Η Ιστορία και η ανιστόρητη Βουλή

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ

Θα ανέμενε κάποιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος όλων των Κυπρίων ότι θα έκανε επιτέλους μια σοφή παρέμβαση.

 Η Ιστορία, αν έχει κάποια αξία, είναι για να μαθαίνεις κάτι από αυτήν. Η Ιστορία ως μάθημα στον χώρο της εκπαίδευσης είναι επικίνδυνη αν πέσει σε χέρια ανιστόρητων. Αν χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα και ως κομματικό εργαλείο καθοδήγησης των μαζών. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι αυτός ήταν ο στόχος του ΕΛΑΜ όταν υπέβαλλε τη σχετική πρόταση στη Βουλή.

          Ως κόμμα, παράρτημα της Χρυσής Αυγής, συμπεριφέρεται ως η Κύπρος να αποτελεί νομό ή επαρχία της Ελλάδας, οπότε συνεπές σε αυτή τη θέση έχει κάθε λόγο να θέλει να τιμήσει το ενωτικό δημοψήφισμα και να καλλιεργήσει συνειδήσεις εντός των σχολείων. Η πρόταση αυτή, εν ολίγοις, αποτελεί μια επένδυση και ένα εργαλείο ώστε το ΕΛΑΜ να μπορέσει να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στον χώρο της εκπαίδευσης. Αυτό εξάλλου θα φανεί και στην επόμενη επέτειο όταν θα υπάρξει η σχετική οργανωτική δουλειά και σε πολλά σχολεία θα προκύψουν συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, ακόμα και επεισόδια.

 

          Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά το ΕΛΑΜ αφού αυτό έκανε τη δουλειά του. Το όλο θέμα αφορά τον ΔΗΣΥ που ως Πόντιος Πιλάτος επέτρεψε να περάσει αυτή η ρύθμιση. Αφορά όλα τα κόμματα του Κέντρου που σύρθηκαν πίσω από τους Κύπριους ακροδεξιούς, αυτοκαταργούμενα:

 

  • Το ΔΗΚΟ επιχειρεί να πείσει τον Κύπριο ψηφοφόρο ότι πάνω από όλα ενδιαφέρεται για την προάσπιση και τη σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμπόρευσή του με το ΕΛΑΜ γελοιοποιεί αυτή τη θέση, αφού Κυπριακή Δημοκρατία και Ένωση είναι δύο αλληλοαναιρούμενες έννοιες.
  • Οι Σοσιαλιστές της ΕΔΕΚ, οι οποίοι έδωσαν μάχες για τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δεκαετία του 1960, διά της ψήφου τους έδειξαν ότι ρέπουν προς την ακροδεξιά. Προφανώς υιοθετώντας τη θέση ότι ο εθνικισμός είναι ένα ανίκητο εργαλείο το οποίο δεν μπορείς να αφήσεις στη διαχείριση της Δεξιάς.
  • Το Κόμμα της κ. Θεοχάρους θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έδειξε συνέπεια προς τις δηλώσεις της ίδιας. Δεν θα μπορούσε να δηλώνει ότι θα αυτοπυρποληθεί για την Ένωση και να καταψηφίζει τον εορτασμό της επετείου του δημοψηφίσματος.
  • Τέλος η Συμμαχία Πολιτών δεν μπορούσε να απορρίψει την πρόταση του ΕΛΑΜ αφού η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής της ομάδας συμμερίζεται τις συγκεκριμένες θέσεις του ακροδεξιού κόμματος.

 

          Εν ολίγοις ο ενδιάμεσος χώρος, αν θέλουμε να δούμε και τη μεγάλη εικόνα, προκάλεσε κρίση στις συνομιλίες για το Κυπριακό δημιουργώντας σοβαρό ρήγμα στη διαπραγμάτευση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, λύση με την οποία διαφωνεί.

 

          Από την άλλη βέβαια οι ανοησίες της Ε/κ πλευράς δεν έμειναν αναπάντητες. Οι Τ/κ με τον τρόπο που αντέδρασαν απέδειξαν τοις πάσιν ότι δεν υπολείπονται ανοησίας. Η αντίδραση έως ένα σημείο είναι βέβαια κατανοητή και σίγουρα θα  ήταν ικανή να  αναδείξει και να καταδείξει την αλλοπρόσαλλη πολιτική των Ε/κ οι οποίοι με απόφαση της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχονται να γελοιοποιήσουν το σύνταγμα της, το οποίοι οι κύριοι Βουλευτές ορκίστηκαν να προασπίζονται. Από την άλλη όλη η αυτή η υπερβολή ότι οι Ε/κ προσέρχονται στο διάλογο για να ανακαταλάβουν ολόκληρη την Κύπρο και να την ενώσουν με την Ελλάδα αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Ξαφνικά γίναμε όλοι Ελαμίτες αγαπητέ μου Μουσταφά; Δικαίως σχολιάζεις τα χαϊρκα  μας αλλά ξεχνάς τί γίνεται στο Βορά; Μιλούν κάποιοι Τουρκοκύπριοι, λες  και είναι οι Ε/κ που έχουν μπογιατίσει το μισό πενταδάκτυλο, είναι οι Ελληνοκύπριοι που έχουν γεμίσει τις πλαγιές των ορέων και των παραρών με στρατιωτικά συνθήματα και σημαίες σε ιστούς 200 μέτρα μπόι. Μας σχολιάζουν κάποιοι Τουρκοκύπριοι τη στιγμή που κάθε 20 του Ιούλη κάθονται σούζα μπροστά στα τουρκικά τανκς που παρελαύνουν για να  θυμίζουν στους Ε/κ τους 5000 νεκρούς της Εισβολής του 1974.    

   Θα ανέμενε κάποιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος όλων των Κυπρίων ότι θα έκανε επιτέλους μια σοφή παρέμβαση. Διαχωρίζοντας τη θέση του από την απόφαση της Βουλής. Δηλώνοντας ότι τα δημοψηφίσματα ανήκουν στην ιστορία και κατ επέκταση στο παρελθόν. Αναφέροντας ότι η Κύπρος του 2017 έχει μάτια μόνον για το μέλλον. Δυστυχώς όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι.  

   

 


Επιστροφή
στην αρχή