Η Ιστορία ως πυξίδα επιβίωσης

ΑΠΟΨΗ /ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας σηματοδοτεί για την κυρίαρχη ελληνοκυπριακή ελίτ μια ιστορική ήττα για τους Ελληνοκυπρίους.

Ποιο είναι εκείνο το ζητούμενο που καθιστά την ιστορική επιστήμη αξιόπιστη ως προς τα ευρήματά της για να αντλούνται τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον; Η σύγχρονη ιστορική επιστήμη, σε όλη την ευρύτητά της, ενισχύει την επιστημονική της χρησιμότητα και αξιοπιστία μέσα από τη διεξοδική διερεύνηση των πρωτογενών πηγών. Και ο βασικός λόγος, κατά την άποψή μου, είναι για να περιορίζεται η αυθαίρετη ερμηνεία ιστορικών γεγονότων και να καταγράφει χωρίς πολιτικές και ιστορικές ιδεοληψίες ή προκαταλήψεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πολιτικής συγκρότησης τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Μια συγκροτημένη ιστορική αφηγηματική καταγραφή που εδραιώνεται στην πρωτογενή πηγή αναδεικνύει, κατά την άποψή μου, ένα (αρνητικό) ιστορικό quid pro quo ανάμεσα στους Βρετανούς, τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους, με τους τελευταίους να είναι οι αποδέκτες της μεγαλύτερης απώλειας ιστορικού μεριδίου μέσα από τη διαδικασία αυτή.

Μια διαδικασία που επηρεάζεται καθοριστικά τόσο από κοινωνικά όσο και από ιστορικοπολιτικά δεδομένα. Κατά την άποψή μου ζητήματα κοινωνικής διαστρωμάτωσης, δηλαδή του ταξικού σχηματισμού στο νησί, διαχρονικά προβάλλουν ως μια σημαντική ιστορική παράμετρος στη διαμόρφωση του πλαισίου άρθρωσης των συλλογικών συμφερόντων κάθε κοινότητας. Μια παράμετρος που λειτουργεί καταλυτικά στην ενίσχυση της πολιτικής δυνατότητας των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων να αναδείξουν εν μέσω μιας πλειάδας σημαντικών ιστορικών γεγονότων, όπως της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της προσφοράς της Κύπρου στην Ελλάδα από τους Βρετανούς το 1915, της Συνθήκης των Σεβρών 1920, της Μικρασιατικής Καταστροφής, των Οκτωβριανών 1931, της Διασκεπτικής του 1947, του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, της ΕΟΚΑ το 1955 και κατ' επέκταση των Συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου 1959-1960 που οδήγησαν στην ανεξαρτησία της Κύπρου και είχαν ως αποτέλεσμα να συγκροτηθούν ως εθνοτικές κοινότητες στο πλαίσιο του συνεταιρισμού του Συντάγματος του '60. Τα πολιτικά παράγωγα του ιστορικού αυτού quid pro quo θεσμοθέτησαν, αντί συνεκτικές, αντιθετικές πολιτικές οριοθετήσεις μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών της εθνικής ταυτότητας ως στρατηγικό μέσο διεκδίκησης ζωτικού χώρου για την κάθε εθνοτική ομάδα ξεχωριστά. Η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας σηματοδοτεί για την κυρίαρχη ελληνοκυπριακή ελίτ μια ιστορική ήττα για τους Ελληνοκυπρίους, ως απότοκο κατά κύριο λόγο των δικών της μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων και όχι κατ' ανάγκην ως απότοκο της συμπεριφοράς του βρετανικού παράγοντα. Η ελληνοκυπριακή πολιτική ελίτ, με την παραδοσιακή εκκλησιαστική διανόηση ως ηγεμονεύουσα δύναμη, δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει με επάρκεια την αναγκαιότητα της γεωστρατηγικής παρουσίας των Βρετανών στην Αν. Μεσόγειο.

Η αδυναμία αυτή αναδεικνύεται μέσα από την παράλληλη συνύπαρξη του αντικομουνιστικού φρονήματος με την ταυτόχρονη απαίτηση αποχώρησης των Βρετανών από το νησί. Αντ’ αυτού οι Βρετανοί εξασφάλισαν τα στρατηγικά τους συμφέροντα μέσα από τις κυρίαρχες Βάσεις τους, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κατάφεραν μέσα από την αφηγηματική ανοησία του ευκταίου να ζήσουν πραξικόπημα, εισβολή και κατοχή, να απολέσουν ζωτικό χώρο 3.000 περίπου τ.χμ. μέσα σε μόλις 14 χρόνια από την ανεξαρτησία. Αναδεικνύει την επιτυχία των Τουρκοκυπρίων (και της Τουρκίας) όπου από μειοψηφία καθίστανται ισότιμοι συνεταίροι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τώρα διεκδικούν και την κατάλυσή της. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα υποχρεώνεται σε αρνητικούς συμβιβασμούς, κατά κύριο λόγο εκ των δικών της μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων και στη συλλογική της ανικανότητα να κατανοήσει διαχρονικά τις πολιτικές εξελίξεις της ιστορικής συγκυρίας.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 16.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή