Η Εισαγγελία σε ρόλο μεσάζοντα της Μόσχας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Εμπλοκή της Ρωσίδας δικηγόρου που φέρεται να είχε τον κεντρικό ρόλο στην υπόθεση της ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στην υπόθεση

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, μέχρι και χθες, υποστήριξε με πάθος στο δικαστήριο το ρωσικό αίτημα για την υπόθεση Browder. Μάλιστα στη διαδικασία της αγωγής μεταξύ Browder - Cherkasov και γενικού εισαγγελέα κατατέθηκε και ένορκη δήλωση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας Mikael Alexander μέσω της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αποκάλυψε χθες ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα έρευνας Inside Story, η ένορκη δήλωση του κ. Alexander έτυχε επεξεργασίας και διορθώσεων από ένα ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο, αλλά για αυτό που ανήκει στη Natalia Veselnitskaya, η οποία πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η ένορκη δήλωση πέρασε από τη Veselnitskaya στη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, σε δύο εισαγγελείς της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου και στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, πριν κατατεθεί στο δικαστήριο, σε μια υπόθεση που αφορά έναν Βρετανό επιχειρηματία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Πριν το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Inside Story υπεβλήθησαν ερωτήματα στον κ. Κώστα Κληρίδη, ο οποίος δεν απάντησε.

Διά χειρός Natalia

Όπως αποκαλύπτει το Inside Story και ο Τάσος Τέλλογλου, «από στοιχεία που περιήλθαν στον οργανισμό Dossiers (χρηματοδοτείται από τον Ρώσο αντικαθεστωτικό επιχειρηματία Mikhail Khodorkovsky) και τέθηκαν υπόψη διαφορετικών μέσων ενημέρωσης, όπως το Associated Press στις ΗΠΑ, το Tagesanzeiger στην Ελβετία και το Inside Story στην Ελλάδα, προκύπτει ότι πριν δώσει ο Ρώσος αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας την ένορκη κατάθεση στην Κύπρο, το γραφείο της Veselnitskaya είχε επεξεργαστεί το κείμενο. Η επεξεργασία του κειμένου της ένορκης κατάθεσης συνιστά παραβίαση των κανόνων δικαστικής συνδρομής εκ μέρους της επίσημης ρωσικής πλευράς». Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Νομική Υπηρεσία γνώριζε αυτή την πτυχή, και αν όχι, γιατί όταν ενημερώθηκε δεν έθεσε θέμα;

Εκλογές ΗΠΑ

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Inside Story, η Veselnitskaya «πριν από τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ είχε επιδιώξει και είχε συναντήσει συνεργάτες του Donald Trump, τον γιο του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump Junior, τον γαμπρό του Jared Kushner, αλλά και τον γνωστό λομπίστα για τα ρωσικά συμφέροντα και πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Trump, Paul Manafort». Πληροφορίες που ερευνούν οι αμερικανικές αρχές φέρουν τη Veselnitskaya να είχε προτείνει να τους δώσει «επιβαρυντικό υλικό» για τη Hillary Clinton.

Η δικηγόρος - πληροφοριοδότης της Μόσχας

Τα Dossiers, όπως γράφει το Inside Story, η οργάνωση που υποστηρίζει ο Mikhail Khodorkovsky, παρουσίασαν μια σειρά στοιχείων αλληλογραφίας (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) της Veselnitskaya και του γραφείου της που δείχνουν ότι το δικηγορικό γραφείο είχε προετοιμάσει το κείμενο της κατάθεσης του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας Alexander στο δικαστήριο της Κύπρου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η οργάνωση του Khodorkovsky μετήλθε αυτών των μέσων ( μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν υποκλαπεί). Τέτοια μηνύματα είχε χρησιμοποιήσει και ο Αμερικάνος παρουσιαστής Richard Engel σε συνέντευξη που πήρε από τη Veselnitskaya την άνοιξη του 2018 στο NBC σχετικά με τις υποθέσεις της Ρωσίδας στις ΗΠΑ. Η Veselnitskaya τότε παραδέχτηκε ότι κάποια από τα μηνύματα ήταν δικά της.

Είχε, όμως, κατηγορήσει την «αμερικάνικη μηχανή δημοσίων σχέσεων ότι χρησιμοποιεί τα μέσα τα οποία κατηγορεί», δηλαδή την υποκλοπή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. H Veselnitskaya πάντως είχε παραδεχθεί σε εκείνη τη συνέντευξη ότι είναι πληροφοριοδότης της ρωσικής Εισαγγελίας. H Veselnitskaya, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είχε επί χρόνια πελάτη της τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB (πρώην KGB), και αυτό αποδεικνύεται από ρωσικά δικαστικά έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά δείχνουν πως η Veselnitskaya από το 2005 έως το 2013 εκπροσωπούσε τη FSB σε μια δικαστική διαμάχη για ένα κτήριο στη Μόσχα. Τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σχέση της με τις ρωσικές υπηρεσίες είναι αρκετά και, αν μη τι άλλο, δημιουργούν υποψίες.

Η υπόθεση Magnitsky και η κ. Natalia Veselnitskaya

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. H Ρωσίδα δικηγόρος Natalia Veselnitskaya είχε αναλάβει, στα αμερικανικά δικαστήρια, την υπεράσπιση του Ρώσου οικονομικού παράγοντα Denis Katsyv. Ο Katsyv είχε κατηγορηθεί στη Ρωσία από τον Sergei Magnitsky, δικηγόρο του Browder, ότι συμμετείχε στην υπεξαίρεση ενός μεγάλου ποσού (130 εκατ. δολάρια). Ο Magnitsky υποστήριζε ότι στην υπεξαίρεση εμπλέκονταν επίσης αξιωματούχοι της Aστυνομίας και της εφορίας. Μετά την καταγγελία, το 2008, ο Magnitsky συνελήφθη από αυτούς που είχε αποκαλύψει και κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή. Πέθανε στη φυλακή σε ηλικία 37 ετών, χωρίς να δικαστεί στις 16 Νοεμβρίου 2009 και ο θάνατός του αποδόθηκε από την οικογένειά του σε βασανιστήρια. Ο Magknitsky ήταν στενός συνεργάτης του Bill Browder, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων Hermitage Capital Management και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, τα Dossiers είχαν αποκαλύψει e-mails που έδειχναν ότι υπάρχει στενή σχέση της Veselnitskaya με την Εισαγγελία της χώρας της, προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπιση του Denis Katsyv – ενός από τους ανθρώπους τους οποίους οι Magnitsky - Browder κατηγορούσαν ότι ιδιοποιήθηκαν την περιουσία των εταιρειών του Browder. Ο Katsyv κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές ότι είχε προσπαθήσει να «ξεπλύνει» το προϊόν της απάτης μέσω της εταιρείας Prevezon Holdings αγοράζοντας ακίνητα στη Νέα Υόρκη. Οι αμερικανικές αρχές είχαν ζητήσει τότε αναλυτικά στοιχεία από τη ρώσικη Εισαγγελία, αλλά η τελευταία είχε αρνηθεί να τα στείλει μετά από αλληλογραφία με τη Veselnitskaya, όπως αποκάλυψε μια προηγούμενη παρτίδα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία τα Dossiers είχαν θέσει υπόψη του NBC. Η αρμόδια εισαγγελέας στην υπόθεση Prevezon/Katsyv είχε πει τότε ότι οι ενέργειες της Veselnitskaya συνιστούσαν «απόπειρα να αποκρυβούν στοιχεία στην απόδοση δικαιοσύνης και ψευδή δήλωση…». Η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα του Inside Story για το αν η συνεννόηση Veselnitskaya - Εισαγγελίας Μόσχας στην υπόθεση Browder συνιστά «σύγκρουση συμφερόντων», τέτοια που να επηρεάζει την υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας, καθώς η Ρωσίδα δικηγόρος και το γραφείο της εκπροσωπούσαν και τους ανθρώπους που επωφελήθηκαν από την de facto δήμευση της περιουσίας του Browder στη Μόσχα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πεντάστερο και βίλες στην Αλυκή

Πολίτης News, 09:16 (τελευταία ενημέρωση 09:16)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιρλανδός ΥΠΕΞ:Στηρίξτε το σχέδιο της Μέι αλλιώς θα αντιμετωπίσετε χάος

Πολίτης News, 09:13 (τελευταία ενημέρωση 09:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αργεντινή: Εντοπίστηκε, έναν χρόνο μετά το εξαφανισμένο υποβρύχιο

Πολίτης News, 09:07 (τελευταία ενημέρωση 09:07)

Επιστροφή
στην αρχή