Οι γραμμές «κόκκινες», η ψυχή μαυροσκατί

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ

To Cock «προσβάλλει την κουλτούρα και τα ήθη του Δήμου» (!), είπε ένας εκ των μουλάδων - υποκινητών των αντιδράσεων. «Προέβλεψε» δε και επεισόδια...

Θυμάστε βέβαια την ιστορία με το «Cock» και τον ξεσηκωμό στον Δήμο Σωτήρας ενάντια στην παράσταση ο οποίος, ελπίζω να μην σας προκαλέσω τώρα κάνα ισχυρό σοκ, υποκινήθηκε από τους παπάδες της περιοχής.

Η παράσταση είναι απόψε. Και χθες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το συμβούλιο του Δήμου Σωτήρας ήταν προγραμματισμένο, λέει, να συνεδριάσει για να δει πώς θα χειριστεί το θέμα, το εάν δηλαδή θα απαγόρευε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, στο όνομα έστω αν όχι και στη χάρη, το ανέβασμα μιας, εξαιρετικά επιτυχημένης κιόλας, παράστασης του κρατικού θεάτρου!

Σε κλειστό χώρο, όχι σε δημόσια θέα, και με εισιτήριο για όσους ήθελαν να τη δουν. Όχι με ελεύθερη πρόσβαση.

Χθες, οι συνάδελφοι ιστοσελίδας, του Sigma Live συγκεκριμένα, έφτιαξαν ένα ρεπορτάζ στο οποίο παρέθεσαν τις ανώνυμες –ευτυχώς, για να μπορούμε να σχολιάσουμε ελεύθερα– δηλώσεις ενός ιερωμένου λέει, οι οποίες είναι απολαυστικές από κάθε άποψη. Και όχι, σας εκλιπαρώ, μην πείτε «άι σιχτίρ, σιγά μην διαβάσω για τις αηδίες τους» και κλείσετε το κείμενο. Αξίζει!

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ως Εκκλησία με τους ομοφυλόφιλους, αντιθέτως», είπε αρχικά. Αυτοί; Να έχουν πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους; Πού ξανακούστηκε; Δεν ακούσατε τον διευθυντή της Εκκλησίας ΛΤΔ να στάζει μέλι όταν μιλάει για τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα και να εξηγεί πως είναι «ανώμαλοι», «ξετσίπωτοι», έχουν «ξεπεράσει τα όρια» και πως θα φτιάξει σχολεία για να κάνει «κανονικούς ανθρώπους»;

Πόσο κανονικούς; Σαν τον ίδιο και την υπόλοιπη ιεραρχία, υποθέτω: Να φοράνε χρυσοποίκιλτα φουστάνια, γυαλιστερά σαν του Φλωρινιώτη και πολλά χρυσαφικά που, σόρι, αλλά σε κανένα Pride του κόσμου δεν είδαμε τέτοια, να μένουν ανύπαντροι και είτε να σπέρνουν εξώγαμα είτε να τρελαίνονται από την αγαμία και τη στέρηση και να γίνονται εμμονικοί και κακισμένοι με το σεξ. Και λογικό είναι. Τόσο κανονικούς.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Το να βάζουν φουστάνια μια χαρά είναι. Το μόνο κακό είναι το κόστος. Όπως και τα μπιζού που κρεμάνε απάνω τους την ώρα που οι άλλοι πεινάνε, διότι δεν είναι δα και... faux. Μιλάμε για πολύ χρυσαφικό, πολύ διαμάντι, πολύ ρουμπίνι.

Και μετά είπε ο παπάς: «Όμως αυτή η παράσταση υπερβαίνει τις κόκκινές μας γραμμές, δεν είμαστε οπισθοδρομικοί, όμως αυτή η παράσταση είναι άκρως προκλητική. Εξίσου προκλητική είναι και η φωτογραφία με το ομοφυλοφιλικό φιλί». Το ότι οι ηθοποιοί υποδύονται ρόλους φαντάζομαι δεν το έχει ξανακούσει, το καημένο το ταλιμπάνι. Αλλά ένα δίκιο του το βρίσκω.

Γιατί να φιλήσουν ο ένας τον άλλον οι ηθοποιοί, σιόρ; Χάθηκε μια διασκευή;

Θα μπορούσε λ.χ. ο Τσέλεπος για να υποδυθεί ρόλο «κανονικού» να φιλήσει την παντόφλα ενός καλόγερου. Ο δε Αγαθοκλέους το κρανίο κάποιου κακομοίρη που έμεινε στα αζήτητα και κάποιοι παμπόνηροι με ράσα είπαν πως είναι του… αγίου τάδε, όπως και όλα τα άλλα και το πουλούν για να βγάζουν τρελά λεφτά σε περιοδείες.

Καζάκα μου εσύ ένα κάστανο, μάνα μου. Μαγικό ντε! Τι; Κανονικό; Όταν βρεθούμε να σου πω που έχω πάθει κάτι με ένα λεμόνι στο ψυγείο τελευταίως, ντρέπομαι κιόλας αλλά... φτιάχνομαι όταν το βλέπω. Δύο μήνες τραβιόμαστε στα κρυφά με το λεμόνι και δεν έχει πάθει τίποτα ακόμα. Ούτε μούχλιασε, ούτε τίποτα. Σκέφτομαι μην είναι θαύμα σαν εκείνο του Παΐσιου.

Α, όχι! Ούτε εγώ είμαι οπισθοδρομικός, ανώνυμέ μου μουτζαχεντίν. Δεν έχω κανένα θέμα με τον όποιο ρόλο θα μπορούσε να παραπέμψει, είτε στον φετιχισμό και την ποδολαγνεία, είτε στο φτιάξιμο με τα κόκαλα. Πόσω μάλλον το προσκύνημα κάστανων. Μπροστά στα άλλα είναι softcore!

Ο ιερωμένος, συνεχίζει το άρθρο, τόνισε ότι η εν λόγω παράσταση «προσβάλλει την κουλτούρα και τα ήθη του Δήμου Σωτήρας και πρόσθεσε: Δεν μπορούμε να το δεχτούμε, γιατί μας το επιβάλλουν με το ζόρι».

Με το... ζόρι; (!!!)

Δηλαδή, κάλεσε και κληρικούς ο ΘΟΚ να το δούνε; Εγώ ξέρω πως δεν έστειλαν πρόσκληση σε κανέναν. Τους έδεσε εκεί ο Τουμαζής για να δουν την παράσταση; Εγώ ήξερα ότι όποιος θέλει να το δει πρέπει να πάει να αγοράσει εισιτήριο. Kαι μάλιστα, αυτό είναι και το σημαντικότερο, για να μην έχουν ιστορίες την έκριναν κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών την παράσταση. Για ενήλικες μόνο δηλαδή. Που θέλουν να τη δούνε.

Άρα ποιο… ζόρι; Θα πάνε κληρικούς με το ζόρι; Τα Σόδομα και τα Γόμορρα! Αν φέρουν και από κάνα μοναστήρι, ου, ούτε θέλω να σκέφτομαι τι θα γίνει με τις φιλενάδες εκεί μέσα. Darkroom θα γίνει. Όσο για την κουλτούρα και τα ήθη του Δήμου Σωτήρας, τι το διαφορετικό θεωρεί ο Αγιατολάχ Ανωνυμί ότι έχουν δηλαδή;

Διότι, δεν θέλω να γίνω κακός, αλλά όλοι ξέρουμε ότι ειδικά τα καλοκαίρια γίνεται το έλα να δεις στις περιοχές εκεί. Και δεν είδα κανέναν τους να ξεσηκώνεται ενάντια σε εκείνες τις… «ακολασίες». Διότι εκεί, παπά-Κόκκινη Γραμμή, παίζουν λεφτά έτσι; Ε μα ναι. Πολλά λεφτά. Οπότε λογικό. Ο ρόλος ενός gay σε μια παράσταση θα σας χαλάσει το άσπιλο και το αμόλυντο. Ε, κατανοητό.

Και τέλος, η αποκάλυψη. Η… χριστιανική αγάπη. Διότι όσο πιο ταλιμπάν είναι τόσο χειρότερο γίνεται το πράγμα με τα καμένα κυκλώματα. Ποζάβλιν που λέμε. Αντιγράφω: «Τέλος, ο ιερωμένος, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν μπορεί ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο επεισοδίων, αν κρίνει από τα οργισμένα μηνύματα που λαμβάνει από κόσμο που αντιδρά στην εν λόγω παράσταση».

Φυσικά και δεν είπε, ας πούμε, κάνω έκκληση σε όσους αντιδρούν (σ.σ. σε όσους υποκινούμε να αντιδράσουν) να σκεφτούν πως ο Κύριος δίδαξε την αγάπη και αντί αντίδρασης θα πάμε όλοι στην εκκλησία τάδε, να προσευχηθούμε για αυτούς του συνανθρώπους μας τους οποίους το ευαγγέλιο μας διδάσκει να τους αγαπούμε διπλά. Όχι.

Έμεινε στην… πρόβλεψη για τα επεισόδια. Στον ευσεβή του πόθο καλύτερα. Ως απάντηση στην υπέρβαση των «κόκκινων γραμμών» από μια σκηνή ενός θεατρικού έργου την οποία εξέλαβε ως απειλή για όλα όσα εκπροσωπεί ο ίδιος και το είδος του.

Και είναι απειλή, ναι. Η τέχνη και ο έρωτας ήταν πάντα αντίδοτο στην κακία, τη μισανθρωπία και το σκοτάδι κάθε μορφής. Ευτυχώς!


Επιστροφή
στην αρχή