρα και η τριγύρω αποχαύνωση

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Το τραγικότερο δεν είναι που, κάθε φορά που βγαίνει θέμα παρακολουθήσεων, κάνουν τους έκπληκτους. Είναι που πλέον κάνουμε πλάκα εμείς. Και μ' αυτό.

Η καταγγελία του Άντρου Κυπριανού ότι παρακολουθείται από την ΚΥΠ τρολαρίστηκε άγρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί δε είπαν ότι το πέταξε για σκοπούς εντυπώσεων και για κομματική συσπείρωση.

Και οι περισσότεροι έχασαν για άλλη μια φορά την ουσία πάνω στην ελαφρότητα της στιγμής. Και η ουσία δεν είναι ο Άντρος Κυπριανού ή η πρόθεση της ανακίνησης του θέματος. Η ουσία είναι άλλη.

Ας δούμε όμως πρώτα τον Άντρο Κυπριανού. Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί και να το έκανε επί τούτου, ως άσκηση συσπείρωσης, αν και ίσως και να το πέταξε εκεί που είχε φτάσει ο καβγάς στο εθνικό. Καλό δεν το λες βέβαια. Το δε επιχείρημα ότι είχε διαρρεύσει η συνάντησή του με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε ουδέτερο χώρο, από μόνο του δεν μου λέει πολλά.

Ωστόσο, αυτό που με εκπλήττει, μαζί με τη βιασύνη μας να κάνουμε πλάκα με το θέμα, είναι το πώς προσπερνάμε και πάλι την ουσία. Και η ουσία είναι πως τα τηλέφωνα όχι μόνο πολιτικών αλλά και πολλών άλλων είναι κοινό μυστικό, πως είναι εκτεθειμένα και πως το πλαίσιο προστασίας του απορρήτου αυτών των τηλεπικοινωνιών είναι στα χαρτιά και μόνον.

Το ξέρουν οι πάντες. Το ξέρουμε και εμείς. Και είναι ένα θέμα με το οποίο δεν θα έπρεπε ούτε πλάκα να κάναμε ούτε να το υιοθετούμε ή να το απορρίπτουμε αναλόγως του ποιος το καταγγέλλει. Ο βασιλιάς όχι μόνο είναι γυμνός σ’ αυτό το ζήτημα αλλά για την ακρίβεια ποτέ δεν ντύθηκε.

Άκουσα και τον Νικόλα να διαμαρτύρεται εχθές. Τον Νικόλα. Το γιο του Τάσσου επί των ημερών του οποίου μας έλεγαν και τι λέγαμε στα τηλέφωνα για να μας… συνετίσουν. Και όχι μόνο σε μας. Μέχρι και στον ίδιο τον Άλβαρο Ντε Σότο είχαν πει αυτολεξεί αναφορές που είχε κάνει -τηλεφωνικώς- και θεωρήθηκαν προσβλητικές για τον μακαρίτη τον εθνάρχη wantedtobe.

Είναι λογικό οι πολιτικοί να παριστάνουν τους χαζούς, αφού κυβέρνησαν όλοι και επί των ημερών κανενός δεν είχε σταματήσει το φαινόμενο. Εμείς όμως; Γιατί το βρίσκουμε αστείο το θέμα, είτε ευσταθεί είτε δεν ευσταθεί (και) η συγκεκριμένη καταγγελία; Είμαστε τόσο παλαβοί τελικά;

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, άσχετη μεν με την ουσία αλλά γαργαλιστική, ο μεν Νικόλας είπε πως ο Πρόεδρος δεν είπε καν ότι δεν πρέπει να παρακολουθούνται πολιτικοί, ο δε Περδίκης είπε ακριβώς το αντίθετο. Και μάλιστα είπε πως ο Πρόεδρος «εστυλλομάθκιασεν».

Ο Περδίκης λέει συχνά πελλάρες -οι αγαπημένες μου είναι η μεταφορά «εποίκων» γατών για να πηδούν τις Ελληνοπούλες (;) γατούλες μας στην πράσινη γραμμή, αλλά και η πίστη του στους «ψεκασμούς»- ωστόσο, όταν είναι έναντι του Νικόλα, ο οποίος έχει σπάσει προ πολλού και το ρεκόρ του πατέρα του στο ψέμα, φοβάμαι πως όχι μόνο τον Περδίκη πιστεύω αλλά και τον Πινόκιο τον ίδιο. Αφήστε που ο Περδίκης δεν λέει ψέματα. Τα πιστεύει!

Πίσω στο θέμα μας. Ουδείς αναμάρτητος. Και επί Χριστόφια -Άντρο μου- με αφορμή το σκάνδαλο Κίτα, όλοι θυμόμαστε τι είχε γίνει και πόσοι παραιτήθηκαν προκειμένου να μην γίνει δημόσια παραδοχή για το ότι η ΚΥΠ (και όχι μόνον εκείνη) παρανομούσε, παρακολουθώντας τηλέφωνα και συνεχίζοντας έτσι την παράδοση και των προηγούμενων (Κυβέρνηση Τάσσου - Χριστόφια), αλλά και των προηγούμενων… των προηγούμενων.

Διότι επί Κληρίδη είχαν επίσης διαπρέψει στον τομέα. Εκτός κι αν ξεχάσατε το ειδικό σύστημα που είχε αγοραστεί και το «δωμάτιο με το βαλιτσάκι» στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Τώρα βέβαια αυτά είναι πεπαλαιωμένες τεχνολογίες.

Ξεχασμένα όμως είναι, τα οποία δεν πρέπει να είναι.

Συνεπώς, μπροστά σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου, όπου κάποιος, είτε γιατί επηρεάζεται εκείνην την περίοδο ο ίδιος είτε διότι θέλει να κάνει εντυπώσεις, πετάει μια τέτοια ιστορία και οι υπόλοιποι κάνουν σαν την καλόγρια την ώρα που της εξηγούν τι είναι τα swinger parties, τέτοιο σοκ, εμείς δεν μπορούμε ούτε να κοιτάμε σαν ηλίθιοι ούτε, ακόμη χειρότερα, να χαριεντιζόμαστε και από πάνω.

Είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα. Το πληρώνουμε εμείς, συνεχίζεται στην υγεία μας επίσης και το ξέρουμε. Αλλά κυρίως ήταν και παραμένει σοβαρό.

Ίσως φυσικά γι’ αυτό να αδυνατούμε εμείς να το καταλάβουμε.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κολλήσαμε στα ίδια και τα ίδια...

Πολίτης News, 13:18 (τελευταία ενημέρωση 13:18)

ΑΠΟΨΗ

Όσοι κι αν είμαστε! / No matter how many we are!

ΤΖΕΝΚ ΜΟΥΤΛΟΥΓΙΑΚΑΛΙ, 23.05.2018

ΑΠΟΨΗ

O λαϊκισμός του Φαίδωνος και η ουσία που χάνεται

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 23.05.2018

Επιστροφή
στην αρχή