Η υπόθεση Λοϊζίδου απασχολεί διεθνώς και μας εκθέτει

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η Κύπρος στο κυνήγι αντιπάλων του Πούτιν. Υποθέσεις διείσδυσης της Ρωσίας σε ξένα κράτη. Άρθρο της DSnews κάνει ευρύτατη αναφορά στα emails Λοϊζίδου.

Στην Κύπρο μπορεί να έγινε ό,τι ήταν δυνατόν -έως και επιλήψιμο- για να πέσει στα μαλακά η υπόθεση της εισαγγελέως Λοϊζίδου, με αποκορύφωμα τον εκφοβισμό δημοσιογράφων με ανακρίσεις και το δικαστικό διάταγμα φίμωσης του «Π», αλλά στο εξωτερικό δεν συμβαίνει το ίδιο.


Η υπόθεση της Ελένης Λοϊζίδου έχει καταγραφεί ως υπόθεση που έχει όλα τα στοιχεία μιας περίεργης τουλάχιστον εξυπηρέτησης των ρωσικών αρχών από τη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου. Πρόσφατο άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας έρευνας DSnews κάνει λόγο για υποθέσεις διείσδυσης της Ρωσίας σε ξένα κράτη, αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος του άρθρου στην Κύπρο και την Ελένη Λοϊζίδου.

Διωγμοί


Το άρθρο της DSnews αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης που, λόγω των διωγμών από το καθεστώς Πούτιν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και να αναζητήσουν άσυλο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν οι ρωσικές αρχές τους εντόπιζαν με εντάλματα σύλληψης στην Interpol, ζητούσαν την έκδοσή τους με το πρόσχημα των οικονομικών εγκλημάτων.


Τα περισσότερα ρωσικά αιτήματα για έκδοση αυτών των ανθρώπων θεωρήθηκαν πολιτικώς υποκινούμενα και απορρίφθηκαν από την Interpol αλλά και από τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών.


Η Κύπρος αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς έκανε ό,τι μπορούσε για να εξυπηρετήσει το κυνηγητό των στελεχών της ρωσικής αντιπολίτευσης. Το δημοσίευμα κάνει ονομαστική αναφορά στην Ελένη Λοϊζίδου και στη συνεργασία της με τους Ρώσους εισαγγελείς, στους οποίους διαβίβαζε εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Δυστυχώς φιμωθήκαμε


Η DSnews στο άρθρο της κάνει ευρύτατη αναφορά στα emails της Ελένης Λοϊζίδου που δημοσιεύτηκαν σε ρωσικό ιστότοπο και σχολιάστηκαν από τον «Π». Λόγω του δικαστικού διατάγματος που δεν επιτρέπει στον «Π» αναφορά στο περιεχόμενο των emails της Ελένης Λοϊζίδου, δεν μπορούμε να αναδημοσιεύσουμε τα όσα καταγράφει το DSnews. Πρόκειται προφανώς για παραδοξότητα, καθώς η κ. Λοϊζίδου στράφηκε με αγωγές μόνο κατά του υπογράφοντα και του «Π» αγνοώντας ότι τα έργα και οι ημέρες της έχουν γίνει λαϊκό ανάγνωσμα σε εκατοντάδες ΜΜΕ στην Κύπρο και το εξωτερικό. Προφανώς ο σκοπός ήταν η φίμωση του «Π», κάτι που πέτυχε με δικαστικό διάταγμα για το οποίο έχουμε ασκήσει έφεση, με το Ανώτατο Δικαστήριο να καθυστερεί να την εκδικάσει παρά το ότι πρόκειται για επείγουσα υπόθεση που αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Ό,τι θέλει η Μόσχα

Στο άρθρο του DSnews καταγράφεται η περίπτωση του Νικίτα Κουλατσένκοφ, ενός ερευνητή του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς (FBK) του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Κουλατσένκοφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014 και του χορηγήθηκε άσυλο στη Λιθουανία. Οι ρωσικές αρχές ζήτησαν μέσω της Interpol τη σύλληψη και την έκδοσή του στη Ρωσία, όπου είχε καταδικαστεί ερήμην σε φυλάκιση. Η Interpol θεώρησε πως το ρωσικό ένταλμα είχε πολιτικά κίνητρα και το απέρριψε. Για κακή του τύχη όμως ο Κουλατσένκοφ το 2016 επισκέφθηκε την Κύπρο για να συναντηθεί με συγγενείς του.

Ο ρόλος της Κύπρου


Παρά το ότι ήταν αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας σε άλλη χώρα της ΕΕ, η Νομική Υπηρεσία και η κ. Λοϊζίδου κινήθηκαν ταχύτατα και τον συνέλαβαν με στόχο να τον εκδώσουν στη Ρωσία. Μάλιστα, ο άνθρωπος παρέμεινε κρατούμενος για τρεις εβδομάδες. Η υπόθεση έγινε γνωστή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπήρξαν διαμαρτυρίες. Τελικώς, ο Κουλατσένκοφ αφέθηκε ελεύθερος. Το DSnews σημειώνει ότι ενώ η κ. Λοϊζίδου συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο, επεδίωκε να γίνει και δικαστής στο ΕΔΑΔ.

Κι άλλες περιπτώσεις


Το άρθρο κάνει αναφορές και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις με Ρώσους αντιπολιτευόμενους, οι οποίοι μόλις έφταναν στην Κύπρο, γινόταν προσπάθεια έκδοσής τους στη Μόσχα, ακόμα και αν επρόκειτο για αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες.


Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε στελέχη της εταιρείας Yukos, τα οποία κυνήγησε το καθεστώς Πούτιν σε όλες τις χώρες που είχαν καταφύγει για να αποφύγουν τη σύλληψή τους, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Όσοι από αυτούς είχαν την ατυχία να βρεθούν στην Κύπρο, φρόντισε η κ. Λοϊζίδου να εκδοθούν, αδιαφορώντας αν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τηρούσαν διαφορετική στάση.

Βότκα και σοκολατάκια

Η DSnews αναφέρεται και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση των emails, φιλοξενώντας και δηλώσεις της Ελένης Λοϊζίδου. Με ειρωνικό τρόπο επισημαίνει τη θέση της κ. Λοϊζίδου, ότι ήταν το ίδιο φιλική με τους Ρώσους, όπως και με τους αξιωματούχους άλλων χωρών και το μόνο που πήρε ήταν λίγη βότκα και μικρά σοκολατάκια.

Κατασκοπευτικά δίκτυα


Η DSnews περιλαμβάνει στο ίδιο άρθρο και στοιχεία για δραστηριότητες της Μόσχας σε ευρωπαϊκές χώρες στήνοντας κατασκοπευτικά δίκτυα. Διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Μόσχα είχε σχέση με το κίνημα του Brexit στη Βρετανία και την παρέμβαση υπέρ του Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ανησυχία


Στην Κύπρο η υπόθεση σχεδόν κουκουλώθηκε με μια πειθαρχική έρευνα, χωρίς να γίνει καμία εξέταση του περιεχομένου των emails της κ. Λοϊζίδου, τα οποία σχετίζονται με υποθέσεις του κράτους, αλλά και των κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, παρά τη φίμωση στην Κύπρο, το θέμα απασχολεί ξένα ΜΜΕ, αλλά και κρατικές υπηρεσίες οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο «Π» θα αναμένει την εκδίκαση της έφεσης για το απαγορευτικό διάταγμα, ώστε να μπορέσει να δώσει στην κοινή γνώμη όλες τις διαστάσεις της υπόθεσης που είναι πολύ σοβαρές, πέρα από τη βότκα και τα σοκολατάκια.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

43 άτομα του Δημοσίου με διπλές και τριπλές συντάξεις

Πολίτης News, 13:25 (τελευταία ενημέρωση 13:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ: Η αποδυνάμωση του ρόλου ΟΥΝΦΙΚΥΠ πίσω από την όξυνση στη Δένεια

Πολίτης News, 12:50 (τελευταία ενημέρωση 12:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Πέμπτη στην Τουρκία η Μογκερίνι με μηνύματα για Κυπριακό

Πολίτης News, 12:39 (τελευταία ενημέρωση 12:39)

Επιστροφή
στην αρχή